Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Jauniešu dienu krusts sāk ceļu uz Aglonu
31.07.2006 pl. 09:53

30. jūlijā ar Svēto Misi, kuras laikā kardināls iesvētīja Jauniešu dienu krustu, Ogres Svētā Meinarda draudzes baznīcā sākās Ogres svētceļnieku gājiens uz Aglonu.

Viņi ceļu sāka vietā, kur meklējami pirmsākumi Latvijas kristietībai – Ikšķilē, kas bija pirmā līvu zemes bīskapa Svētā Meinarda sēdeklis. Romas katoļu baznīcas kardināls Jānis Pujats tieši Ogres grupai šogad uzticējis nest Jauniešu dienu krustu - īpašu simbolu, kas kā tradīcija pārņemts no Pasaules Jauniešu dienu kustības.  Jauniešu dienu krusta atnešana būs viena no šī gada Latvijas Jauniešu dienu svinīgās atklāšanas sastāvdaļām.

Latvijas Jauniešu dienas ir kā atbilde Jāņa Pāvila II aicinājumam - saņemt garīgo gaismu Pasaules Jauniešu dienās un nest to tālāk uz savām valstīm. Pasaules Jauniešu dienu ideja radās pāvestam Jānim Pāvilam II Romā 1984. gada Pūpolsvētdienā, kad Sv. Pētera laukumā sabrauca jaunieši no visas pasaules, lai tiktos  un kopā svinētu svētkus.  Šogad katrs jaunietis ir aicināts piedalīties Latvijas jauniešu dienās Aglonā, kas norisināsies no 12. līdz 14. augustam.

Īpaši III Latvijas Jauniešu dienām izveidotais krusts, kas uzticēts Ogres svētceļnieku grupai, ir trīs metrus garš.  To visa ceļa garumā, nomainot cits citu,  vienlaikus nesīs trīs cilvēki. Krustam par paraugu ņemts Pasaules Jauniešu dienu krusts, kas ir 3,8 metrus garš. Svētceļojumā piedalās aptuveni 50 cilvēki.

Ogres svētceļojumu šogad organizē diakons Lauris Malnačs. L. Malnačs stāsta, ka jau kopš 14 gadu vecuma katru gadu dodas svētceļojumā saņemot īpašu Dieva svētību: “Esot tīnis, pusaudzis un nu jau jaunietis, katrā savas izaugsmes posmā ejot svētceļojumā esmu saņēmis nepieciešamo stiprinājumu no Dieva un cilvēkiem turpināt kristībās iesākto ceļu. Apliecinājumu, stiprinājumu un izšķiršanos kļūt par priesteri piedzīvoju tieši svētceļojumā.” Ogres grupas svētceļojums būs īpašs ar lektoru - priesteru un semināristu – piedalīšanos. Neiztrūkstoša būs arī sadraudzība un aktīva atpūta.

Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles svētceļnieki uz Aglonu dosies pirmdien - 31. jūlijā.

Jau ziņots, ka Aglonas bazilika sen kļuvusi par vienu no nozīmīgākajām katoļu svētvietām Eiropā, kur pulcējas ticīgie no daudzām pasaules valstīm. Dievmātei Jaunavai Marijai veltītā Aglonas baznīca iesvētīta 1751.gadā. Tolaik baznīcā novietota Aglonas Dievmātes Brīnumdares svētbilde. Saglabājušās liecības, ka pie svētbildes un Aglonas baznīcā ne reizi vien esot notikuši brīnumi. 1980.gadā Romas pāvests Jānis Pāvils II katedrālei piešķīra bazilikas titulu. 1990. gadā tās teritorijā apglabāts pirmais Latvijas kardināls Juliāns Vaivods. 1993. gada septembrī Aglonā viesojās Romas pāvests Jānis Pāvils II.

LRKB IC / eliepaja.lv
Foto: Meinardadraudze.lv

• Attēlu galerija •
(uzklikšķiniet, lai palielinātu)