Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Bildīte stāstīs par pirmo Latvijas godināmo bīskapu
11.08.2006 pl. 09:04

12. augustā iznāk jauna bildīte-minibuklets ar bīskapa Boļeslava Sloskāna attēlu, kā arī īsu viņa dzīves aprakstu, vēstuli viņa vecākiem un lūgšanu par viņa beatifikāciju četrās valodās.

Kā pastāstīja priesteris Andris Marija Jerumanis, jau 2000. gadā tika uzsākts beatifikācijas process, lai Baznīca atzītu bīskapu Sloskānu par svētu. 2004. gada 20. decembrī ar pāvesta Jāņa Pāvila II izsludināto dekrētu par bīskapa Boļeslava Sloskāna tikumu varonību, tika izdarīts nozīmīgs solis beatifikācijas procesa risinājumā. Tikumības varonība nozīmē, ka Baznīca novērtē Dieva kalpa Sloskāna dzīves izcilību un uzskata to par sekošanas cienīgu. Tas ir pirmais posms ceļā uz pasludināšanu bīskapu par svētu.

Šī gada jūnija mēnesī, Latvijas katoļu bīskapi Romā, parakstīja kopīgu vēstuli un iesniedza to pāvestam Benediktam XVI, lai viņš veicinātu tālāku beatifikācijas procesu un lai Sloskānam piedēvēto brīnumu ārstu komisija izmeklētu iespējami īsākā laikā. Svēto lietu kongregācija apsolīja, ka nekavējoties izdarīs bīskapa brīnumu izmeklēšanu, lai procesu varētu pabeigt 2007. gadā.

Priesteris Andris Marija Jerumanis atzīmēja, ka iznākošajā jaunajā bildītē būs bīskapa Sloskāna attēls, īss viņa dzīves apraksts, vēstule no Solovkiem vecākiem, kuru bija rakstījis 1928. gadā, kā arī jauna lūgšana par bīskapa Boļeslava Sloskāna beatifikāciju. Kā priesteris uzsvēra, tas ir liels notikums, jo pirmo reizi bildītes tiks drukātas krievu, angļu, poļu un latviešu valodās.

Bildītes ar bīskapa Boļeslava Sloskāna lūgšanu pirmo reizi iznāca 1990. gadā. Tajā laikā tika iespiestas apmēram 50 000 bildītes latviešu, latgaliešu un vācu valodās. 2005. gadā iznāca divi bildītes varianti. Šogad bildīte atšķirās no iepriekšējām ar to, ka bīskapa Boļeslava Sloskāna dzīves apraksts ir paplašināts, tas nozīmē, ka mēs varam labāk iepazīties ar bīskapu Sloskānu, kā arī ar lūgšanu par bīskapa Sloskāna beatifikāciju. Protams, jaunums ir četras valodas, kurās tiks iespiesta bildīte - tās būs 5000 latviešu, 500 angļu, 2000 krievu un 2500 poļu valodās. Priesteris pastāstīja arī par izmaiņām lūgšanā - to var sadalīt divās daļās - pirmā lūgšanas daļa izceļ to, kas ir bijis bīskaps Sloskāns, kāds piemērs viņš ir bijis ciešanu dienās, kāds viņš ir bijis piedošanas un paļāvības piemērs Dievam. Tālāk lūgšanā seko tas, ko mēs no Dieva lūdzam - t. i. - bīskapa Boļeslava Sloskāna drīzu iecelšanu svēto kārtā.

Mēs lūdzam, lai bīskapa Sloskāna uzticības un tuvākmīlestības piemērs izplatītos visā pasaulē, lai arvien vairāk šīs pasaules bērni tiktu pievilkti pie Jēzus Kristus, kā arī mēs lūdzam, lai sekojot bīskapa Sloskāna piemēram, cilvēki rastu spēku un drosmi pretoties mūsdienu visatļautības pārņemtās sabiedrības uzbrukumiem ticībai un kristīgajām vērtībām un lai it visur, kur valda nesaticība un naids, kristieši kļūtu par piedošanas paraugu.

Lūgšanas beigās ir īpašs aizlūgums ar īpašu nodomu - „Kungs, mēs Tevi lūdzam, caur bīskapa Sloskāna aizbildniecību, uzklausīt mūsu lūgšanu īpašā nodomā.”

Priesteris Andris Marija Jerumanis uzsvēra, ka liels notikums ir arī tas, ka Rēzeknes - Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis ir devis imprimatur šai bildītei, jo Rēzeknes - Aglonas diecēze šo bildīti izdot pirmo reizi.

1990. gadā imprimatur iepriekš izdotajām bildītēm ar bīskapu Boļeslavu Sloskānu deva bīskaps Jānis Cakuls, toreizējais Rīgas arhidiecēzes un Liepājas diecēzes administrators, bet 2005. gadā imprimatur deva Jānis kardināls Pujats.

Izdodot šo jauno bildīti ar bīskapu Boļeslavu Sloskānu, mēs lūdzamies, lai bīskaps tiktu iecelts svēto kārtā, jo mēs ceram, ka mūsu lūgšanas palīdzēs, lai nekādi cilvēcīgi šķēršļi nespētu traucēt beatifikācijas procesa sekmīgai noritēšanai, kā arī lūdzam kādu žēlastību bīskapa aizbildniecībā pie Dieva, jo ticam, ka bīskaps Boļeslavs Sloskāns ir Dieva draugs un ka starp debesīm un zemi pastāv svēto sadraudzība. Tie, kas ir debesīs, mums palīdz, iestājoties pie Dieva. Pēc ļoti senas kristīgas tradīcijas, pirmie kristieši vienmēr lūdza svētus cilvēkus, kuri bija atdevuši savas dzīvības par Kristu. Līdzīgi arī mēs, vēršamies pie Dieva caur bīskapu Sloskānu, lai saņemtu īpašu žēlastību.

Priesteris atzīmēja, ka šoreiz uz bildītes iekšējās daļas tiks dota adrese. Tādejādi, lūdzēji var rakstīt Romas postulatoram priesterim Stefanam Van Kalsteram uz elektronisko pastu par saņemtajām žēlastībām caur bīskapa Boļeslava Sloskāna aizbildniecību, jo ir ļoti svarīgi, lai tie, kas nodarbojas ar bīskapa Sloskāna beatifikāciju, redzētu, zinātu un saprastu, ka Dievs uzklausa tās lūgšanas, kas tiek veiktas caur bīskapa Boļeslava Sloskāna aizbildniecību. Jāuzsver ir arī tas, ka līdz šim, caur bīskapa Sloskāna aizbildniecību, daudzi cilvēki jau ir saņēmuši garīgas žēlastības, bet daži tikuši izdziedināti no slimībām un morālām vājībām.

Bīskapa Boļeslava Sloskāna bildītes būs pieejamas arī Aglonas svētkos.

Sanita Zustere /Vatikāna Radio – Liepājā/
Katedrāle.lv