Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Pārdomas skolas gada sākumā
01.09.2007 pl. 08:43

Bīskaps Antons Justs

Skolas gada sākums atsauc atmiņā katram cilvēkam viņa paša pirmos soļus skolā. Liels vai mazs, sirms vai jauns, students vai skolnieks izjūt tās izmaiņas, kuras skolas gadi atnesa katra cilvēka dzīvē.

Skolas gada sākumā neviens cilvēks nevar sevi neatpazīt skolas solā. Atmiņā ataust mātes roka, pie kuras bijām pieķērušies un negribējām to atlaist. Siltais un drošais mājas pavards bija jāmaina pret skolu. Puķu pušķis skolotājai simbolizēja pāreju.

Mēs gribam, lai mūsu bērni ir fiziski stipri, un tāpēc mēs atbalstam viņus un ejam viņiem līdzi uz sporta spēlēm. Bet mēs arī gribam, lai mūsu bērni ir garīgi stipri un nepadotos „ļaunā kārdinājumiem”. Mājās un ģimenē šo garīgo vidi veido „ģimenes lūgšana”, skolā garīgā audzināšana notiek caur ticības vai kristīgās ētikas mācību. Izvēlaties savam bērnam skolā ticības mācību. Bieži skolās pasniedz tikai ētikas mācību. Ētikas mācības pamatos ir jāliek 10 Dieva baušļi un nav jāizlaiž trīs pirmie baušļi, un proti, ka ir viens Dievs, ka Dievu ir jāgodina un svētdienās ir jāiet uz baznīcu.

Ja Dieva autoritāti noņem, tas ir, nemāca trīs pirmos baušļus, tad ētikas mācība paliek tikai cilvēku prātojumi, jo zūd robeža starp LABO un SLIKTO. Tāda ētikas mācība kļūst par „pliko ētiku” un brīvība kļūst par visatļautību bez pienākuma atbildības. Tad jau var apstrīdēt slepkavības, zagšanas, melošanas, krāpšanas un laulības pārkāpšanas ļaunumu.

Kā kristiešiem, mums lielu atbildību uzliek pienākums izaudzināt kristīgu paaudzi. Mums jābūt paškritiskiem pret mums pašiem, pasniegto izglītību skolās un mūsu sabiedrības nostāju. Mums rūp ikdienas vajadzības – ko ēdīsim, ko ģērbsim un kur dzīvosim. Bet no maizes vien cilvēks nedzīvo. Lai redzētu ziedošu Latviju dēļ mūsu bērniem un mazbērniem, mums jāmāca garīgās vērtības, jāmāca Ticību Dievam.

Ir jākopj miesa, bet arī jāgādā par gara izaugsmi. Ar ticības mācību skolā arī nepietiks. Katoļu bērniem ticības mācības pamati ir jāpadziļina ar SVĒTDIENAS SKOLU, un proti, ar gatavošanos uz pirmiem sakramentiem – kristību, grēksūdzi, pirmo Komūniju un iestiprināšanu. Būsim paši ticīgi un audzināsim savus bērnus TICĪBĀ DIEVAM.

Iesākoties jaunajam mācību gadam, baznīcas rūpes ir par to, lai vecāki apzinās, ka viņi ir pirmie, kas pasludina saviem bērniem Evaņģēlija Vēsti, kas iesaista savu bērnu baznīcas dzīvē, māca lūgties un paši lūdzas. Vecākie ir tie, kas liecina par kristīgās dzīves skaistumu un patiesīgumu. Vecākiem ir jārūpējas, lai ģimenē un skolā tiktu nodrošināta kristīgo vērtību klātiene.

Šodien mums piedāvā gan likumā iesaiņoto rietumu netiklības kultūru, gan tālo austrumu eksotiskos gardumus, lai mēs tik nesekotu Jēzus Kristus mācībai. Vecāki, Jūs izjūtat spiedienu gan pret pašu TICĪBAS dzīvi, gan arī pret bērnu audzināšanu TICĪBĀ. Izvēlieties TICĪBAS MACĪBU Jūsu bērnam! Mums ir jāatgriežas pie Dieva un Dieva likumu ievērošanas.

Būsim paši TICĪBAS GAISMA un padosim šo gaismu tālāk mūsu bērniem un studējošai jaunatnei! Mēs esam nolikti, kā Izraēlieši savā laikā, izvēlēs priekšā, un proti, izvēlēties un rūpēties par bērnu garīgo izaugsmi, vai arī to atstāt novārtā, aizbildinoties ar laika trūkumu un apstākļiem.

Kristietim vajag mīlēt Dievu, savu Kungu, un tuvāko kā sevi pašu. Sv. Pāvils atgādina, ka kristietim ir pienākums pret sevi pašu, ģimeni, tautu un valsti: „nepalieciet nevienam neko parādā”(Rom 13,8). Kā kristīgi vecāki nepalieciet parādā saviem bērniem: neliedziet viņiem garīgo un intelektuālo izglītību.

Lai redzētu ziedošu Latviju, mums jāatjauno garīgās vērtības. Materiālismā saistītam garam sveša ir tuvākmīlestība, bez kuras, savukārt, nav iedomājama ne īsta brīvība, ne dzīves uzplaukums kultūrā vai ekonomikā. Garam ir jāvalda pār matēriju, dvēselei pār miesu.

Neviens tēvs vai māte negrib bērnu aizsūtīt uz skolu un atpakaļ saņemt alkoholiķi, narkomānu vai kādu dzīvei norakstītu cilvēku. Cilvēka mērķis ir nodzīvot laimīgu dzīvi šeit uz zemes un sasniegt laimīgu mūžību.

Vecāki, audziniet bērnus ar iekšēju ticības spēku un dziļu pārliecību, ko nevar salauzt lētie dzīves vilinājumi! Mēs gribam savus bērnus redzēt kā garīgus un intelektuālus dzīves veiksminiekus, olimpiskās klases studentus.

Novēlu pedagogiem, skolēniem un studentiem Dieva svētību, uzsākot jauno mācību gadu. Sevišķi Jūs skolotāji, Jūs esat piemērs dēļ mums visiem, Jūs nesat upuri un sevi ziedojat Latvijas skolu jaunatnes labā. Lai pats Dievs Jums atlīdzina un dod savu svētību! Vecāki audziniet, pedagogi pasniedziet un, skolu jaunatne, mācieties, lai no Jums iznāk labs cilvēks!