Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Svinīgi dievkalpojumi svētā Meinarda misiju vietās
05.09.2007 pl. 09:19

Svētdien, 19.augustā, par godu Sv.Meinarda Ogres Romas katoļu baznīcas desmit gadu jubilejai, tajā svinīgo dievkalpojumu vadīja V.Em. Jānis kardināls Pujats. Arī Ikšķilē, uz Svētā Meinarda salas, tā bija īpaša diena.

V.Em. Jānis kardināls Pujats Sv.Misē, kas notika Sv.Meinarda Ogres Romas katoļu baznīcā atgādināja, ka arī Ogre ir Sv.Meinarda darbības rajons. Pirms kara šeit bija tikai viena katoļu draudze, toties pašlaik ir 16, viņš atzina. Turklāt no Ogres rajona draudzēm nākuši jauni garīdznieki Roberts Ozoliņš, Andris Kazakevičs, Ilmārs Tolstovs un Ingars Stepkāns. Tomēr kardināls ļoti uzsvēra, ka pēc jauniem spēkiem arvien ir liela nepieciešamība, jo priesteru joprojām trūkst.

Garīdznieks Dieva vārdā veic Dieva misiju. Viņam ir skaista darba vieta: pie dievgalda Pestītāja tuvumā. Viņš ir Tā Kunga svaidītais, kas ieskatās cilvēku sirdsapziņā, uzklausa grēkus, tur rokās Dieva maizi, teica J.Pujats.

Kardināls atgādināja, ka arī ģimene ir Baznīcas daļa. "Priesteris ne tikai atvieglo jūsu dzīvi, bet sagādā arī vairāk Dieva žēlastības. Droši nāciet pie viņa pēc padoma!" viņš aicināja. Kristīgām ģimenēm arī jāgādā, lai jaunieši augtu tādi, kas saņem Dieva aicinājumu: strādāt Tā Kunga godam un tautas labklājībai. Tieši no kristīgām ģimenēm Baznīca gaida papildinājumu Katoļu garīgajā seminārā. "Dvēsele jātur tīra kā zelta trauks," Sv.Mises nobeigumā sacīja kardināls.

Svinīgā dievkalpojuma laikā no V.Em. Jāņa kardināla Pujata rokām 28 personas saņēma Iestiprināšanas (Konfirmācijas) sakramentu. Dievkalpojums noslēdzās ar skaistu un svinīgu procesiju apkārt baznīcai un ar Dieva slavēšanu – Dievs, mēs Tevi slavējam! Ticīgie saņēma svētību ar Vissvētāko Sakramentu.

Savukārt Ikšķilē, uz Sv.Meinarda salas, svinīgos apstākļos – Sv.Mises laikā, kuru vadīja prāvests Konstantīns Bojārs un diakons Renārs Circenis, kristības sakramentu saņēma 56 bērni un jaunieši.

Pēc tam sekoja V.Em. Jāņa kardināla Pujata vadītais dievkalpojums (kopā ar citiem garīdzniekiem), kura laikā Iestiprināšanas (Konfirmācijas) saņēma 39 cilvēki.

Kardināls svinīgajā dievkalpojumā uz salas pieminēja arī Sv.Meinardu un kristīgās ticības sākumus mūsu zemē: "Meinards te ieradās kā vienkāršs priesteris, dažus gadus nostrādāja un, rau, jau kļuva bīskaps. Tas rāda, ka misijas darbs labi attīstījās. Būdams bīskaps, viņš vēl desmit gadus darbojās un šajā vietā tika arī apbedīts. Tikai vēlāk – 14.gadsimtā – Meinarda mirstīgās atliekas pārveda uz Rīgas Doma baznīcu."

"Šajā salā tika apbedīti arī divi viņa pirmie mācekļi – mocekļi, par kuriem mēs lasām Indriķa hronikā. Tā vēstī, ka desmit gadus pēc Meinarda nāves viņus nežēlīgi nomocīja vietējie – pazīstamie un draugi. Tas nozīmē, ka pirmajiem kristiešiem mūsu zemē nav bijis viegli. Šī mazā saliņa, kas saglabājusies ūdenskrātuves vidū, saistās ne tikai ar Svētā Meinarda vārdu, bet arī ar mūsu pirmo ticības mocekļu piemiņu," teica J.Pujats. "Un šis krusts stāv kā atgādinājums, ka evaņģēlijs ir aktuāls ne tikai tajos laikos, bet arī mūsu dienās."

Kardināls Jānis Pujats aicināja katru apzinīgi paturēt prātā dzīves mērķi un atgādināja, ka nav skaistāka uzdevuma cilvēkam kā censties iemantot Dieva valstību. Viņš atzina, ka Sv.Meinarda sala pamazām kļūst par svētceļojumu vietu un izteica prieku, ka tā ir labi sakopta. "Svētā Meinarda mestā sēkla ir labi dīgusi," teica J.Pujats, atzinīgi novērtēdams kristīgās dzīves attīstību bīskapa misiju vietās Ikšķilē, Ogrē un Rīgā.

Anna Liepniece, Dzintra Mozule
Foto: Jānis Mozulis