Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Pāvests norāda uz "sirds ekoloģijas" nozīmi
19.07.2021 pl. 15:46
"Mācīsimies apstāties, izslēgt mobilo tālruni, apbrīnot dabu un garīgi atjaunoties sarunā ar Dievu" – uzrunā pirms lūgšanas "Kunga eņģelis" teica pāvests Francisks, norādot uz atpūtas svarīgo nozīmi mūsu dzīvē.

Skaidrojot svētdienai paredzēto Evaņģēlija fragmentu (Mk 6, 30-34), Francisks uzsvēra, ka Jēzus priecājas par savu mācekļu panākumiem, bet ir arī noraizējies par viņu garīgo un fizisko nogurumu. Apustuļi atgriežas no nogurdinošā misijas darba un ar sajūsmu stāsta visu, ko bija darījuši. Jēzus viņus aicina: "Aizejiet savrup vientuļā vietā un nedaudz atpūtieties!" Viņš mums sniedz vērtīgu mācību. Lai gan Jēzus priecājas, redzot mācekļus laimīgus par sludināšanas rezultātiem, tomēr netērē laiku komplimentiem un jautājumiem, bet izrāda rūpes par viņiem. Jēzus brīdina mācekļus par briesmām, ar kurām nereti saskaramies arī mēs, proti, cenšoties izdarīt pēc iespējas vairāk, mēs varam iekrist aktīvisma slazdā, kas Baznīcā ir diezgan izplatīta problēma. Mēs uzskatām, ka vissvarīgākais ir rezultāti, un mēs jūtamies kā varoņi. "Mēs darām daudzas lietas, esam aizņemti, skrienam, domājam, ka viss ir atkarīgs tikai no mums, un galu galā mēs riskējam atstāt Jēzu ārpusē," atzina pāvests.

Jēzus savus mācekļus aicina doties savrup un mazliet atpūsties kopā ar Viņu. Tā nav tikai fiziska atpūta, tā ir arī sirds atpūta. Nepietiek tikai "atslēgties" uz brīdi, ir jāprot atpūsties pa īstam. Lai to izdarītu, vajag atgriezties pie lietu būtības. Mēs esam aicināti apstāties, meklēt klusumu un lūgties. Jēzus neizvairījās no ļaužu vajadzībām, bet katru dienu, pirms kaut ko uzsākt, viņš devās lūgties, klusumā un vienotībā ar Tēvu. Viņa sirsnīgais aicinājums – mazliet atpūsties – attiecas arī uz mums. Tāpēc centīsimies pārtraukt frenētisko skrējienu, kas diktē mūsu dzīves plānus. Mācīsimies apstāties, izslēgt mobilo tālruni, ieskatīties cilvēkiem acīs, paklusēt, apbrīnot dabu un atjaunoties sarunā ar Dievu, – aicināja pāvests.

Svētais tēvs skaidroja, ka Jēzus un mācekļi diemžēl nevar atpūsties tā, kā gribētos, jo viņus meklē ļaudis, kuri nāk no visām malām. To redzot, Jēzus iežēlojas par viņiem. "Tikai rimta sirds ir spējīga iežēloties. Tā nepakļaujas steigai un tikai savu interešu īstenošanai, bet spēj ieraudzīt citu cilvēku asaras, ievainojumus un vajadzības. "Līdzcietība dzimst no kontemplācijas," – uzsvēra pāvests. Viņš aicināja izmantot vasaras brīvdienas, lai stiprinātu fiziskos un garīgos spēkus, stiprinātu savu ticību un draudzību ar Jēzu.  "Ja iemācīsimies patiesi atpūsties, mēs būsim spējīgi uz patiesu līdzjūtību pret citiem. Mums ir nepieciešama sirds ekoloģija, kas sastāv no atpūtas, lūgšanas un līdzjūtības. Izmantosim tam vasaras periodu!" – aicināja pāvests.

Pēc lūgšanas "Kunga eņģelis" Francisks apliecināja garīgo tuvību Vācijas, Beļģijas un Nīderlandes iedzīvotājiem, kuri cieš spēcīgo lietavu izraisīto plūdu traģiskās sekas. Viņš aicināja lūgties par dabas katastrofas upuriem, viņu ģimenēm un visiem, kas steidzas palīdzēt cietušajiem. Pāvests pauda nemieru par vardarbības eskalāciju Dienvidāfrikas Republikā un apliecināja solidaritāti Kubas tautai.

Vaticannews.va