Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Pirmo reizi 2022. gadā sašķidrinās svētā Januārija asinis 
11.05.2022 pl. 10:26
Maija pirmajā nedēļas nogalē katoļi pirmo reizi trīs gadu laikā sarīkoja svinīgu procesiju pa Neapoles ielām pēc tam, kad svētā Januārija asinis atkal brīnumaini sašķidrinājās.

Neapoles arhibīskaps Domeniko Battalja 30. aprīlī Neapoles katedrālē atvēra seifu, kurā atrodas svētā Januārija asiņu relikvija, un konstatēja, ka asinis jau ir sašķidrinājušās.

Slavenais brīnums parasti notiek līdz trīs reizēm gadā, kad arhibīskaps paceļ un pagriež asinis saturošās ampulas, atklājot, ka izžuvušās asinis ir sašķidrinājušās.

Neapoliešu zināšanas šajā jomā vēsta, ka asiņu nespēja sašķidrināties brīdina par karu, badu, slimībām vai citu katastrofu.

2021. gada decembrī tika ziņots, ka otro gadu pēc kārtas decembrī sv. Januārija asiņu sausā, sarkanā masa ampulā palikusi blīva, cieta un nav mainījusi konsistenci.

Šogad 30. aprīlī pēc plkst. 17.30 vietējie katoļi pulcējās pie Neapoles katedrāles un iesaucās: "Brīnums ir noticis!"

Pēc tam sv. Januārija krūšutēls un ampulas, kurās bija svētā asinis, tika nestas tradicionālā procesijā pa šaurajām Neapoles ieliņām no katedrāles uz Svētās Klāras baziliku.

Sv. Januārija asinis sašķidrinājās arī 2020. un 2021. gada maijā, bet svinīgās procesijas tika atceltas COVID-19 pandēmijas dēļ. Nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ tika atcelta 2019. gada maija procesija.

Sv. Misē, kas bija veltīta sašķidrināšanās notikumam, arhibīskaps Battalja uzsvēra svētā Januārija uzticību Evaņģēlijam, sekojot Jēzum līdz pat mocekļa nāvei.

Svētais Januārijs, Neapoles debesu aizbildnis, bija bīskaps, kurš dzīvoja trešajā gadsimtā un, domājams, miris mocekļa nāvē imperatora Diokletiāna kristiešu vajāšanu laikā.

“Ja mēs šovakar esam šeit, tas ir tāpēc, ka bīskaps Januārijs uztvēra šo Vārdu nopietni, sekojot Kungam Jēzum līdz galam, pat līdz savu asiņu izliešanai, pat līdz dzīvības atdošanai, zinot, ka nav lielākas mīlestības par to, kā atdot savu dzīvību par saviem draugiem,” savā sprediķī sacīja Battalja.

Arhibīskaps nosodīja arī vardarbību, ko viņš ir pieredzējis Neapoles pilsētā kopš viņa iecelšanas 2020. gadā. "Pārāk daudz reižu šajā vēl tik īsajā laikā, ko esmu dzīvojis šeit, Neapolē, man ir nācies samīļot jaunu māšu sejas, kuras cieta nepieredzētās sāpēs zaudējot savu bērnu, kurš tika nogalināts ne savas vainas dēļ, bet, iespējams, zēnu savstarpējā strīdā," viņš teica.

“Cik tas viss ir svarīgi šajā tik sarežģītajā, grūtajā, smagajā laikā, kad mūsu mocekļa Januārija asinis, spoža zīme Tā asinīm, kurš mūs mīlēja, upurēdams sevi par mums pie krusta, nepārtraukti atgādina par tik daudzu mazu un nevainīgu ļaunuma, vardarbības, ļaunprātību un kara upuru asinīm," sacīja Battalja.

Svētā Januārija asiņu sašķidrināšana tradicionāli notiek trīs reizes gadā: maija pirmajā sestdienā, 19. septembrī - svētā svētku dienā, un 16. decembrī, tuvējā Vezuva kalna izvirduma 1631. gadā gadadienā.

Catholicnewsagency.com