Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Vācijā norisinās Katoļu dienas "Katholikentag"
27.05.2022 pl. 12:13
25. maijā Štutgartē ir sākušās Vācijas katoļu dienas “Katholikentag”. Šī daudzējādā ziņā unikālā kultūras un ekleziālā tradīcija turpināsies 5 dienas. “Katholikentag” ir viens no lielākajiem sociālajiem notikumiem Vācijā, kurš atbalsi rod arī citviet Eiropā.

 Katoļu dienas parasti notiek ik pēc diviem gadiem kādā no Vācijas pilsētām. Atmosfēras ziņā tās var salīdzināt ar Pasaules Jauniešu dienām.

“Katholikentag” ir aizsākušās pirms vairāk nekā 170 gadiem. Tā ir laju spēka un atbildības izteiksme Baznīcā. Pašreizējo dienu kodols izveidojās 1848. gadā Maincā, kur uz vispārējo sanāksmi pulcējās Vācijas katoliskās apvienības. Tai pašā laikā Vācijas parlaments pirmoreiz sanāca kopā Svētā Pāvila baznīcā Frankfurtē. Tātad, zināmā veidā Katoļu dienu aizsākumi ir saistīti ar demokrātijas aizsākumu Vācijā.

Sākumā šos ticības svētkus rīkoja pāvesta Pija vārdā nosauktā Reliģiskās brīvības biedrība (Piusverein fϋr religiöse Freiheit), kas vēstures gaitā ir pārveidota par Vācu katoļu Centrālo komiteju (Zentralkomitee der deutschen Katholiken). XIX gadsimta beigās Bismarka “Kulturkampf” laikā šis laju organisms nostājās opozīcijā pret valdību, nodrošināja Katoliskās Baznīcas izdzīvošanu vācu Reihā un aizstāvēja katoļticīgo saites ar Romu pret režīma pārkāpumiem.

Daudzas “Katholikentag” ir kļuvušas par katoļu pašapliecināšanās iespēju arī XX gadsimtā. Tāpēc nepārsteidz fakts, ka šādas dienas nav bijis iespējams organizēt I Pasaules kara  un Trešā Reiha laikā. “Katholikentag” paraugs ir radījis precedentu, jo arī Vācijas Luteriskā Baznīca regulāri īsteno līdzīgu iniciatīvu. Tā saucas “Kirchentag” – “Baznīcas dienas”.

Nesen ir bijušas sarīkotas arī Ekumeniskās Baznīcas dienas. Trešā un pagaidām pēdējā reize, kad tās ir notikušas, bija pagājušajā gadā Frankfurtē. Tiesa, Covid pandēmijas dēļ šīs dienas galvenokārt notika virtuālā veidā.

Šodien “Katholikentag” ir daudzas lietas vienā. Tas ir ticības festivāls, ideju un kontaktu apmaiņas vieta, debašu forumi par jautājumiem, kas ir nozīmīgi Vācijas sabiedrībai. Politiskie un reliģiskie līderi, vācieši un ārzemnieki regulāri piedalās šai notikumā, kas parasti ilgst 5 dienas. Vēstījumu šo dienu dalībniekiem jau ierasti sūta arī pāvests. “Katholikentag” noslēdzas svētdien ar svinīgu Svēto Misi.

Štutgartē notiekošo 2022. gada Katoļu dienu moto ir “dalīties dzīvē”. Dalībnieku skaitu pasākuma organizatori rēķina apmēram uz 20 tūkstošiem. Pēdējās apmeklētākās “Katholikentag” bija 2018. gadā Minsterē, kur bija sapulcējušies 80 tūkstoši cilvēku. Šoreiz, tāpat kā citus gadus, grandiozajā pasākumā piedalās arī Vatikāna Radio. Štutgartē tam ir savs stends ar nosaukumu “Baznīcas jūdze”.

Vaticannews.va