Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Romā izstādīts mafijas nogalinātā svētīgā tiesneša asiņainais krekls
25.01.2023 pl. 16:49
No 13. līdz 21. janvārim Romas baznīcās un valdības ēkās tika izstādīts krekls, ko valkāja svētīgais Rozario Livatīno, kad 1990. gadā Sicīlijā viņu noslepkavoja mafija.

Livatīno (attēlā) tika beatificēts 2021. gadā Agridžento, Sicīlijā, pēc tam, kad pāvests Francisks viņu pasludināja par mocekli, ņemot vērā kādā nāvē viņš 1990. gada 21. septembrī 37 gadu vecumā mira.

Braucot uz Agridžento tiesas namu, kur viņš strādāja par tiesnesi, Livatīno automašīnu notrieca cita automašīna, nostumjot viņu no ceļa. Kamēr jaunais miertiesnesis no avarējušā transportlīdzekļa ieskrēja laukā, viņš tika nežēlīgi sašauts mugurā un pēc tam nogalināts ar turpmākiem šāvieniem.

Asinīm notraipītais krekls, ko todien valkāja katoļu jurists un miertiesnesis, tagad saglabāts kā relikvija un bija no Sicīlijas nogādāts Romā, lai uz laiku izstādītu godināšanai.

Relikvija, kas uz Romu tika atvesta 13. janvārī, bija svinīgi izstādīta godināšanai vairākās katoļu draudzēs un universitātēs, kā arī Itālijas parlamentā, Augstākās tiesas ēkā, Tieslietu Augstākajā padomē, kā arī Romas pašvaldībā. Relikvijas ceļojuma beigu pietura bija 21. janvārī Santa Maria degli Angeli e dei Martiri bazilikā, kas celta 16. gadsimtā.

Svētīgais Rozario Livatīno strādāja par prokuroru Sicīlijā, noskaidrojot mafijas noziedzīgo darbību 80. gados. Viņš saskārās ar to, ko itāļi vēlāk nosauca par "Tangentopoli" - mafijas kukuļu un atlīdzības korumpēto sistēmu, kas dota par valsts pasūtījuma līgumiem.

37 gadu vecumā viņš strādāja par tiesnesi Agridžento tiesā, kur vienmēr laipni izturējās pret apsūdzētajiem. Livatīno bija arī zināms ar savu spēcīgo ziedošanos un Svēto Rakstu zināšanām. Pēc viņa nāves biroja rakstāmgaldā tika atrasta Bībele, pilna ar piezīmēm, kur viņš vienmēr glabāja krucifiksu.

Livatīno relikvijas svētceļojums Romā sakrita ar vienu no Itālijas meklētākā mafijas vadoņa Mateo Mesīna-Denāro arestu 16. janvārī. Mateo Mesīna-Denāro, kuru uzskata par Sicīlijas mafijas Cosa Nostra ietekmīgāko vadoni, arestēja Palermo pēc gandrīz trīs gadu desmitiem ilgas slēpšanās.

Catholicnewsagency.com
Foto: CNA