Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Velns grib mūs iznīcināt, taču neko nespēj, ja lūdzamies
11.04.2023 pl. 20:57
Kādā līdz šim nepublicētā intervijā, kas iekļauta žurnālista Fabio Markēzes Ragonas grāmatā “Eksorcisti pret sātanu”, pāvests Francisks atgādina, ka velns visu laiku cenšas visiem uzbrukt un sēj šķelšanās. Tas notiek arī Baznīcā.

Sātans mēģina cilvēkus sanaidot. Intervija sākas ar jautājumu par ļaunā gara izdzīšanu no kādas klostermāsas.

“Svētais tēvs, apsēstās māsas liecībā lasām, ka velns, runājot par viņu, esot teicis: «Es viņu ienīstu. Viņa vienmēr runā par mani sliktu. Vai redzēji, cik daudz nepatikšanu es viņai sagādāju?» Kā uztvert šos apgalvojumus?” – jautā žurnālists. Pāvests uz to atbild:

“Es personīgi nepazīstu šo gadījumu un tāpēc nevaru to izvērtēt. Taču es patiešām varu izgriezt sātanam pogas, ja cenšos sekot Kungam un rīkoties saskaņā ar Evaņģēliju. Tas viņam traucē. Vienlaikus viņš noteikti priecājas, kad es pieļauju kādu grēku. Viņš grib, lai cilvēks kristu, bet viņam nav nekādas cerības, ja vien mēs lūdzamies.”

Vai Jums kādreiz ir bijusi tieša darīšana ar apsēstiem cilvēkiem?

Kad es biju Buenosairesas arhibīskaps, vairākas reizes gadījās, ka pie manis atnāca cilvēki, kuri sacīja, ka esot apsēsti. Es viņus sūtīju uz konsultāciju pie diviem labiem priesteriem speciālistiem, kuri nebija dziedinātāji, bet eksorcisti. Vienu sauca Karloss Alberto Mankuso, un viņš bija eksorcists Platas diecēzē. Otrais bija mans biktstēvs, priesteris Nikolass Mihaljevics, Horvātijā dzimis jezuīts. Vēlāk viņi abi man apliecināja, ka no visiem šiem cilvēkiem tikai kādi divi vai trīs bija patiešām velna apsēsti. Pārējie cieta no velna uzbrukumiem, kas tomēr ir kaut kas cits, jo velns nebija viņos iegājis. Svarīgi ir izcelt šīs nianses.

Vai kā pāvests nekad neesat veicis eksorcismus?

Nē, nekad nav gadījies to darīt. Ja tas notiktu, tad es lūgtu kāda laba eksorcista palīdzību, kā to jau darīju laikā, kad biju arhibīskaps.

Par Benediktu XVI vairāki cilvēki teica, ka viņš sava pontifikāta laikā cieta velna, kurš mūs vienmēr kārdina, uzbrukumu, bet, neraugoties uz ciešanām, viņš labi pretojās. Pāvils VI 1972. gadā stāstīja, ka caur kādu plaisu sātana dūmi iegāja dievnamā. Vai tas nozīmē, ka velns var darboties arī Vatikānā un uzbrukt pāvestam?

Velns noteikti mēģina uzbrukt visiem bez izņēmuma un cenšas dot triecienu īpaši tiem, kuriem pienākas lielāka atbildība Baznīcā vai sabiedrībā. Jēzus arī piedzīvoja velna kārdinājumus, tāpat arī Sīmanis Pēteris, kuram Jēzus sacīja: “Atkāpies no manis, sātan”. Tātad, arī pāvests piedzīvo ļaunā uzbrukumus. Mēs esam cilvēki, un viņš vienmēr cenšas mums uzbrukt. Tas ir sāpīgi, bet iesākt kaut ko pret lūgšanu viņam nav nekādas cerības! Bez tam, arī tā ir taisnība, ka, kā sacīja svētais Pāvils VI, velns var ienākt pat Dieva namā, lai sētu nesaskaņas un sarīdītu cilvēkus savā starpā. Šķelšanās un uzbrukumi vienmēr ir ļaunā gara darbs. Viņš vienmēr cenšas ielavīties, lai samaitātu cilvēka sirdi un prātu. Vienīgais glābiņš ir sekošana par Kristus norādīto ceļu.

Vai jābaidās no velna?

Es domāju, ka ir ļoti bīstami dēmoni, un es runāju par “izglītotiem” velniem. Par to runā pats Jēzus, kā to lasām Lūkasa evaņģēlijā. Viņš saka, ka tad, kad ļaunais gars tiek izdzīts, viņš klīst apkārt pa tuksnesi, meklēdams mierinājumu. Taču kādā brīdī tam paliek garlaicīgi un viņš atgriežas “mājās” – vietā, no kuras tika izdzīts, un ierauga, ka māja ir sakārtota, ir ļoti skaista kā toreiz, kad viņš tajā mitinājās.

Kas tādā gadījumā notiek?

Tas iet un savāc citus velnus, kas ir vēl sliktāki par viņu, atved tos un ienāk mājā. Viņi to dara pieklājīgi – piezvana pie durvīm un pieklājīgi iemitinās. Dvēsele, kurai nerūp sirdsapziņas izmeklēšana, to vai nu nepamana, vai arī ļauj tiem ienākt sava garīgā remdenuma dēļ. Šie velni ir briesmīgi. Viņi tevi nogalina. Tā ir visbriesmīgākā apsēstība. Garīgais pasaulīgums aptver visas šīs lietas. Izejas nav: velns vai nu iznīcina tieši ar kariem un netaisnībām, vai arī izdara to pieklājīgi, ļoti diplomātiski, kā to stāsta Jēzus. Vajadzīga izšķirtspēja.

Jāpiebilst, ka grāmata “Eksorcisti pret sātanu” (Esorcisti contro satana) tika publicēta itāliešu valodā izdevniecībā Piemme un nonāca grāmatnīcās 2023. gada 11. aprīlī.

Vaticannews.va