Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Pirmo reizi 300 gadu laikā Pečeru lavras Uspeņijes katedrālē dievkalpojums notika ukraiņu valodā
16.04.2023 pl. 18:16
Kijevas Pečeru lavras Svētās Uspeņijes katedrālē notika Lieldienu dievkalpojums. To vadīja lavras vietnieka pienākumu izpildītājs arhimandrīts Avrāmijs.

Pirmo reizi šajā dievnamā dievkalpojums notika ukraiņu valodā. Policija pie ieejas pārbaudīja dokumentus un Lieldienu grozus.

2023. gada 15. aprīļa vakarā Svētā uguns tika nogādāta Ukrainā. Vispirms to nogādāja Ukrainas pareizticīgās baznīcas Svētās Trīsvienības katedrālē Luckā, bet pēc tam to nodeva visos Ukrainas pareizticīgās baznīcas dievnamos.

Prezidents Zelenskis šorīt sveica ukraiņus Lieldienās un savā runā vilka paralēli starp Kristus augšāmcelšanos un Ukrainas atdzimšanu.

2023. gada Lieldienas atkal ir pakļautas militāriem ierobežojumiem. Komandantstundas dēļ tradicionālajos Lieldienu pasākumos nācās ieviest korekcijas: ticīgajiem tika atļauts apmeklēt nakts dievkalpojumus, bet ar noteikumu, ka viņi paliks dievnamu iekšienē un neizies uz ielas līdz rītam.

Pēdējos gados lavra faktiski piederēja Maskavas patriarhāta Ukrainas pareizticīgo baznīcai, taču martā rezervāta administrācija lauza Kijivas Pečeru klostera telpu nomas līgumu ar priesteriem sakarā ar pārkāpumiem valsts īpašuma izmantošanā.

Pašlaik klostera kompleksa dievnamos strādā Kultūras ministrijas komisija, lai izvērtētu Maskavas patriarhāta Ukrainas pareizticīgo baznīcas atstāto valsts īpašumu un iespējamos Maskavas patriarhāta radītos zaudējumus.

Unian.net