Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Pāvests veic izmaiņas Austrumu Baznīcu Kanonisko tiesību kodeksā
19.04.2023 pl. 21:39
Vatikānā publiskota apustuliskā vēstule Motu proprio formā "Iam pridem" – "Jau kādu laiku", ar kuru pāvests Francisks ir veicis izmaiņas Austrumu Baznīcu kanonisko tiesību 102. kanonā.

Apustuliskajā vēstulē paskaidrots, ka vairāki patriarhi, arhibīskapi un bīskapi ir lūguši Austrumu Baznīcu dikastērija vadību pārskatīt tos kanonus, kas attiecas uz patriarhālo baznīcu un vietējo eparhiju sinodēm, norādot uz problēmām, kas rodas sakarā ar lielo pensionēto bīskapu skaitu, kuriem ir izšķirošā balss vietējo Baznīcu vadītāju ievēlēšanā. Austrumu Baznīcu hierarhi ir lūguši Apustulisko Krēslu izdot normu, kas izslēgtu no izšķirošā balsojuma tos vietējās sinodes locekļus, kuri ir vecāki par 80 gadiem. 

Atsaucoties uz Austrumu Baznīcu vadītāju lūgumu, pāvests Francisks Kanonisko tiesību kodeksa 102. kanonu papildināja ar trešo punktu, kurā noteikts, ka vietējās bīskapu sinodes locekļi, sasniedzot 80 gadu vecumu, zaudē tiesības balsot sinodes sēdēs, īpaši patriarhu un citu augstākā amata kandidātu ievēlēšanā. Šī grozījuma rezultātā papildināti arī pārējie kanoni – 149. un 183., kuriem tika pievienota atsauce uz 102. kanona trešo punktu. Pāvests Francisks noteica, ka minētā apustuliskā vēstule stājas spēkā mēnesi pēc tās publicēšanas.

Vaticannews.va