Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Ungāru jaunieši gaida pāvestu
25.04.2023 pl. 20:55
Piektdien, 28. aprīlī, pāvests sāks savu 41. apustulisko ceļojumu. Francisks otro reizi ieradīsies Ungārijā, kur viņu šoreiz īpaši gaida tūkstošiem jauniešu, studenti un cilvēki ar īpašām vajadzībām.

Kādi būs Svētā tēva vizītes Ungārijā galvenie etapi? Par tiem intervijā Vatikāna medijiem pastāstīja vietējā Pastorālā institūta direktors, priesteris Kornels Fabri (attēlā). “Mēs strādājam draudzības un lūgšanas garā, lai pēc iespējas labāk sagatavotu šo vizīti”, viņš sacīja. “Šoreiz pāvests tiksies ne tikai ar bīskapiem un reliģiskajiem līderiem, kā tas bija Starptautiskā Euharistiskā kongresa laikā, bet arī ar priesteriem, semināristiem, draudžu aktīvistiem. Tikšanās ar jauniešiem notiks stadionā, kur ir vairāk nekā 10 tk. vietas. Pēc tam pāvesta glāstu saņems cilvēki ar īpašām vajadzībām, bēgļi. Es īpaši domāju par ukraiņu bēgļiem. Pēdējā gada laikā caur Ungāriju ir izgājuši vairāk nekā miljons šo bēgļu”.

Atgādinām, ka Francisks apmeklēja Ungāriju 2021. gada 12. septembrī, lai ar Euharistijas svinībām noslēgtu 52. Starptautisko Euharistisko kongresu. Viņa vizīte Budapeštā toreiz ilga tikai dažas stundas.

Jautāts par to, kā studenti gatavojas pāvesta uzņemšanai, priesteris Fabri atbildēja: “Jau redzot to, cik liels ir pieprasījums, lai iekļūtu stadionā, saprotam, ka tas pārsniedz pieejamo vietu skaitu, kas ir ap 11 tk. Daudzi jaunieši ieradīsies gan no draudzēm, gan arī no augstskolām, pie tam ne tikai no katoļu augstskolām. Pāvestam ar viņiem būs divas tikšanās – ar jauniešiem stadionā un pēdējā dienā ar kultūras un akadēmisko pasauli. Ļoti daudzi jaunieši vēlas lūgties kopā ar Francisku. Mēs gatavojamies šai tikšanās reizei, lasot apustulisko pamudinājumu Christus vivit, ko pāvests sarakstīja jauniešiem”.

Šī apustuliskā ceļojuma logo ir redzams tilts, kas ir Budapeštas simbols. Tilts vieno, asociējas ar dialogu, uz ko pāvests aicina jauniešus un vecos ļaudis. Pagājušajā gadā viņam bija vesels katehēžu cikls, veltīts veciem ļaudīm. Francisks runāja par dialogu starp paaudzēm, par savstarpēju respektu. Cik liela nozīme šim aicinājumam ir pastorālajā darbā, tai skaitā, lai stātos pretī “atkritumu kultūrai”? – Pastorālā institūta vadītājam jautāja Vatikāna žurnālists.

Priesteris Fabri atzina, ka tas ir svarīgs faktors. Ģimenes Ungārijā vairs nedzīvo kopā. Agrāk dažādas paaudzes dzīvoja kopā. Laukos ir lielas mājas, visi dzīvoja kopā. Šodien tā ir reta parādība. “Neraugoties uz to, mēs savās baznīcās veicinām dialogu starp jauniešiem un veciem ļaudīm, piemēram, liturģijā”, viņš sacīja. “Vienotības starp jauniešiem un veciem ļaudīm veicināšana ir pastorāls uzdevums”.

Jautāts par pastorālo darbu veselības aprūpes jomā, priesteris Fabri atbildēja, ka tas ir ļoti izplatīts. Piemēram, Budapeštas arhidiecēzē daži priesteri ir atbildīgi par to, lai palīdzētu neredzīgajiem piedalīties liturģijā. “Es domāju par Misēm, kas domātas tieši cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Šie cilvēki ir Baznīca bagātība”, viņš atzina. Pāvests tiksies ar šādiem bērniem un viņu vecākiem, un tas būs ļoti svarīgs brīdis. Romas bīskaps grib ar viņiem pavadīt laiku kopā un iedrošināt viņus.

Kā jau ziņots, vizītes Ungārijā otrās dienas rītā, 29. aprīlī, Francisks apmeklēs Budapeštas svētīgā Lāslo Batjāni-Stratmana institūtu, kur uzturas neredzīgie un vājredzīgie bērni, bet pēc tam dosies uz Svētās Elizabetes baznīcu, lai tiktos ar nabadzīgajiem un Ukrainas bēgļiem. Jau svētdien, 23. aprīlī, uzrunā pēc lūgšanas “Debesu Karaliene”, pāvests vērsās pie ungāru ticīgajiem, norādot, ka ieradīsies viņu zemē, “kā svētceļnieks un visu cilvēku draugs un brālis”. Viņš tiem pateicās par gatavošanos vizītei, kā arī aicināja visus ticīgos pavadīt viņu šajā ceļā ar savām lūgšanām.

Vaticannews.va