Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Pāvests Francisks piektdien dosies vizītē uz Ungāriju
28.04.2023 pl. 08:03
Svētais tēvs piektdien dosies trīs dienu vizītē uz Ungāriju. Tas būs viņa 41. ārzemju ceļojums, lai, kā pats izteicās, īstenotu doto solījumu apmeklēt šo valsti. Jau vēstīts, ka 2021. gada 12. septembrī pāvests ieradās Budapeštā. Dažu stundu ilgās vizītes mērķis bija piedalīties 52. Euharistiskā kongresa noslēguma svinībās.

Pēc tam viņš devās uz Slovākiju.

Ungārijas galvaspilsētā Francisks tiksies ar valsts amatpersonām, diplomātiskā korpusa un sabiedrības pārstāvjiem; bīskapiem, priesteriem, konsekrētajām personām un semināristiem; bēgļiem no Ukrainas; jauniešiem, zinātnes un kultūras pasaules pārstāvjiem. Pāvests apmeklēs Katoļu universitāti un institūtu, kur uzturas neredzīgie un vājredzīgie bērni. Svētdienas rītā Budapeštas sporta arēnā Francisks vadīs dievkalpojumu. Atgriešanās Vatikānā paredzēta 30. aprīļa vakarā.

Svētā tēva ceļojums notiks Krievijas invāzijas Ukrainā ēnā. Daudzi cer, ka no Budapeštas, kas atrodas aptuveni 300 kilometru attālumā no robežas ar Ukrainu, kur turpinās karš, atskanēs dedzīgi aicinājumi uz mieru. 14 mēnešu laikā aptuveni miljons Ukrainas bēgļu ir šķērsojuši robežu, bet vairāk nekā 35 tūkstoši joprojām atrodas Ungārijā.

2023. gada janvārī 86 gadus vecais pāvests veica apustulisko ceļojumu uz Kongo Demokrātisko Republiku un Dienvidsudānu. Tas nebija viegls uzdevums. Arī vizīte Ungārijā būs liels izaicinājums viņa spēkiem un veselībai. Pirms mēneša Francisks tika ievietots slimnīcā bronhīta dēļ, un viņam joprojām ir kustību problēmas.

Apustuliskās vizītes Ungārijā moto: Kristus ir mūsu nākotne. Vizītes logo ir attēlotas Budapeštas ķēžu tilta kontūras. Tā simbolika atsaucas uz pāvesta vārdiem par nepieciešamību veidot tiltus starp cilvēkiem un starp tautām.

Piektdien, 28. aprīlī, plkst. 10 pāvests ieradīsies Budapeštas starptautiskajā lidostā. Pēc īsas ceremonijas viņš dosies uz Šandora pili, kur tiksies ar Ungārijas Republikas prezidenti Katalinu Novāku un premjerministru Viktoru Orbānu. Senajā karmelītu klosterī, kas šodien ir premjerministra rezidence, Francisks uzrunās valsts amatpersonas, diplomātiskā korpusa un sabiedrības pārstāvjus.

Ungārijā dzīvo aptuveni desmit miljoni iedzīvotāju, no kuriem seši miljoni ir katoļi. Tajā ir 17 diecēzes. Baznīcu vada 37 bīskapi. Pastorālo darbu veic 1967 priesteri, 167 pastāvīgie diakoni, 738 konsekrētās personas, 54 misionāri un vairāk nekā divi tūkstoši katehētu. Ceļu uz priesterību uzsākuši 287 semināristi. Katoliskā Baznīca vada 565 dažāda līmeņa mācību iestādes, kurās mācās 156 tūkstoši skolēnu, kā arī desmit slimnīcas un klīnikas, 65 veco ļaužu mītnes, 48 bērnu namus, 16 ģimeņu un sociālās aprūpes centrus.

Vaticannews.va