Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Parīzes Dievmātes katedrāles jumta rekonstrukcija sasniedz svarīgu pagrieziena punktu
06.06.2023 pl. 08:11
Strādājot ar rokas instrumentiem un izmantojot tādas pašas metodes kā 12. gadsimtā, amatnieku kolektīvs ir tuvu tam, lai pabeigtu jumta atjaunošanu.

Par Parīzes Dievmātes katedrāles (Notre Dame de Paris) jumta atjaunošanu atbildīgā komanda maijā sasniedza svarīgu pagrieziena punktu. Strādājot ar roku darbarīkiem un izmantojot tās pašas metodes, ko 12. gadsimta amatnieku kolēģi, meistari ir pabeiguši koka karkasa montāžu darbnīcā Luāras ielejā, Francijas rietumos. Nākamais solis būs materiālu nogādāšana Parīzē, lai viņi varētu atjaunot Francijas monumentālās katedrāles jumtu.

“Associated Press” ziņojumā norādīts, ka liela daļa darbu, lai sijas izveidotu formā, veikti ar rokas cirvjiem. Lai gan ar moderniem elektroinstrumentiem darbs būtu noritējis daudz ātrāk, atvaļinātais Francijas armijas ģenerālis Žans Luī Džordžlins, kurš pārrauga rekonstrukciju, sacīja, ka ir svarīgi izrādīt cieņu pagātnei un atjaunot Dievmātes katedrāli tādu, kāda tā bija un ar tādiem pašiem līdzekļiem.

"Mēs vēlamies atjaunot šo katedrāli tādu, kāda tā tika celta viduslaikos," saka Žans Luiss Džordžlins. "Tas ir veids, kā būt uzticīgam visu to cilvēku (roku darbam), kuri uzcēluši visus izcilos pieminekļus Francijā."

Cirvju izmantošana, lai ozolkoka sijas izveidotu karkasam, ir laikietilpīgs un darbietilpīgs darbs, taču tas ir devis strādniekiem vērtīgu laiku, lai pārdomātu sava amata vēsturi. Viens no projekta galdniekiem Pēteris Henriksons sacīja, ka no jauna ir novērtējis pagātnes amatnieku veikumu. Viņš komentēja, ka "dažreiz tas ir prātam neaptverami" domāt, ka viņš būtībā strādā pie tā paša savienojuma, ko amatnieki darīja gandrīz pirms tūkstošgades.

Tomēr ne visas viņu metodes nāk no vēstures, jo komanda projektēšanas nolūkos izmanto arī modernas datorsistēmas. Mūsdienu tehnoloģiju sniegtā precizitāte nodrošina, ka visas detaļas ir ideāli saskaņotas viena ar otru, kā arī novērš kļūdas, kas noved pie materiālu izšķērdēšanas. Datori arī palīdz viņiem noturēties ceļā uz plānoto atvēršanu 2024. gada decembrī.

Arhitekts Remi Fromonts sacīja, ka komanda cenšas “augšāmcelt” Dievmātes katedrāli, lai tā būtu tāda kā pirms traģiskā ugunsgrēka 2019. gadā. 2022. gadā viņš pabeidza detalizētu jumta oriģinālā koka karkasa rasējumu, kas bija nenovērtējami rekonstrukcijas darbā. Remi teica: "Pārbūvētais rāmis "ir tā pati 13. gadsimta koka karkasa konstrukcija"." "Mums ir tieši tāds pats materiāls: ozols. Mums ir tie paši darbarīki, kas tika izmantoti. Mums ir tādas pašas zināšanas. Un drīz tas atgriezīsies savā vietā."

Aleteia.org