Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Daži maldīgi priekšstati par šķīstību
18.09.2023 pl. 08:21
Tas nav aizliegumu saraksts, bet ceļš, kas ved uz patiesas mīlestības prieku.

Alekss Dešēns* (Alex Deschênes) 20 gadu vecumā atklāja svētā Jāņa Pāvila II ķermeņa teoloģiju, un tā radīja apvērsumu viņa dzīvē. Alekss ir pieņēmis mirušā svētā pāvesta pārdomas un dalās ar viņa redzējumu par ķermeņi un seksualitāti pieejamā un saprotamā valodā.

Proti, viņš šķīstību raksturo nevis kā aizliegumu summu, bet gan kā ceļu – lai arī grūtu –, kas ved uz patiesas mīlestības prieku.

“Šķīstība ir grūts tikums, un tās iegūšana prasa laiku; jāgaida tās augļi un mīlestības prieks, ko tas nesīs. Bet tas ir nekļūdīgs ceļš uz prieku,” rakstīja svētais Jānis Pāvils II.

Lai izgaismotu šo šķīstības jēdzienu, Alekss Dešēns kliedē vairākus nepareizus priekšstatus:

Maldīgs priekšstats #1

Šķīstību nevar reducēt līdz "seksuālu attiecību neesamībai". Šķīstība nozīmē “runāt patiesību ar savu ķermeni jebkuros apstākļos”.

Kā teica Jānis Pāvils II, šķīstība “ir mīlestības caurspīdīgums”. Tas ir veids, kā mīlēt autentiski, būt sava ķermeņa saimniekam un nepakļauties savām vēlmēm.

Maldīgs priekšstats #2

Šķīstība nenozīmē būt “piespiestam”. Tas nozīmē atteikšanos padarīt citu cilvēku par sava prieka, baudas objektu.

Ja viens cilvēks attiecībās tiecas būt šķīsts, bet otrs ne, tad pēdējais ir aicināts mīlēt otru tādu, kāds viņš vai viņa ir, ar viņa ticību, vērtībām un izvēlēm, kā arī cienīt viņa ceļa. Tas ir “mīlestības apliecinājums, kas cilvēkā izceļ labāko”, saka Alekss Dešēns.

“Nebaidieties, ja mīlestība prasa upurēšanos,” brīdināja Jānis Pāvils II.

Maldīgs priekšstats #3

Šķīstība neaprobežojas tikai ar pirmslaulības attiecībām. Arī laulātie pāri ir aicināti dzīvot šķīsti laulībā, atdodot sevi ķermeniski sirsnīgā un pilnīgā veidā.

Maldīgs priekšstats #4

Šķīstība nenozīmē vairs nejust vēlmes. “Cilvēks, kuram vairs nav nekādu vēlmju, nav nesamaitāts… viņš ir miris!”

Vēlme ir Dieva dāvana. Dievs ieliek vēlmi mūsu sirdīs. Viņš nevēlas apspiest mūsu vēlmes, Viņš vēlas tās “iekvēlināt”, lai tās būtu stiprākas, bet arī uguns attīrītas.

Maldīgs priekšstats #5

Šķīstības mērķis nav mums atņemt, bet gan mudināt mūs uz došanu. Mīlošās attiecībās ir normāli, ja ir spēcīga vēlme pēc fiziskas tuvības, un izlemt gaidīt ir īsts izaicinājums. Tomēr tas ir arī “veids, kā izkopt dārgumu”, kas ir vēl skaistāks, ja to vēlas un gaida.

Alekss Dešēns to salīdzina ar kāpšanu kalnā; skatu izbaudāt atšķirīgi atkarībā no tā, vai kāpjat kājām vai ar trošu vagoniņu. Ja tas neprasa nekādas pūles, “mēs skatāmies uz skatu un dodamies atpakaļ lejā”, patiesi neapzinoties, kāda dāvana mums ir dota.

Maldīgs priekšstats #6

Šķīstība nav nē. Tas vispirms ir “jā” (otra cieņai), no kura izriet vairāki “nē”. "Tas nozīmē izvēlēties visu cilvēku, upurējot visu pārējo."

Maldīgs priekšstats # 7

Šķīstība nav nicinājums pret ķermeni un seksualitāti. Tā sastāv no “savu vēlmju integrēšanas, lai tās padarītu par mīlestības spēku: mīlestības, kas ir brīva, beznosacījuma, auglīga un pilnīga”.

 *Alekss Dešēns (Alex Deschênes), pāvesta Jāņa Pāvila II ķermeņa teoloģijas speciālists un popularizētājs, trīs bērnu tēvs ir Équipe Ignis, kuras misija ir apmācīt un atbalstīt jauniešus, pārus un vecākus, palīdzot viņiem aptvert autentisku vīrišķību vai sievišķību, izprast un īstenot savu aicinājumu, dibinātājs. Viņš ir arī autors grāmatai “Tu es don: La théologie du corps pour les jeunes”.

Aleteia.org
Foto: Unsplash.com/Scott Broome