Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Salaspils Sakrālās mūzikas svētkos pulcēsies vairāk nekā 120 dalībnieku
25.09.2023 pl. 08:09
7.oktobrī plkst. 14 Salaspils katoļu baznīcā pirmo reizi norisināsies Salaspils Sakrālās mūzikas svētki, kas top sadarbībā ar Salaspils novada domi. Baznīcā skanēs dziesmas dažādu koru izpildījumā, savukārt ērģelnieki piedāvās noklausīties vairākus ērģeļu skaņdarbus.

Salaspils Sakrālās mūzikas svētku projekta vadītāja Anna Sokolova norāda, ka svētkos piedalīsies vairāk neka 120 dalībnieku. Savu dalību pasākumā ir apstiprinājuši Salaspils kultūras centra jauktie kori “Elpa” un “Lōja”, Rīgas Svētā Alberta draudzes koris, Vecumnieku bērnu koris, Daugavpils poļu kultūras centra koris “Promeņ”.

Korus uzņems un kopīgo sadziedāšanos rīkos Salaspils katoļu draudzes koris “Oremus”. Pasākums sāksies plkst. 14 Salaspils baznīcā ar kopkora dziedājumu. Pēc tam izskanēs koru individuālie priekšnesumi latviešu, lībiešu, poļu un latīņu valodā, kas klausītājam sniegs priekšstatu par valodām, kuras kādreiz skanēja Salaspils novadā dažādos tā vēstures posmos. Koru uzstāšanos papildinās ērģeļu interlūdijas un improvizācijas, kas tiks izspēlētas uz dievnama ērģelēm. Tās ir vērtīgas 1976.gadā Vācijā izgatavotas ērģeles, kas tika speciāli vestas un uzstādītas ar domu Salaspilī veidot katoļu mūziķu un ērģelnieku skolu, kura dažus gadus arī pastāvēja. Šobrīd uzsākti ērģeļu restaurācijas un atjaunošanas darbi. Koncerta noslēgumā visi dalībnieki kopīgi dziedās gan latviešu sakrālās mūzikas zelta repertuāru, gan jaundarbus. Koncertā būs dzirdami Riharda Dubras, Mamerta Celminska, Romāna Grantovska, Pjotra Palkas, Valta Pūces u.c. komponistu skaņdarbi.

Svētku māksliniecisko vadību nodrošina Salaspils katoļu baznīcas kantors Ingus Kokins un draudzes koru diriģente Vita Timermane. Viņi kopā ar kori “Oremus” ir Salaspils sakrālās mūzikas svētku idejas autori. V. Timermane skaidro, ka pasākuma ideja radusies, iedvesmojoties no Dziesmu svētku sadziedāšanās un koprepertuāra tradīcijas, lai dziedātāji un klausītāji labāk iepazītu arī mūsdienu latviešu sakrālās mūzikas labākos darbus, kā arī lai veidotos latviešu sakrālās mūzikas repertuārs, ko dziedāt kopā. Svētku organizatori plāno šo pasākumu veidot kā tradīciju, kas tiks turpināta un paplašināta.

Visiem klausītājiem ieeja pasākumā ir bez maksas. Pēc koncerta, kas noslēgsies aptuveni plkst. 16, būs sadraudzība.

KABIA