Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Konklāvs
18.04.2005 pl. 15:05

Sagatavoja Oskars Jabloņskis OP

Pirmdien, 18. aprīlī sāksies konklāvs, kura laikā, Romā sapulcinātie kardināli ievēlēs jauno Pāvestu. Konklāvā piedalīsies 115 no 117 balsstiesīgiem kardināliem, jo 2 kardināli atteikušies no piedalīšanās veselības dēļ.

Saskaņā ar Jāņa Pāvila II gribu, kardināli-vēlētāji konklāva laikā dzīvos sv. Martas mājā, ko uzcēla Vatikānā pāris gadus atpakaļ. Gan šī māja, gan Siksta kapella būs slēgtas visām nepiederošām personām un tās pārvaldīs kardināls-kambarsulainis.

Konklāva sagatavošanas gaitu un tā norisi sīki aprakstīja Jānis Pāvils II dokumentā “Universi Dominici Gregis” no 22. februāra 1996. gada. Konklāvs sāksies ar Svēto Misi “pro eligendo Papa”, tas nozīmē par jauna Pāvesta ievēlēšanu – šī sv. Mise sāksies plkst 11:00 pēc Latvijas laikā. Pēcpusdienā (17:30), kardināli dosies uz Siksta kapellu, kurā, pēc Jāņa Pāvila II vārdiem – “viss palīdz apzināties Dieva klātesamību, Kura priekšā kādā dienā, katram no mums būs jāstāv”. Svinīgā gājienā no Pāvila kapellas uz Siksta kapellu, kardināli dziedās himnu “Veni Creator”, lūdzot Svētā Gara klātbūtni.

Tad kardināli dos zvērestu, ka paturēs noslēpumā vēlēšanu norisi un ievēros visus priekšrakstus, ietvertus konstitūcijā “Universi Dominici Gregis”. Kardināli zvērēs arī, ka jaunā Pāvesta ievēlēšanas gadījumā – tie apņēmīgi aizstāvēs Svētā Krēsla garīgās un laicīgās tiesības un tā brīvību.

Pēc zvēresta nodošanas, tiks izteikti vārdi - “extra omnes” un visi nekardināli atstās Siksta kapellu. Paliks tikai ceremoniju mestrs un viens garīdznieks, kurš kardināliem novadīs garīgās pārdomas par to, ka uz viņu pleciem balstās liels uzdevums, tas ir nepieciešamība darboties labā nodomā vispārējās Baznīcas labumam - ”solum Deum prae oculis habentes”. Pēc pārdomām, Siksta kapellā paliks tikai un vienīgi kardināli-vēlētāji.

Tad Kardinālu kolēģijas dekāns jautās, vai ir vēl kādas neskaidrības, attiecībā uz vēlēšanu norisi, un ja nebūs nekādu jautājumu, sāksies vēlēšanu process. Jaunā pāvesta ievēlēšanai ir nepieciešamas 2/3 balsis no kopskaita – konkrēti minimums 77 balsis.

Pirmdien ir paredzēta viena balsošana. Vajadzības gadījumā, nākošajās divās dienās ir iespējami vēl 8 balsojumi. Gadījumā, kad šīs balsošanas nepietiks, tad ir iespējamas 3 balsojumu sērijas pa 7 balsojumiem un ar pārtraukumiem starp sērijām. Ja arī pēc 30 balsojumiem Pāvests vēl nebūtu ievēlēts, tad kardināli-vēlētāji var vienoties, ka nākošajos balsojumos pietiks ar absolūto vairākumu – 50% + 1.


~ Attēlu galerija ~
(uzklikšķiniet, lai palielinātu)

o1. o2. o3.
o4. o5. o6.
o7. o8. o9.
10. 11. 12.

o1. Kardinālu kolēģijas tikšanās.
o2. Sv.Martas māja - šeit dzīvo kardināli konklāva laikā.
o3. Sv.Martas mājas halle.
o4. Kapella sv. Martas mājā.
o5. Viena no istabām sv. Martas mājā, kur konklāva laikā dzīvo kardināli.
o6., o7. Ēdamzāle sv. Martas mājā.
o8. Baltie dūmi no Siksta kapellas skursteņa paziņos par jaunā pāvesta ievēlēšanu.
o9. Krāsns Siksta Kapellā, kurā tiek dedzinātas balsošanas lapas.
10. Siksta kapella, kur notiek konklāvs.
11. Urnas balsojumu lapām.
12. Balsošanas lapa.

Foto: AFP/onet.pl