Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Zāļu diena Jūrkalnē
19.08.2005 pl. 09:01

Jānis Priedoliņš,
Jūrkalnes draudzes priekšsēdētājs

Šogad Zāļu diena Jūrkalnē tiks svinēta 21. augustā plkst. 12.00. Dievkalpojumu vadīs bīskaps Ā. A. Brumanis. Parasti citos Latvijas novados par Zāļu dienu dēvē 23. jūniju, bet Jūrkalnē Zāļu dienu ilgus gadus svinēja 15. augustā un tie bija Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētki.

Tas tāpēc, ka šajā dienā bija trīs dienu dievkalpojumu noslēgums. Dievkalpojuma beigās baznīcā tika svētītas zāles – gan jaunie burkāni, sīpoli un citi dārza augļi, gan arī savvaļas zāles, kas atzītas par veselībai derīgām. Ejot uz baznīcu, katrs ņēma līdzi pušķi ar svētīšanai paredzētajām zālēm. Baznīcā buntiņus salika uz palodzēm tā, ka dažreiz uz logiem sanāca pa trīs un četrām kārtām. Baznīca parasti bija pušķota ar ozola vītnēm, tāpēc, tajā ieejot, pretī smaržoja gan ozolu, gan arī svētāmo zāļu smarža, te arī meklējama Zāļu dienas nosaukuma vēsture.

15. augustu kā 40 stundu atlaidu dievkalpojumu Jūrkalnē sāka svinēt 20. gadsimta 20. gadu vidū. Līdzīgi svētki tika svinēti arī citās baznīcās – Alsungas draudzē Miķeļi, Gudeniekos – svētki sv. Jāņa Kristītāja godam.

Jūrkalnes baznīca ir veltīta sv. Jāzepam, tāpēc draudzes lielākos svētkus būtu jāsvin 19. martā, bet tā kā tas bieži iekrīt Lielā Gavēņa laikā, tad draudzes sapulcē tika nolemts šos 40 stundu svētkus svinēt 13., 14. un noslēgumu – 15. augustā. Vērā tika ņemts arī tas, ka šajā laikā Kurzemē nevienā citā draudzē nenotiek atlaidu dievkalpojumi, un tāpēc Jūrkalni uzskatīja par Kurzemes Aglonu, uz kurieni devās svētceļnieki no citām draudzēm. No Alsungas tika mēroti 13 km kājām, ceļā dziedot dziesmas, slavējot Kungu. Uz svētkiem ieradās pa 5 – 6 priesteriem, kuri piedalījās un vadīja dievkalpojumus. Pusdienlaikā, pēc dievkalpojuma, visiem tika rīkotas pusdienas, arī zaļumballe aiz skolas, meža ielokā, kuru sauca par dārziņu.

Pēckara gados padomju valdība centās mazināt Baznīcas svētku nozīmi, tādēļ katru gadu 15. augustā, kad baznīcā notika dievkalpojumi, skolas sporta laukumā tika rīkoti sporta svētki ar bufeti un citiem izpriecas veidiem. Tika likti dažādi šķēršļi arī priesteru iebraukšanai Jūrkalnē.

Sākoties Atmodas laikam, mēs esam atjaunojuši šo Baznīcas svētku spožumu un Jūrkalnē tie ir lielākie svētki, tikai tagad tos atzīmējam nākamajā svētdienā pēc 15. augusta, kad draudzē vizītē bīskaps un svētkus svinam tikai vienu dienu. Zāļu svētīšanas tradīcija gan saglabājusies. Svētku diena tiek apvienota arī ar Kapu svētkiem, kad baznīcā pulcējas ap 200 dievlūdzēju.

  • Foto: Bīskapa Rancāna vizitācija Jūrkalnē 1936. gadā

Informatīvais izdevums "Nāc", Nr. 27