Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Bīskapu Sinodes ceturtā sesija
05.10.2005 pl. 18:31

Silvija Krivteža

Jau trešo dienu Vatikānā turpinās Bīskapu Sinodes darbs, kurā aktīvi piedalās arī Benedikts XVI. Sinode veltīta Euharistijas noslēpumam.

4. oktobrī sesiju vadīja Gvadalaharas arhibīskaps kardināls Huans Sandovals Inigvezs. Uzstājās 18 sinodes tēvi: 7 kardināli no Indijas, Lielbritānijas, ASV, Nikaragvas, trīs no Romas kūrijas, kā arī 9 bīskapi – trīs no Kanādas, pa vienam no Nikaragvas, Brazīlijas, Peru, Korejas un Kongo Demokrātiskās Republikas.

Pontifikālās slimnieku pastorālās padomes vadītājs, meksikāņu kardināls Havjers Lozano Barragans runāja par komūnijas jeb Slimnieka sakramenta nozīmi, kas mirstošajam palīdz sagatavoties pārejai uz mūžību. Brazīliešu arhibīskapa Džeraldo Lirio Roha uzrunas temats bija Svētās Mises translācija televīzijā, kas nereti rada nopietnas bažas. Euharistiju jāsvin saskaņā ar Baznīcas mācību. Īpaši tas attiecas uz televīzijas translāciju. Skatītājus jāmudina ne tikai sekot Svētās Mises norisei, bet arī garīgi piedalīties tajā, uzmanīgi klausoties un lūdzoties.

Kulta un sakramentu disciplīnas kongregācijas pensionētais prefekts, Čīles kardināls Žožē Arturo Medina Estevezs runāja par Euharistijas svinēšanu bēru dievkalpojumos. Tai jābūt lūgšanai par mirušo. Homīlija nekādā ziņā nevar kļūt par mirušā slavināšanu. Kanādiešu bīskaps Klements Fectauvs pauda cerību, ka Bīskapu Sinodes dalībnieku uzmanības lokā būs arī euharistiskā adorācija. Grieķu melkītu patriarhs Gregorijs III Lahams norādīja uz nepieciešamību runāt par arābu kristiešiem. Musulmaņu fundamentālistu darbības priekšā nedrīkst viņus aizmirst. Runājot par Euharistiju un mieru, Antiohijas patriarhs skaidroja cik miers Jeruzālemē un Svētajā Zemē ir nozīmīgs visam Tuvējo Austrumu reģionam.

Par Euharistijas lomu Indijā runāja kardināls Telespore Placidus Toppo. Viņš norādīja uz Baznīcas misionāro darbību pēdējos 130 gados. Tur ir izveidotas 12 jaunas diecēzes. Ticīgo skaits jau ir pārsniedzis divus miljonus. Indiešu kardināls uzskata, ka šis misionārais dinamisms izriet no dievbījības uz Euharistiju. Par situāciju Kongo Demokrātiskajā Republikā stāstīja arhibīskaps Laurents Monsengvo Pasinja. Neraugoties uz deviņu gadu ilgā pilsoņu kara radītajiem ārkārtīgi smagajiem apstākļiem, Baznīca ar prieku svin Euharistiju un rūpējas par tās inkulturāciju. Šajā sakramentā ticīgie meklē garīgo spēku un mierinājumu.

Bīskapu Sinodes ceturtajā sesijā uzstājās arī lietuviešu bīskaps Rimantas Norvila. Viņa uzrunas galvenais temats bija attiecības starp Euharistiju un Izlīgšanas sakramentu. Bez grēku nožēlas ticīgie nevar dzīvot pilnīgā vienotībā ar Kristu un Baznīcu. Tiek zaudēta Euharistijas apziņa, kas savukārt veicina attālināšanos no Baznīcas. Karagandas arhibīskaps Jans Pāvils Lenga runāja par Rietumu mentalitātes ietekmi Baznīcas dzīvē. Viņš uzskata, ka tabernakula novietošana baznīcas sānu kapelā un komūnijas pieņemšana uz rokas, aptumšo Euharistijas sakrālo nozīmi.

RadioVaticana.org