Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Sektu un māņticību graujošā ietekme
20.05.2006 pl. 18:51

Šajā nedēļā dažās Kurzemes diecēzes draudzēs viesojās priesteris Slavomirs Začeks no Polijas, lai pastāstītu ticīgajiem par sektu un māņticības graujošo ietekmi mūsdienu sabiedrībā.

Tikšanās Liepājā iesākās ar kopīgu lūgšanu, pēc kuras poļu priesteris iepazīstināja klātesošos ar divām pamattēzēm, kuras vēlas izstāstīt tikšanās gaitā – ticību un ticības draudiem. Priesteris Slavomirs Začeks pastāstīja, ka ticība ir visa pamatā. Tā raksturota četros aspektos – ticība ir saprātīga, ticība ir pastāvīga, ticība ir piepildīta un ticība ir brīva. Ja cilvēkam savā ticībā ir iekļautas un piemīt visas šīs četras īpašības, tad viņa ticība ir stipra, dziļa un pārliecinoša, šī ticība ir patiesa.

Kā var raksturot ticību, kura nav patiesa? Cilvēks, kuram nav patiesas ticības, nav ieticējis Jēzum Kristum un Viņa Augšāmcelšanai. Līdz ar to viņš meklē dažādus ticības aizvietotājus un atdod godu Sātanam. Sātans vēlas attēlot Dievu. Viņa spēkā var dziedināt, pravietot un pareģot. To zinot, šo spēku izmanto dažādi dziednieki, zīlnieki, gaišreģi, lai maldinātu cilvēkus, sagrozītu viņos ticības patiesību.

Priesteris uzsvēra, ka katrā no mums ir ilgas pēc ticības. Cilvēks pēc dabas ir reliģiska būtne, un viņa dabiskā vajadzība ir kaut kam ticēt. Līdz ar to, ja cilvēks netic Dievam, viņš meklē ticību citur – ko ar prieku piedāvā laicīgā pasaule vai arī dažādas sektas – Jehovas liecinieki, mormoņi, Vasarssvētku draudzes un dažāda veida citas draudzes.

Šajās sektās ir īpaši smalki izstrādāti psiholoģiskie kritēriji, lai cilvēku nemanāmi, ar lielu mīlestību, gādību un rūpēm iesaistītu draudzē. Toties vēlāk šim cilvēkam nav vairs atpakaļceļa, jo viņš šajā draudzē ir iesaistīts gan dokumentāli, gan materiāli. Ja cilvēkam izdodas izkļūt no turienes, psiholoģiskās problēmas pavada šo cilvēku ilgu laiku vai arī visu atlikušo dzīvi.

Ko darīt, kā rīkoties, ja tomēr esam nonākuši šajos ticības maldos, pievērsušies kādai no sektām vai arī bijām vai esam iesaistījušies okultismā? Slavomirs Začeks sniedza viennozīmīgu atbildi, ka vislabākais veids ir atdot to Jēzum grēksūdzē. Ir jāvelta sava ģimene un pašam sevi Vissvētākajai Jēzus Sirdij un patiesi jāietic, ka Jēzus uzvarēja nāvi, Sātanu un visas pasaules ļaunumu.

Tad tika uzklausīti dažādi jautājumi no klātesošo puses, uz kuriem priesteris sniedza izsmeļošas atbildes.

Tikšanās noslēgumā katram tika dota priestera svētība.

Sanita Zustere
/Vatikāna radio - Liepājā/