Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Zvanu kora  „The Alleluia Ringers” (ASV) koncerts Liepājā
23.05.2006 pl. 13:02

20. maijā Liepājas sv. Jāzepa katedrālē viesojās Konkordijas universitātes zvanu ansamblis „The Alleluia Ringers” no Amerikas Savienotajām Valstīm.

Latvijā zvanu ansabļa koncertturneja iesākās Krimuldā. Tad ansamblis ieradās Liepājā, kur Sv. Jāzepa katedrālē tika atskaņotas 11 dažāda žanra kompozīcijas. Vēl ansamblis uzstāsies Torņkalnā, Dubultos, Rundāles pilī, bet koncertturneja noslēgsies Rīgā, Doma baznīcā.

Kopš tā dibināšanas dienas 1986. gada rudenī zvanu ansamblis „The Alleluia Ringers”, Dr. John Behnke vadībā, ir neatlaidīgi veidojies par vienu no labākajiem Savienotajās Valstīs (ASV).

Savas pastāvēšanas 18 gados šis 6 oktāvu, 72 zvanu un 61 „čaimu” ceļojošais ansamblis ir pieredzējis daudzus neaizmirstamus koncertus gan ASV, gan aiz valsts robežām: 2 koncertceļojumi uz Vāciju 1992. gadā, koncerttūre Norvēģijā, Zviedrijā un Igaunijā 1995. gadā un vēlreiz Norvēģijā 2003. gadā.

Ansambļa vadītājs Dr. John Behnke pašlaik ir mūzikas profesors Konkordijas Universitātē Viskonsinā. Viņš ir labi pazīstams ērģeļmūzikas skolotājs un atskaņotājs, zvanu mūzikas kursu vadītājs un garīgās mūzikas komponists. Viņa skaņdarbus ir publicējuši 17 izdevēji ASV, Taivānā un Vācijā.

Kopš 1998. gada Dr. John Behnke ik gadu ir bijis Amerikas Komponistu, Autoru un Izdevēju Asociācijas stipendiāts.

Uz nelielu sarunu esmu aicinājusi ansambļa vadītāju dr. Džonu Benki.

- Kā radās doma viesoties un uzstāties ar zvanu ansambli Liepājā?

Tā bija mākslinieku ģimene, kas noklausījās uzstāšanos Viskonsīnā, tā kā mākliniece Santa ir profesore tajā pašā universitātē, kurā es, un es sarunāju ar Santu, ka brauksim uz Latviju uzstāties.

- Jūs jau bijāt Krimuldā, šodien viesojāties Liepājā, kādi ir Jūsu pirmie iespaidi par Latviju un Latvijas cilvēkiem?

Daba, ko mēs redzam ir brīnišķīga. Sajūsmā bijām par Siguldas skaistajām ainavām. Šodien mēs priecājāmies par Liepājas jūras skatiem. Esam vienkārši sajūsmā.

- Kāda ir jūsu mūzikas atskaņotā pamattematika?

Mēs esam kristīga luterāņu universitāte. Mūsu galvenā vēsts ir Kristus mīlestības vēsts, bet mēs arī spēlējam citus skaņdarbus, tātad - mums ir plašs repertuārs.

- Šogad Jūsu ansamblim aprit 20 gadi, kopš tā dibināšanas dienas. Kādas pārdomas Jūsos raisās, atskatoties uz pagājušo periodu?

Es mācu studentus, kas ir gan pirmā, gan pēdējā kursa studenti, tātad, dažādi līmeņi. Un vienmēr tie, kas atnāk vēlāk, tie mācās no tiem, kas jau ir grupā, un tas vienmēr ir ļoti aizraujošs process.

- Vai esat apmierināts ar sasniegto, ir bijuši kādi lieli panākumi, vai, jūsuprāt, vēl ir daudz, daudz jāstrādā?

Mēs esam ļoti daudz ko sasnieguši un esam apmierināti ar to, kas padarīts, bet vienmēr jau ir lietas pēc kā tiekties, vienmēr cenšamies izmēģināt ko jaunu zvani mums var nest.

- Jums ir bijušas vairākas koncertturnejas Norvēģijā, Vācijā, Zviedrijā, Igaunijā. Kāda ir šo zemju publikas atsaucība, un kā cilvēki uztver jūsu mūziku, kā viņi to saprot?

Cilvēki vienmēr demonstrē ārkārtīgi lielu ieinteresētību, kad pirmo reizi ierauga, kā šie zvani spēlē, un kas ir iespējams, spēlējot šos zvanus. Vienmēr esam uzņemti ārkārtīgi labi un ar lielu interesi.

- Vai Jūs uzskatāt, ka šī muzicēšana ir sava veida evaņģelizācija pasaulē?

Mēs katrā ziņā ticam, un gribētos, lai arī citi tic. Šī mūzika katrā ziņā paceļ dvēseli, un gribētos, lai arī citu dvēseles tiek paceltas tādā veidā.

- Jūs jau esat nedaudz pazīstami ar Liepājas zvanu kori „Gloria Deo”, kādas ir turpmākās sadarbības iespējas, un vai tās būs?

Esam satikušies, kontakts ir izveidots, un ceram, ka kaut kas jau nākotnē notiks.

- Vai Jūs domājat atgriezties Latvijā, vai mūsu publika Jūs ir uzrunājusi?

Publika mūs uzņēma vienreizēji, un, ja man Dievs dos vēl daudzus gadus, tad noteikti būšu atpakaļ.

- Mīļš paldies Jums par sarunu.

Sanita Zustere
/Vatikāna Radio – Liepājā/