Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Iesvētīs diakonus un priesterus
01.06.2006 pl. 20:47

Jūnijā Kurzemes diecēzē tiks ordinēti divi diakoni un viens priesteris, bet Polijā par priesteriem tiks iesvētīti divi paulīniešu klosterbrāļi no Latvijas.

Ar lielu prieku un pateicību žēlsirdīgajam Dievam daru zināmu, ka 2006. gada 11. jūnijā plkst. 11.00 Liepājas sv. Jāzepa katedrālē Andris Vasiļevskis (attēlā pa kreisi) un Jānis Meļņikovs, Rīgas Garīgā semināra 5. kursa studenti tiks ordinēti par diakoniem un diakons Jānis Mētra, Rīgas Garīgā semināra 6. kursa students, tiks iesvētīts par priesteri.

Liepājas un Kurzemes bīskaps Vilhelms Lapelis

Jānis Mētra kā jauniesvētītais prieteris celebrēs svinīgu Svēto Misi un dāvās īpašo svētību:

Aizputē – ceturtdien 15. jūnijā 18.00,
Kuldīgā – svētdien 18. jūnijā 10.00,
Saldū – svētdien 18, jūnijā 13.00,
Valmierā – 22. jūnijā 18.00,
Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcā – 24. jūnijā 9.00,
Rīgas Svētā Franciska baznīcā – 24. jūnijā 11.00,
Liepājas Svētā Jāzepa katedrālē – 25. jūnijā 11.00,
Salaspilī – 29. jūnijā 11.00.

3. jūnijā Dievmātes svētvietā Polijā Jasna Gurā diakons Valdis Drīksna un Gabriels Suleimanovs (attēlā pa labi) – paulīniešu klosterbrāļi tiks ievētīti par priesteriem.

Jauniesvētītie priesteri kopā svinēs primīcijas Svētās Mises un dāvās īpašu svētību:
Skaistkalnē – svētdien 11. jūnijā 12.00,
Ventspilī – ceturtdien 15. jūnijā 11.00,
Liepājas Svētā Jāzepa katedrālē – svētdien 2. jūlijā 11.00.

*  *  *

Piedāvājam nelielu interviju ar diakonu - paulīniešu klosterbrāli Gabrielu Suleimanovu:

- Lūdzu, pastāstiet par sevi?

Mani sauc Arnis, bet ordenī, uzsākot diakonātu, pieņēmu vārdu Gabriēls. Esmu dzimis un uzaudzis Rīgā. Pēc vidusskolas beigšanas iestājos Rīgas Garīgajā seminārā, lai kļūtu par priesteri. Pēc trim studiju gadiem nolēmu iestāties paulīniešu ordenī. Tāpēc 2001. gadā devos uz Poliju, klosteri Jasna Gurā, kur mani pieņēma un es uzsāku noviciātu. Pēc gada jau turpināju studijas paulīniešu garīgajā seminārā Krakovā. Šogad pabeidzu teoloģijas – filozofijas studijas, februārī aizstāvēju diplomdarbu un atgriezos Latvijā. Tagad viens semestris ir paredzēts praksei. Pēc pieredzes krāšanas Latvijā došos atpakaļ uz Poliju, kur piedalīšos rekolekcijās pirms priesterības svētībām, kas paredzētas 3. jūnijā.

- Jūs piederat paulīniešu ordenim, kā atradāt ceļu uz to?

Jau tad, kad mācījos Rīgas Garīgajā seminārā, bija doma dzīvot kopienas dzīvi. Meklēju dziļāku saikni ar Dievu, jo man mūki vienmēr asociējās ar īpašu garīgumu, kontemplāciju, klusumu. Paulīniešu devīze ir „Solus cum Deo solo”, kas nozīmē – viens pats ar Dievu. Pirmais paulīnietis, kuru satiku, bija tēvs Staņislavs Hoduns no Jasna Guras. Kad mācījos trešajā kursā Rīgā, viņš ieradās Latvijā ar nodomu dibināt klosteri Skaistkalnē. Šobrīd viņš ir Skaistkalnes klostera priors. Sarunājoties ar viņu, arī nolēmu saistīt savu dzīvi ar klosteri.

- Kā nokļuvāt Ventspilī?

Jau kādu laiku ordenim bija doma dibināt vēl vienu māju Latvijā, un, atsaucoties uz bīskapa Vilhelma Lapeļa aicinājumu, pārņēmām jauno vietu Ventspilī. Gandrīz gadu Ventspilī darbojas paulīniešu tēvs Mariušs Malkinskis. Pēc semināra beigšanas priekšniecība mani nosūtīja uz Ventspili, bet uz Skaistkalni nosūtīja manu ordeņbrāli diakonu Valdi.

- Kādas, jūsuprāt, ir galvenās cilvēku vajadzības, kurās viņiem varat palīdzēt, kalpot?

Kā diakons varu kristīt, svētīt laulības, vadīt kristīgās apbedīšanas ceremoniju, sprediķot. Šobrīd esmu tēva Mariuša rīcībā, gatavs veikt nepieciešamos darbus.

Ir cilvēki, kuri meklē garīgu padomu. Cenšos parādīt ceļu pie Dieva. Ne vienmēr visu var atrisināt ar sarunām. Svarīgāk ir cilvēku uzklausīt un paļauties uz Dieva žēlastību.

"Nāc", Nr.31