Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Liepājas bīskapam Vilhelmam Lapelim - 20 gadi priesterībā
03.06.2006 pl. 20:16

Par to, kas ir noticis bīskapa dzīvē, par šiem nokalpotajiem 20 gadiem Dieva druvā, pirmām kārtām, bīskaps Vilhelms Lapelis ir pateicīgs Dievam un Jaunavai Marijai.

Bīskaps arī pateicas visiem, jo īpaši saviem vecākiem, kas ļāva atklāt un pieņemt savā sirdī Dievu un Viņa aicinājumu. Kā teica Rēzeknes - Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis: „Tur, kur ir Vilhelms Lapelis, iestājas miers, laipnība, brālīga draudzība, sirsnība.” Tās ir īpašības, kas cilvēkus piesaista. Un laimīga var būt tāda baznīca, kam ir tāds garīdznieks.

Bīskaps Garīgajā Seminārā iestājās 1979. gadā. 1980.g. – 1982.g. dienēja Padomju armijā Arhangeļskā. 1985.g. pagrīdes apstākļos iestājās Dominikāņu Ordenī, bet 1986.g. pabeidza studijas Garīgajā Seminārā, un 1. jūnijā kardināls Julians Vaivods Rīgas sv. Jēkaba katedrālē viņu iesvētīja par priesteri.

Vilhelms Lapelis vienu gadu kalpoja par vikāru Jelgavas draudzē un vienu gadu kalpoja Rīgas Sāpju Dievmātes draudzē. Pēc tam, trīsarpus gadus kalpoja Dobeles un Auces draudzēs.

No 1991.g. septembra līdz 1992.g. jūlijam, pildīja Liepājas sv. Jāzepa katedrāles prāvesta pienākumus un bija arī Liepājas dekāns. Tad vienu gadu kalpoja Talsos par prāvestu un atvēra jaunus misijas punktus Sabilē, Dundagā, Valdemārpilī un Rojā.

Jau no 1993.g., četurs gadus, pildīja ģenerālvikāra pienākumus Dominikāņu jaundibinātajā Ģenerālvikariātā Baltijas valstīs un Baltkrievijā. Šajā laikā tika dibināts dominikāņu klosteris Rīgā pie katoļu ģimnāzijas, kur, līdztekus ģenerālvikāra pienākumiem, vienu gadu bija kapelāns Rīgas Katoļu ģimnāzijā. Tad vienu gadu dzīvoja Lietuvā, Viļņā, lai vadītu remontdarbus, kur vēlāk tika dibināta dominikāņu klosterkopiena.

1996.g. vasarā pēc Liepājas bīskapa Ā. A. Brumaņa lūguma, dominikāņu klosterkopiena tiek dibināta Liepājā. Šajā laikā bīskaps uzņēmās arī Liepājas sv. Jāzepa katedrāles draudzes prāvesta pienākumus un Dienvidkurzemes dekāna pienākumus.

No 1997.g. vadīja Liepājas dominikāņu klostera būvniecību.

Saviļņojoša un svinīga izvērtās Sv. Mise Liepājas sv. Jāzepa katedrālē 2000. gada 25. martā, kuras gaitā par Liepājas diecēzes koadjutorbīskapu - bīskapu ar pēcteča tiesībām pārņemt Liepājas bīskapa sēdekli iesvētīja diecēzes ģenerālvikāru ( bīskapa pirmo palīgu ), Liepājas Sv. Jāzepa draudzes prāvestu, Liepājas dominikāņu klostera prioru Vilhelmu Lapeli OP. Katedrāle bija cilvēku pārpildīta. Konsekrācijas dievkalpojumu vadīja apustuliskais sūtnis Baltijas valstīs arhibīskaps Ervins Jozefs Enders. Viņš nolasīja pāvesta Jāņa Pāvila II vēstuli, kurā apliecināja, ka pāvests Liepājas diecēzes koadjutorbīskapa amatam izvēlējies tieši Vilhelmu Lapeli: "Kad godājamais brālis Ārvaldis Andrejs Brumanis, Liepājas augstais ganītājs, nesen lūdza iecelt koadjutorbīskapu, Mēs, svētīgā Pētera pēctecis, rūpēdamies par visu vietējo baznīcu labumu un cenzdamies uzklausīt šī ganītāja neatlaidīgo lūgumu, tevi, mīļotais dēls, kā lielām dāvanām apveltītu, pastorālā darba pieredzējušu, uzskatām par piemērotu šā pienākuma veikšanai. Uzklausot Valsts sekretariātu, Mēs ar Sev piekrītošo apustulisko varu, pasludinām tevi par Liepājas koadjutorbīskapu."

2001. g. 12. maijā viņš ieņēma Liepājas diecēzes bīskapa sēdekli un pilda šos pienākumus līdz pat šim laikam.

Sanita Zustere
/Vatikāna radio – Liepājā/