Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Intervijas

Jadviga Rape: jūtos emocionāli saistīta ar šo zemi
22.09.2006 pl. 12:53

2. septembrī pasaulslavenā poļu operdziedātāja Jadviga Rape ar savu koncertu inaugurēja atjaunotās ērģeles senču uzbūvētā Vecpils katoļu baznīcā. Saruna ar mākslinieci par ērģeļu renovācijas ideju, par garīgās mūzikas nozīmi pašas dziedātājas dzīvē un 10. novembrī Liepājā paredzēto koncertu.

- Jūsu sencis Oto Ernsts fon Rappe 1700. gadā Vecpilī ir uzcēlis baznīcu. Kā Jums radās ideja atjaunot šīs ērģeles?

Pirmo reizi par Vecpils baznīcu es uzzināju pirms pusotra gada no Ojāra Spārīša - Melngalvju nama direktora, un tad es nolēmu, ka vajadzēs tomēr aizbraukt. Un pagājušajā gadā bija tāda iespēja tur aizbraukt un to vietu apskatīt savām acīm, un, kad pirmo reizi iegāju šajā baznīcā, es jutos ļoti aizkustināta, un man uzreiz galvā ienāca tāda doma, sākumā tikai doma, vēlāk vārdos to izteicu, ja mans priekštecis varēja uzcelt šo baznīcu, tad es taču pateicības veidā varētu piedalīties tās atjaunošanā. Es uzkatu, ka tā ir mana pateicība Dievam par veiksmīgo karjeru un dzīvi.

- Koncertā skanēja reliģiska satura skaņdarbi, kādu lomu Jūsu dzīvē spēlē garīgā mūzika?

Tā loma ir milzīga, tāpēc, ka es esmu dziedātāja, kas specializējas kantāšu oratoriju repretuārā, un šī reperutāra pamatā ir šī reliģiskā mūzika gan tā, kas nāk no seniem laikiem, gan tagad Kšištofa Penderēcka un Vojceha Kjelāra rakstītās oratorijas. Tātad, šī loma ir ļoti liela. Apmēram tās ir divas trešdaļas no mana kopīgā repertuāra.

- Vai domājat atgriezties Liepājā vai Vecpilī ar solo koncertiem? Kādi ir Jūsu tālākie nākotnes plāni?

Es ļoti daudz koncertēju ārzemēs, man ir ļoti daudz visādu piedāvājumu, piemēram, ļoti nesen esmu bijusi ļoti tālās zemēs kā Brazīlijā, Venecuēlā. Tātad to piedāvājumu ir ļoti, ļoti daudz, bet, protams, ja būs kādi ielūgumi no Latvijas, es ar lielu prieku piedalīšos koncertos šajā zemē, tāpēc, ka es ļoti labi šeit jūtos, un jūtos emocionāli sasitīta ar šo zemi. 10. novembrī notiks koncerts Liepājā ar Liepājas simfonisko orķestri, kur es dziedāšu Vāgnera un Šestakoviča darbus, un mans honorārs pilnīgi viss tiks atdots Vecpils baznīcas atjaunošanai un, runājot par koncertiem Vecplī, viss ir atkarīgs no vietējās pašvaldības, vietējiem cilvēkiem un viņu nostājas un tālākiem plāniem.

- Ar Jums kopā ir ieradies brālis no Polijas – Tomass. Kādi ir brāļa iespadi par Latviju, par tās apkārtni un cilvēkiem?

Tomass: Es biju ļoti pārsteigts par lieliem kontrastiem, kurus es šeit ieraudzīju. Par to, cik daudz tukšu māju te stāv, un cik daudz ir jaunbūvju. Vispār var pateikt, ka Liepāja ir viena liela būves teritorija. Kā es redzu, pēc dažiem gadiem tā būs ļoti skaista un sakārtota pilsēta.

- Vai arī Jūs jūtat tādu pašu emociālu saikni pret šīm senču saknēm, tāpat kā māsa? Un vai Jūs kopā ar māsu domājat atgriezties Vecpilī, Latvijā?

Tomass: To es nezinu! Es esmu šeit pirmo reizi, tātad visas tās emocijas vēl priekšā mani gaida. Bet vai es te atgriezīšos, tas ir atkarīgs no manas māsas.

- Vai vēlaties vēl kaut ko piebilst klausītājiem?

Jadviga Rape: Es gribētu piebilst, ka es esmu ļoti priecīga, ka tagad tika pabeigts tas pirmais solis, ka bija šī ērģeļu renovācija, kas tagad tiks pabeigta ar instrumenta ieskandināšanas koncertu, un, protams, man par to ir liels prieks, un tajā pat laikā es esmu pedagoģe un strādāju mūzikas akadēmijā, es esmu kultūras animatore, arī Lutoslavska biedrības prezidente, un man ir lielas cerība, ka tas mūsu jaunatnei būs stimuls kopīgi veidot labu nākotni.

Tomass: Es gribēju tekt sirsnīgu paldies, par sirsnīgo pieņemšanu, par to, kā mēs šeit Latvijā tikām pieņemti. Gribēju teikt, ka man ir ļoti svarīgi, lai neuztvertu mūsu vizīti kā kaut ko bīstamu, bet tieši otrādi, ka tas ir tāds ļoti draudzīgs žests!

- Mīļš paldies jums par sarunu.

Sanita Zustere / Vatikāna radio/ – Liepājā
Foto: Ieva Liede
Katedrāle.lv