Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Latvijas Katoļu sieviešu apvienība
08.01.2007 pl. 08:10

Aigars Brikmanis, Vatikāna Radio, Rīga

Pirms trīs ar pus gadiem Latvijā tika izveidota Latvijas Katoļu Sieviešu apvienība. Uz sarunu esmu aicinājis apvienības prezidenti Ināru Uzoliņu.

- Ko Jūs varat pastāstīt par savu apvienību?

Latvijas Katoļu sieviešu apvienība (LKSA) tika dibināta atbildot uz Baznīcas aicinājumu lajiem līdzdarboties Baznīcas dzīvē. Lai gan mūsu apvienība darbojas tikai trīs ar pus gadus, esam gandarītas ar paveikto un esam paspējušas īstenot jau vairākus projektus. Mūsu apvienība darbojas trijos virzienos.

Pirmkārt, tā ir kopiena, kura atbalsta sievietes, viņu personības attīstību reliģiskajā, sabiedrības un individuālajā jomā. Sarunas, pieredzes apmaiņa, kopīgu mērķu sasniegšana un tālākizglītošanās ļauj sievietēm piedzīvot kopienas dzīvi, kā arī mācīties kritiski izvērtēt dzīves situācijas, pieņemt kritiku un risināt konfliktus. LKSA integrē savā kopienā sievietes krīzes situācijās, veicinot izpratni un palīdzot saņemt speciālistu palīdzību.

Otrkārt, mēs esam katoļu sieviešu kopiena. Sievietes LKSA grupās dalās savā ticības pieredzē un veido dzīvei un ticībai atbilstošu garīgumu. Mēs aicinām sievietes realizēt viņu harizmas Baznīcas dzīvē. Mūsu kopiena ir atvērta sievietēm, kuras ir distancējušās no Baznīcas vai arī vēl tikai meklē ceļu uz To. LKSA grupās tiek padziļināta un praktizēta solidāra attieksme un kalpošana. Dažādos veidos LKSA sievietes iesaistās Baznīcas un draudzes vajadzību risināšanā. Iespēju robežās mēs cenšamies veicināt sadarbību starp dažādām kristīgām Baznīcām un kopienām.

Treškārt, mums ir svarīgi pārstāvēt kristīgās vērtības un nostājas sabiedrībā. Mēs darbojamies Latvijas Sieviešu organizāciju sadarbības tīklā, kalpojam sieviešu cietumā, piedalāmies citu organizāciju rīkotajos pasākumos un projektos, kuros mēs, katoļu sievietes, paužam savu viedokli.

Tā ir iznācis, ka par svarīgu prioritāti mums ir kļuvusi arī sociālās palīdzības sniegšana grūtībās nonākušajiem. Pārsvarā tās ir sievietes un bērni krīzes situācijā.

- Tātad Jūs saskarieties ar stāvokli, kāds ir Latvijā. Kādā stāvoklī ir sievietes, ģimenes. Kā Jūs vērtējiet situāciju?

Grūti man ir novērtēt vispārējo situāciju valstī. Ikdienā mums vislielākā saskarsme ir ar vientuļajām māmiņām. Viņām vienām pašām ir jānes gan materiālais, gan morālais slogs. Tas ir ļoti grūti. Mēs īpaši atbalstām šo sieviešu dalību mūsu pasākumos, palīdzam sagādāt nepieciešamo. Cieši sadarbojamies ar „Mārtiņmāju” Liepājā, dominikāņu dibināto krīzes centru sievietēm un bērniem. Vasarā organizējām kristīgo nometni bērniem. Pārsvarā tie bija bērni no bērnu namiem, kā arī no ļoti nabadzīgām ģimenēm.

- Kāda ir sabiedrības atsaucība?

Mums par lielu pārsteigumu, mēs visur tiekam ļoti pozitīvi uzņemtas. Arī starp nekatoliskām vai nekristīgām organizācijām. Tiekam uztvertas kā neparasta organizācija. Manuprāt, Latvijas sabiedrībā ticīgi cilvēki tiek uzskatīti par dīvaiņiem. Sākumā domājām, ka mūs neņems nopietni vērā, bet tā nav. Ir pat savādāk. Sievietes no citām organizācijām pašas nāk un interesējas, prasa mūsu viedokļus, atklāj savu ticības pieredzi. Mēs priecājamies par katru ieinteresētību!

- Ko Jūs vēlētos pateikt un novēlēt Latvijas sievietēm?

Es novēlu Latvijas sievietēm, neskatoties uz ikdienas steigu, iegūt sirdsmieru un paļāvību, un to saglabāt visu nākamo gadu. Esiet uzticīgas saviem sapņiem! Uzdrošinieties un īstenojiet tos!

- Paldies par sarunu! Lai Dievs Jums palīdz Jūsu svētīgajā darbā!