Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Miris t. Viktors Pentjušs MIC (papildināts)
19.02.2007 pl. 20:22

Naktī uz 19. februāri Rīgā mūžībā aizgāja mariāņu kongregācijas priesteris Viktors Pentjušs.

Cilvēki viņu meklēja, jo caur viņu staroja Dieva mīlestība – saka tie, kuri pazina šo izcilo priesteri, garīgo tēvu un sirsnīgo draugu. Tāds viņš bija.

Tēvs Viktors Pentjušs ir dzimis 1915. gada 7. septembrī Rundēnu draudzē, ticīgā ģimenē. Viņš mācījās Aglonas Katoļu ģimnāzijā. No 1937. - 1942. gadam studēja Rīgas metropolijas Garīgajā seminārā. Par priesteri Viktoru iesvētīja 1942. gada 9. martā. Viņš kalpoja Lamiņu, Viļānu, Arlavas - Cīruļu, Saldus, Grendzes, Eglaines un daudzās citās draudzēs. 1972. gadā garīdznieku iecēla par sv. Jēkaba katedrāles vikāru un Rīgas Garīgā semināra garīgo tēvu.

Padomju vara V. Pentjušu notiesāja uz desmit gadiem par "pretpadomju aģitāciju". Apcietinājumu tēvs Pentjušs pavadīja ieslodzījumā Vorkutā, Komi. Atgriezies no ieslodzījuma vietas 1956. gada 17. jūlijā, Dieva kalps turpināja pildīt savus priestera pienākumus, aktīvi iesaistoties draudzes darbā. Cilvēku mīlētais priesteris, kurš spēku savam kalpojumam smēlās no Dieva un bija apveltīts ar lielu vienkāršību un dzīves gudrību, ir līdzdarbojies daudzu priesteru formācijā. Viņa garīgie bērni tagad kalpo Latvijā, Ukrainā, Baltkrievijā un citur. Tēvs Viktors, stiprs savā ticībā un pārliecībā, arī pēdējos dzīves mirkļus pavadot lūgšanā, "aizgāja", atstādams visskaistāko liecību par Kristus mīlestību, kas izpaudās kalpošanā cilvēkiem.

Atvadīties no tēva Viktora Pentjuša varēs otrdien un trešdien Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcā sv. Misē plkst. 12.00. Ceturtdien, 22. februārī, plkst. 12.00 sv. Franciska baznīcā, Katoļu ielā 16, notiks svinīgs dievkalpojums tēva Viktora piemiņai. Sekos atvadīšanās Rīgas Garīgajā seminārā. Pēc tam tēva Pentjuša mirstīgās atliekas vedīs uz Viļāniem, kur atrodas Mariāņu kongregācijas klosteris un kapsēta. Piektdien, 23. februārī, plkst. 12.00 notiks atvadu dievkalpojums Viļānu baznīcā.

LRKB Informācijas Centrs
Foto: Katedrāle.lv