Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Sirdsapziņas izmeklēšana laulātajiem
12.09.2007 pl. 12:03

Irēna un Juris Gžibovski,"Laulāto tikšanos" animatori Varšavā

Šis palīgmateriāls sirdsapziņas izmeklēšanai radās, balstoties uz kustības "Laulāto tikšanās" rekolekciju pieredzi. Materiāls ir paredzēts abiem laulātajiem – vīram un sievai.

Tekstā lietosim tikai vīriešu dzimti, lai teksts būtu labāk uztverams.
Cilvēks, radīts pēc Dieva attēla un lī­dzības, pilnībā kļūst par cilvēku vienīgi nesavtīgi dāvinot sevi otram. Tas attiecas uz katra cilvēka aicinājumu, bet īpaši uz laulību, kuras būtība ir kopienas veido­šana tā, lai vīrs un sieva kļūtu par dāvanu un upuri, kuru viņi mīlestībā sniedz viens otram, saviem bērniem un citiem cilvē­kiem. Tāpēc viens no ceļiem, kā atpazīt labo un ļauno laulāto darbos, ir palūko­šanās uz viņu savstarpējām saitēm. Jo tās ir pamats viņu būšanai citu rīcībā un viņu attiecībām ar Dievu. Lai atpazītu, kā trūkst laulāto mīlestībā, vajag palūkoties uz uzdevumiem, kādi ir viņu priekšā. Vis­svarīgākais uzdevums ir vienotības sa­glabāšana ar savu laulāto draugu, proti, mīlestības dialoga uzturēšana, kas nozīmē:

- atvērtību un jūtīgumu vienam pret otru;
- prasmi klausīties, pirms sākt runāt;
- dalīšanos nevis diskutēšanu un pār­liecināšanu par savu taisnību;
- otra izprašanu nevis vārdu, žestu un nodomu novērtēšanu;
- piedošanu, gatavību piedot vai vismaz vēlēšanās piedot tad, kad otrs laulātais vēl nespēj to lūgt, vai arī kad vispār negrib to lūgt, pat ja kāda no pusēm jūtas jo­projām emocionāli ievainota un nespēj noticēt nožēlas un izteiktā lūguma pilnī­gam patiesumam.

Sirdsapziņas izmeklēšana nav tikai sa­stapšanās ar sevi un saviem grēkiem. Vispirms tā ir mēģinājums nostādīt sevi neizsmeļamās, visaptverošās Dieva Mī­lestības priekšā. Tikai tajā spožajā gais­mā, kura piepilda cilvēka iekšieni, mēs esam spējīgi saskatīt savas neuzticības dziļumu. Tomēr šī aina vairs neizraisa iz­misumu un noslēgšanos sevis apvaino­šanā. Gluži pretēji, tā ved uz piedošanas avotu, kāda ir Dieva žēlsirdīgā Mīlestība, kas dāvā sevi bez nosacījumiem un ir uz­ticīga vienmēr.

Lūgšana

Dievs Svētais Gars, es pateicos Tev par aicinājumu uz laulību. Es pateicos par katru mirkli, kad mūsu laulība bija patiesa vienotība. Par brīžiem, kad mēs bijām dāvana viens otram un viens otru pie­ņēmām ar mīlestību.

Es pateicos Tev, Dievs, par to, ka mūsu laulība pastāv, ka mūsu mīlestības vie­nojošais spēks, ko Tu mums esi devis caur sakramentu, Tavas neredzamās klātbūtnes mūsu vidū zīmi, ir spēcīgāks nekā mūsu uzticības trūkums. Tava klāt­būtne ļauj sevi atpazīt īpaši skaidri tad, kad mums izdodas būt kopā vienam ar otru mīlestības dialogā. Es pateicos Tev, Dievs, par mūsu bērniem, kuri tāpat kā mēs ilgojas pēc mīlestības, kuriem tāpat kā mums tā ir vajadzīga. Es ticu, ka ar Tavu palīdzību mēs spēsim viņiem dot kaut daļiņu tā, ko mēs saņemam no Tevis.

Šis uzdevums mīlēt ir patiešām grūti izpildāms. Kad es tagad pateicos Tev, Dievs, par mūsu bērniem un par laulību, par mūsu mīlestības dialogu, proti, par mūsu savstarpējo klausīšanos un izprat­ni, tad es pilnīgi skaidri apzinos to, cik ļoti man trūkst mīlestības, prasmes klausīties savā laulātajā draudzenē un pieņemt viņu tādu, kāda tā ir.

Jo vairāk tāpēc es pateicos Tev, ka caur mūsu nemākulīgo dialogu notiek mūsu laulības vēstures neatkārtojamības brīnums un tās veidošanas brīnišķīgums. Kungs Dievs, ticot tam, es apzinos ne­pieciešamību dot sevi citiem, vajadzību būt nobriedušam cilvēkam. Mūsu ģime­ne, kuru Tu esi radījis, īsteno savu mīles­tību arī caur būšanu kopā ar mūsu bēr­niem. Tā palīdz atrast individuālo aici­nājumu un atklāt uzaicinājumu mīlēt ar to mīlestību, ar kuru mūs iemīlēji Tu, mūsu Dievs.

Mīlestības trūkuma atpazīšana. Dieva mīlestība.

Kungs Dievs, es zinu, ka Tu esi Mīles­tība. Tu pats man devi bausli: “Tev būs mīlēt…”.

Es gribu mīlestības vārdā samierinā­ties pats ar sevi, ar vietu, kuru pašlaik ieņemu dzīvē, un pateikties Tev par to, Dievs.

Kas priekš manis ir bijis žēlastība pēdējo dienu, nedēļu, mēnešu vai gadu laikā, par kuru es gribētu tagad pateikties Tev?

Kad es šo žēlastību pieņēmu ar pa­teicību Tev kā Tavu dāvanu?

Kā praktiski izpaudās mana ticība, ka Tu, Dievs, esi mana vissvarīgākā ba­gātība, mīlestības avots, kas piepilda manu iekšējo nabadzību?

Kad man ir izdevies patiešām pa­ļauties Tava Vārda darbībai, lai izmainītos mana dzīve, vai varbūt es izmantoju šo Vārdu kā līdzekli savu mērķu sasnieg­šanai?

Kā es mēģināju izzināt, kāda ir Tava griba tad, kad man bija jāpieņem lēmumi, kuri attiecās ne tikai uz reli­ģisko dzīvi, bet arī uz citām lietām?

Kā es izrādīju savu paļaušanos uz Tevi ikdienas lietās un grūtībās, pārvarot šķēršļus, un dzīves neveiksmes?

Kad es ļāvu, lai Tavs Vārds – “tev būs mīlēt…” – būtu gaisma, kad es jautāju par savu domāša­nas veidu, manu dzīves nostāju, ieradumiem un reakcijām?

Kas bijis zīme, ka es ticu Labajai Vēstij, ar kuru Dievs Jēzū pārvar manu vientulību un cieša­nas, vai arī pretēji, neredzot cerības zī­mes, es noslēdzos neauglīgās žēlabās?

Kā ciešanās, nelaimēs, dzīves pār­baudījumos es mē­ģināju uzti­cēties Tev, Kungs Jēzu?

Laulāto mīlestība

Kungs Dievs, es mēģinu saskatīt trū­kumus mīlestības dialogā. Lai es varētu atpazīt, kad mūsu palikšana laulāto dia­logā bija patiesa, kad mēs tikai izlikāmies, ka saprotamies, un kad tās vispār nebija. Es gribu atpazīt izjūtas, kuras parādās manī kā to notikumu sekas, kuros es piedalījos. Izjūtas – gan patīkamās, gan nepatīkamās –, kuras parādās manī, nav nedz mans nopelns, nedz mana vaina, nedz grēks. Tās ir mana spontānā reak­cija uz to, kas ir noticis. Tikai mana iztu­rēšanās pret laulāto ir pakļauta morālajam novērtējumam.

Turpnājums sekos...

Žurnāls "Katōļu Dzeive"