Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Mūsu jūtu pasaule (Bailes un kā pret tām aizsargāties) (2)
12.10.2007 pl. 12:35

Jezuītu tēvs Jāzeps Augustīns

No kā konkrēti es baidos? Kas manī izraisa trauksmes un apdraudētības sa­jūtu? Tas nemaz nav tik viegls jautājums kā izklausās. Pirmajā acu uzmetienā var likties, ka mēs vispār nebaidāmies ne no kā.

„Šķiet, ka darām itin visu, lai tikai iz­vairītos no bailēm, lai mēs tās nejustu. Tam par cēloni ir vairāki iemesli, bet viens no pri­mārajiem ir tas, ka spēcīgas bailes ir ār­kārtīgi nepatīkama sajūta, pat vairāk – viena no visnepatīkamākajām.” (K.Horney)

Ja kāds grib atklāt baiļu motīvus, kurus mēs vēl neapzināmies, mēs nekavējoties pretojamies, jo jūtamies aizskarti, nedro­ši, apdraudēti. Šāda iekšēja pretestība rodas arī tad, kad paši cenšamies atklāt savu baiļu motīvu īstos cēloņus. Šo pre­testību mēdz apzīmēt ar vārdu Cerbers, kas grieķu mitoloģijā pazīstams kā daudzgalvains suns pie Hadesa ieejas. Suns draudzīgi sagaidīja mirušos, kas devās uz pazemi, bet mežonīgā niknumā metās virsū katram, kas no turienes gribēja tikt ārā. Ja gribam izkļūt no savu baiļu „Ha­desa”, mums vispirms jāuzveic „Cerbers”, t.i., iekšējā pretestība, pirmais instinktī­vais protests, lai neaizskartu to, kas darīs mums sāpes.

Kādā veidā mēs pretojamies, ja ne­gribam atzīt, ka mūsos mājo bailes, ar kurām jācīnās?

a. Racionalizācija

Tas ir pirmais izvairīšanās veids no ap­zinātas cīņas ar bailēm. Cilvēks nojauš, ka rīkojas baiļu vadīts, taču tajā pat laikā iestāsta sev un citiem, ka viņa uzvedība ir pilnīgi loģiska un pamatota. Tam par pie­rādījumu viņš sameklēs desmitiem argu­mentu, lai gan neviens no šiem argu­mentiem neskars lietas būtību. Piem., cilvēkam ir grūtības kontaktos ar citiem, jo pats pēc dabas ir nedrošs un aizdo­mīgs. Tā vietā, lai atzītu, ka viņā ir iekšējās bailes, un censtos tās pārvarēt, šis cilvēks daudz un dažādi spriedīs par naidīgumu, kas vispār valda starp cilvēkiem, par to, ka nav vērts nevienam uzticēties, jo visi ļaudis ir nediskrēti utt. Varam atrast vēl da­žādus piemērus no pašu vai citu cil­vēku dzīves, taču viens ir droši – visos piemē­ros neiztrūkstošs moments būs pārestī­bas sajūta un aizvainojums pret mūsu tuvākajiem.

b. Baiļu noliegšana

Nākamais izvairīšanās veids ir neatzīt savas bailes. Ievērības cienīgs ir fakts, ka šādos gadījumos ir novērojama ārējā savaldība, atsevišķos brīžos arī bravūra. Bailīgais var justies pat stiprs un dros­mīgs. Daudzreiz ir pat tā, ka jauni cilvēki sāk nodarboties ar bīstamiem sporta vei­diem, un no malas pat izskatās, ka viņi ir neparasti drosmīgi. Patiesībā viss ir citādi – viņi ļoti baidās atzīt, ka ir vāji un neaiz­sargāti, tāpēc visādi cenšas pierādīt pre­tējo. Šie cilvēki ārkārtīgi smagi pārdzīvo katru neveiksmi, jo jebkura neizdošanās skar to būtisko problēmu, no kuras viņi tik cītīgi bēg. Sportiskais azarts vai arī citas „sevis apliecināšanas” ārējās for­mas var kalpot kā līdzeklis, lai uzveiktu bailes un nostiprinātu pašapziņu, taču tad tam ir jābūt pilnīgi apzinātam procesam darbā ar sevi. Neviens nevar pārvarēt iek­šējās bailes, izliekoties, ka tādu nemaz nav, un cenšoties tās ignorēt.

c. Sevis apdullināšanas līdzekļi

Vēl viens veids, kā bēgt no bailēm, apreibināt sevi. Psihologi ir pārliecināti, ka pārmērīga ēdienu un alkohola lieto­šana, narkomānija, seksuālā izlaidība bieži vien ir saistīta ar iekšējo nepiecie­šamību notušēt baiļu sajūtu. Līdzīgu funkciju pilda arī dzīšanās pēc materiā­liem labumiem, liels daudzums paviršu kontaktu ar draugiem, pārmērīga aizrau­šanās ar darbu, stundām ilga sēdēšana pie televizora u.c. šāda veida „patērē­šanas” mērķis ir „nomērdēt iekšējo tār­piņu”, jo cilvēks jūt nemitīgu sasprindzi­nājumu un psihisku nogurumu. Cilvēki, kas pēta izmaiņas mūsdienu sabiedris­kajos procesos, pamatoti uzsver, ka pa­stāv zināma likumsakarība starp saslim­stību ar psihiskajām neirozēm un mate­riālās konsumpcijas pieaugumu. Fakts ir tāds, ka neviena no šīm apdullināšanās formām neatrisina pašu problēmu, gluži otrādi, pats to neapzinādamies, cilvēks aizvien vairāk grimst bailēs.

d. Izvairīšanās no situācijām, kas izraisa bailes

Tas arī ir tikai šķietams veids, kā tikt vaļā no bailēm, kad visiem spēkiem iz­vairāmies no visa – vai tā būtu konkrēta situācija, domas vai pārdzīvojums – kas varētu izraisīt bailes. Šāda izvairīšanās reizēm ir pilnīgi apzināta un brīva izvēle, taču biežāk tomēr ir tā, ka cilvēks rīkojas neapzināti, pats to īsti nemaz negri­bēdams.

Raksturīgi ir tas, ka neviens no šiem bēgšanas veidiem nepastāv atsevišķi – tas notiek kompleksi. Piem., bēgšana no situācijām, kas izraisa bailes, saplūst ar racionalizāciju jeb savu baiļu noliegšanu.

Skaidrs ir arī tas, ka šīs metodes pa­šas par sevi nesamazina bailes un ne­likvidē to cēloņus. Drīzāk otrādi – jo re­gulārāk izmantojam šīs metodes, jo lie­lāka kļūst iekšējā nepieciešamība meklēt  sev glābiņu tajās. Izkļūt no šī apburtā loka varam tikai un vienīgi – stingri un apzināti izdarot izvēli stāties pretī savām bailēm. Šajā ceļā mums būs vajadzīga Dieva un cilvēku palīdzība.


5. Baiļu sekas

Mēs jau sapratām, ka visas iepriekš­minētās metodes dod cilvēkam tikai iek­šējās stabilitātes ilūziju, jo neviena no tām neatrisina problēmu, tā ir tikai tāda „galvas slēpšana smiltīs”. Diemžēl pat tāds šķie­tams iekšējais līdzsvars nav iegūstams par velti – mēs izšķiežam daudz spēku un enerģijas. Centīsimies izprast, kādas tieši ir sekas mūsu „maskētajām” bailēm.

a. Nogurums un vispārējais nespēks

Pirmkārt, ja tas, ko mēs darām, kaut kādā veidā ir saistīts ar bailēm, tad neiz­bēgami rodas sasprindzinājums, nogu­ruma sajūta un vispārējais nespēks. „Mēs samērā bieži aizbildināmies ar pārstrādāšanās grūtībām, taču faktiski vainojams nav pats darba apjoms, bet gan baiļu faktors, kas ir saistīts ar darbu, un reizēm problēma jāmeklē kontaktos ar kolēģiem” (K.Horney). Ikdienā bieži sakām, ka darbs, kas nepatīk, ātri nogur­dina. De facto nogurdina nevis darbs, bet tā iekšējā pretestība, kas ir mūsos un kas ir nemitīgi jāpārvar. Piem., ja students ļoti baidās no kāda eksāmena, tad jau pēc 10 eksaminēšanas minūtēm viņš jutīsies ārkārtīgi noguris.

b. Šķēršļi, kas neļauj brīvi rīkoties

Otrkārt, baiļu ietekmē mums pašiem un arī citiem parādās tādas reakcijas, kas mūs it kā sasaista. Piem., ja kāds baidās no pub­liskās uzstāšanās, tad, pat labi sagatavojies, viņš vairākkārt kļūdīsies un stostī­sies. Ja skolēnam ir bail skaļi lasīt klases priekšā, viņš noteikti pieļaus kļū­das, neskatoties uz to, ka prot lasīt ļoti labi. Bailīgs students, arī labi sagatavo­jies, eksāmenā var tik ļoti nobī­ties, ka aizmirst visu. Vēlāk, kad bailes pāriet, viņš atkal ļoti labi visu atceras.

Tulkoja māsa Irēna
Žurnāls "Katōļu Dzeive"