Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Palestīniešu imams izsaka draudus Amerikai
04.01.2005 pl. 15:17

Ervīns Svilāns, Vatikāna radio

Piektdien musulmaņu kopējās lūgšanas laikā imams Gazi Ibrahims Mudairis teica hutboj jeb sprediķi, kurā apgalvoja, ka Amerika būs apbedīta dzīva, ja Vašingtonas administrācija izlems vēstniecību no Telavivas pārcelt uz Jeruzalemi, vēsta CNS.

Imams paziņoja, ka palestīnieši ne tikai pieprasa Izraēlas armijas iziešanu no Gazas sektora un Jordānas upes rietumkrasta, bet arī atjaunot kādreizējo teritoriju, kas piederēja palestīniešiem. Tāpat imams arī paziņoja, ka palestīnieši nekādā gadījumā neatteiksies no idejas pilnībā kontrolēt visu Jeruzalemes pilsētu.

„Nav iespējams, ka mēs, palestīnieši, pamestu Jeruzalemi, pat arī ja amerikāņu krustneši nāks palīgā ebreju sionistiem.  Amerika – tā ir valsts, kas izraisa terorismu. Tā kā Allahs ir dzīvs un visvarens, tad Amerika būs apglabāta tajā dienā, kad pārcels savu vēstniecību uz Jeruzalemi. Tā būs pēdējā iesistā nagla zārkā.” Tas ir citāts no imama Gazi Ibrahima Mudairisa teiktā sprediķa, ko no arābu valodas tulkoja Palestinian Media Watch.

Pirms kāda laika līdzīgus draudus ir teicis pro-irānas Hezbolla kustības līderis šeihs Hasans Nasrulla. Viņš teica, ja Amerikas Savienoto Valstu vēstniecība atradīsies Jeruzalemē, tad amerikāņu diplomāti uz dzimteni atgriezīsies zārkos.

Kā jau zināms vēsturiski, no 1948. līdz 1967. gadam Jeruzaleme bija sadalīta divās daļās. Pilsētas rietumus kontrolēja Izraēlas armija, bet pilsētas austrumus –Jordānija. 1967.gadā, pēc sešu dienu kara, Izraēlas armija pārņēma kontroli pār visu Jeruzalemes pilsētu. Pēc kāda laika Izraēlas valdība Jeruzalemi pasludināja par vienīgo un mūžīgo Izraēlas valsts galvaspilsētu. Līdz pat 1980.gadam, patstāvīgo nemieru dēļ, lielākā daļa ārzemju vēstniecību no Jeruzalemes pārcēlās uz Telavivu.

Šobrīd palestīnieši vēlas atgūt agrāko austrumu Jeruzalemes teritoriju, ko nākotnē iespējams pasludinās par Neatkarīgās Palestīnas valsts galvaspilsētu.