Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Publicēta nozīmīga totalitārisma analīze attiecībā uz Baznīcu
17.01.2005 pl. 13:10

Terēze Druka, Vatikāna radio

Polijas Tautas Piemiņas Institūta Noziegumu Pret Polijas Tautu Izmeklēšanas Komisija ir publicējusi sintētisku Polijas Baznīcas vēstures analīzi par komunistiskā totalitārisma periodu.

Grāmatu „Baznīca Polijas Tautas Republikā” uzrakstījis minētā institūta darbinieks un izcils XX gs. Baznīcas Vēstures speciālists Jans Žarins. Grāmata ir kārtējais sērijas „Jaunākā Polijas vēsture” izdevums.

Autors savā darbā izmantoja divus diezgan atšķirīgus informācijas avotus, kas ļauj gūt pietiekoši objektīvu skatījumu. Tie ir Tautas Piemiņas Institūta arhīvs, kuru lielākā mērā veido kādreizējās Iekšējo Lietu Ministrijas dokumenti un Baznīcas apkopotais un glabātais Primasa Arhīvs.

Autors lielāku uzmanību ir pievērsis attiecībām valsts-Baznīca, kā arī represijām, kādas Baznīca pieredzējusi. Jans Žarins skar arī tā saucamos konfesiju politikas jautājumus un tās izmaiņas Polijas Tautas Republikā. Liela uzmanība ir pievērsta arī katoļu laju un to veidoto biedrību aktivitātēm, kā arī valdošā režīma mēģinājumiem graut šīs organizācijas un manipulēt ar tām.

Speciālisti uzskata, kā tā ir pirmā monogrāfija, kur priekšā tiek stādīta laju darbība un dažādas laju biedrības Polijas Tautas Republikā. Tā objektīvā veidā atklāj Polijas ticīgo sarežģīto iekšējo cīņu, saņemot biedrību darbības atļaujas, starp sadarbību ar pastāvošo iekārtu un iespēju izmantošanu kārtēju brīvības sfēru veidošanai.

Polijas Primas kardināls Juzefs Glemps uzskata, ka Jana Žarina grāmata ir būtiskā veidā aizpildījusi pastāvošo tukšumu šī vēstures perioda pētījumos un atgādināja senu patiesību par to, ka vēstures pazīšana ļauj izvilkt būtiskus secinājumus, risinot nākotnes problēmas.