Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Rorātmises Liepājas diecēzē
08.12.2022 pl. 21:51
Jau iepriekš rakstījām, ka Adventa laika tradīcija, kuru kopjam arī Latvijā, svinēt agrā rītā Rorātmisi, ne tikai saglabā savu vietu Centrāleiropā un Austrumeiropā, bet piedzīvo arī sava veida uzplaukumu.

Rorātmisi Jaunavas Marijas godam arvien vairāk draudzes Liepājas diecēzē iekļauj Ziemassvētku gaidīšanas laikā. Šādai Misei Baznīcā ir senas tradīcijas, īpaši vāciski runājošajās valstīs. Tā ir Votīvmise (Mises pieminot Kunga noslēpumus vai Vissv. Jaunavas Marijas godam, vai arī kāda svētā godam, kuras tiek izvēlētas saskaņā ar ticīgo dievbijību) par godu Vissvētākajai Mātei Adventa laikā. Dievmāte īpašā veidā pavada mūs cauri Adventam līdz Ziemassvētkiem.

Tās nosaukums “Rorate” radies no ievaddziedājuma, kas paredzēts mūsdienu Adventa ceturtās svētdienas liturģijā: “Rorate, cæli, desuper, et nubes pluant justum; aperiatur terra, et germinet Salvatorem.” (no latīņu val.: Rasojiet, debesis, no augšienes un, mākoņi, nolīstiet taisnīgo: lai atveras zeme un dāvā Pestītāju) (Is 45, 8). Pirms liturģiskajām izmaiņām pēc Vatikāna II koncila šī Svētā Mise tika svinēta ļoti agri no rīta visās Adventa sestdienās. Dažviet tā tika svinēta vairākās vai pat visās Adventa dienās. Svinībām sveču gaismā sākotnēji bija praktiskāks iemesls, proti, saskaņā ar 1570. gada Misāli pēc plkst. 12.00 Sv. Misi nevarēja svinēt. Savukārt no rīta cilvēkiem bija jāiet uz darbu, bet Rorātmises tika svinētas svinīgākā formā, tāpēc tās noritēja ilgāk. Šo iemeslu dēļ Sv. Misēm bija jāsākas salīdzinoši agri no rīta, un ziemas laikā tad vēl bija tumšs.

Rorātmises Liepājas diecēzē notiek:

Ventspils Svētā Krusta baznīcā: Pirmdienās plkst. 8.00, no otrdienas līdz piektdienai plkst. 7.00, trešdienās - 7.00 poļu valodā, sestdienās plkst. 11.00.

Liepājas Sv. Dominika baznīcā: darbdienās plkst. 7.00.

Liepājas Sv. Jāzepa katedrālē: trešdienās un sestdienās plkst. 8.00.

Kuldīgas Sv. Trīsvienības baznīcā: sestdienās plkst. 9.00.

 Ilustratīvs foto: Unsplash.com/@grantwhitty