Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Garīgās atjaunotnes seminārs
27.09.2005 pl. 13:15

Dace Plaude

Septembra sākumā kopiena Effata rīkoja garīgās atjaunotnes semināru vīriešiem un sievietēm. Seminārs vīriešiem notika piekto, bet sievietēm trešo gadu.

Vīriešu semināra galvenā tēma bija “Kāds ir Dieva plāns tevi radot par vīrieti”. Tēmas, par kurām sīkāk tika runāts – “Vai tu mani dzirdi?”, “Eiharistijas gads” un “Pieņemt gudras izvēles”. Semināru vadīja katoļu vīru kustības un garīgās atjaunotnes līderis Dons Tērbits no ASV un Andžejs Šioneks, viens no harizmātiskās kustības aizsācējiem Polijā.

Sieviešu semināra tēma bija “Domāt tā, kā domā Dievs”. Tēmas, par kurām tika runāts sīkāk “Izveido savu plānu”, “Esi priecīga vienmēr” un “Pasludini svētību”. Semināra vadītāja bija Dona Tērbita sieva Patrīcija Tērbita, pieredzējusi garīgās atjaunotnes kalpotāja, viņai palīdzēja sieviešu komanda no Amerikas Savienotajām Valstīm.

Kā stāstīja kopienas Effata vadītājs Normunds Pucis, seminārā vīriešiem un sievietēm varēja piedalīties ikviens, kas to vēlējās. Šogad to apmeklēja 150 sievietes un 70 vīrieši. Puča kungs stāstīja, ka Dons un Patrīcija Tērbiti ir pilna laika kalpotāji. Viņu darbs ir evaņģelizācija. Viņi vada rekolekcijas un seminārus vīriešiem un sievietēm, galvenokārt darbojoties Austrumeiropā – Latvijā, Polijā, Slovākijā, Slovēnijā, Ukrainā, Krievijā un citur.

Semināra programmā bija ietvertas liecības. Tās bija liecības par rekolekcijās gūto garīgo pārdzīvojumu, par seminārā gūto pieredzi, kā arī par to, kā Dievs un izmainījis cilvēku dzīvi.

Effatas vadītājs teica, ka šajā seminārā ir iespējams tuvoties Dievam, piedzīvot viņa klātbūtni un uzzināt par to, kāds ir bijis Dieva nodoms radot cilvēku, gan vīrieti, gan sievieti, un izprast vīrieša un sievietes nozīmi baznīcā. Normunds Pucis atzina, ka kristietība ir lielā mērā pazaudējusi vīriešus. Baznīcā galvenokārt ir sievietes, bet tas nav raksturīgi citām reliģijām, piemēram, islāmā un jūdaismā. Vīriešu trūkums baznīcā ir problēma. Tāpēc tiek organizēti šādi semināri, lai baznīcai piesaistītu vairāk vīriešus. Jēzus taču izvēlējās 12 mācekļus, viņš izraudzījās vīrieti, lai tas kalpotu. Bet šobrīd baznīcā ir 80% sieviešu. N.Pucis apliecināja, ka garīgās atjaunotnes seminārs vīriešiem un sievietēm notiks arī nākamgad. Sarunas noslēgumā kustības Effata līderis aicināja cilvēkus nebaidīties un apmeklēt šo semināru, jo tajā iespējams daudz piedzīvot un atrast jaunus draugus.

Sadarbībā ar