Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Dominikāņu tēvu iesāktā tradīcija turpinās  vienpadsmito gadu
05.12.2005 pl. 18:58

Andris Vasiļevskis

Sestdien, 3. decembrī, kā katru gadu decembra pirmajā sestdienā, Rīgas sv. Marijas Magdalēnas baznīcā tika svinēta Svētā Mise par Dzīvā rožukroņa dalībniekiem.

Kā ievadvārdos V.E. Liepājas un Kurzemes bīskaps Vilhelms Lapelis teica, ka tā jau ir kā tradīcija, ka viņš kā bīskaps jau piekto gadu svin šo Svēto Misi par Dzīvo rožukroni sv. Marijas Magdalēnas baznīcā.

Dzīvajam rožukronim šogad aprit 11. gads, kopš to iesāka dominikāņu tēvi Rīgā. Homīlijā Liepājas bīskaps Vilhelms Lapelis tautai pastāstīja par Dievmātes brīnumdarītājas svētvietu Polijā Gidlē, kuru apkalpo dominikāņu tēvi. Šī svētvieta ir netradicionāla, jo tur nav liela Dievmātes bilde altārī, bet gan maza 9 centimetrus liela figūriņa, kas darināta akmenī. Bīskaps pastāstīja, ka viņa ir atrasta pirms pieciem gadsimtiem, un ka tajā vietā uzcelts dievnams, pirms kura jau bija notikuši vairāki brīnumi un izdziedināšanas. Tagad tur vietējais bīskaps katru gadu maija pirmajā svētdienā, kad arī tika atrasta šī statuja, šai sanktuārijā pasvēta vīnu oriģinālā veidā – iegremdējot šo nelielo Dievmātes akmens figūru vīnā. Un kā liecības vēsta, tad šo vīnu lietojot vai apzīmējot sevi ar krusta zīmi, notiekot brīnumu lietas. Pateicoties Dievmātes aizbildniecībai un Dieva žēlastībai, kas caur to darbojas.

Pēc Svētās Mises visi Rožukroņa dalībnieki kopīgi ar bīskapu lūdzās rožukroni un beigās saņēma svētību ar vīnu no Gidles Dievmātes sanktuārija. Noslēgumā visi bija aicināti uz agapi pie smalkmaizītēm un tējas tases, kur tika lasīta dzeja un dziedātas Dievmātei veltītās dziesmas.

Andris Vasiļevskis, RTI