Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Satversmē noteikta aizsardzība laulībai
15.12.2005 pl. 16:17

Delfi.lv

Saeima ceturtdien trešajā galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Satversmē, kas nosaka valsts aizsardzību laulībai – savienībai starp vīrieti un sievieti.

Par grozījumiem balsoja 65 deputāti, pret – seši deputāti, bet deviņi deputāti atturējās.

Grozījumi precizē Satversmes pantu, nosakot, ka “valsts aizsargā un atbalsta laulību – savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības. Valsts īpaši palīdz bērniem invalīdiem, bērniem, kas palikuši bez vecāku gādības vai cietuši no varmācības.” Līdz šim šajā Satversmes pantā nebija noteikts, ka laulība ir savienība starp vīrieti un sievieti.

Ierosinājumu grozīt satversmi, nosakot aizsardzību laulībai starp vīrieti un sievieti izteica kristīgās vērtības aizstāvošā Latvijas Pirmā partija. Partija savu priekšlikumu skaidroja ar to, ka Satversmes 110.pantā nosakot valsts aizsardzību laulībai ne tikai tiks nostiprināta šobrīd Civillikumā noteiktā kārtība, ka laulība starp viena dzimuma personām ir aizliegta, bet LPP arī vēlas nodrošināt, ka atbilstoši valsts konstitūcijai laulības jēdziens vispār nav attiecināms uz viena dzimuma personu partnerattiecībām.

Premjers Aigars Kalvītis pauda, ka laulības aizsardzības noteikšana satversmē nebūtu nepieciešama.

Diskusijas par laulības aizsardzību Satversmē sākās pēc šovasar Rīgā notikušā seksuālo minoritāšu gājiena “Rīgas pride 2005”, kas izpelnījās baznīcas un dažu politiķu nosodījumu.