Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Senebreju mutvārdu tradīcija
16.03.2006 pl. 10:10

Dace Plaude

Ceturtdien, 9. martā Kristīgais kultūras institūts aicināja uz lekciju „Senebreju mutvārdu tradīcija”, kuru lasīja Pēteris Brūders.

Latvijā nav daudz speciālistu, kas prot senebreju valodu, viens no tiem ir Pēteris Brūders.

Viņš šo seno valodu apguvis mācoties Teoloģiju Francijā un 2 gadus studējot Romas Biblikumā pie Jezuītu tēviem. Brūdera kungs bijis arī Jeruzalemē.

Lektors stāstīja par antisemītismu, kuram ir gadsimtiem sena vēsture. Pārmetumi ebrejiem nākuši no Ēģiptes laikiem. Īpaši antisemītisma elementi lasāmi Jāņa evaņģēlijā. Jūdeismā ir dažādi virzieni farizeji, saduķeji. Tiek uzskatīts, ka Jēzus vērsās pret visiem farizejiem, taču tā nebija. Viņš dzīvoja farizeju kustības iekšienē. Jēzus dusmas izraisīja elementāru lietu nesaprašana.

Mūsdienās ļoti izplatīta tradīcija ir kabala, kas tulkojumā no ebreju valodas nozīmē saņemtā. Tradīcijai veltītas vairākas interneta mājas lapas.

Bībele ir uzrakstīta seno laiku gravīrā, kura tikusi arī skaidrota. Bībelē nav nekādu tabu jautājumu, arī par seksuālajām attiecībām. Ādams nevar dzīvot viens - cilvēks, tas ir divi. Cilvēks var dzīvot pēc likuma, jo viņš ir attiecības ar otru cilvēku. Bībele sākas ar “b” – Berešīt, jo radība ir duāla, labais un ļaunais, skaistais un ne tik skaistais utt. No ebreju valodas tulkojot, Brūdera kungs atradis, ka – Dievs radīja tēviņu un mātīti. Ebreju valodā ir arī vārds homoseksuālisms, taču tas netiek padarīts par normu. Ebreji uzskata, ka šādiem cilvēkiem jāpalīdz. Ādamam un Ievai pirms grēkā krišanas bija seksuālas attiecības, taču viņiem nebija kauns vienam no otra. Kauns parādās tikai tad, kad rodas vainas apziņa, kad cilvēks ir konfliktā ar sevi. Nevainība, jaunavība un šķīstība ir trīs dažādi vārdi. Inocens –latīņu valodā nozīmē: tāds, kas nekaitē. Taču tas neizslēdz seksuālās attiecības.

Lekcijas noslēgumā Pēteris Brūders uzsvēra, ka Dieva vārds netiek izrunāts, tā vietā lieto apzīmējumu – hā šem.