Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

RGS pirmā kursa semināristu ieģērbšana
21.03.2006 pl. 10:06

Sestdiena, 18. marts Rīgas Garīgajam semināram bija nozīmīga diena, jo tika ieģērbti četri pirmā kursa brāļi priesteru tērpos - sutanā.

Šis tērps viņiem būs kā ārēja zīme viņu aicinājumam uz garīgo kārtu.

Šai nozīmīgajai dienai gatavojoties visi semināristi lūdzās novennu uz svēto Jāzepu, kas ir pazemības un Dieva gribas mīlētājs.

Apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs Pēteris Stefans Curbrigens (Peter Stephan Zurbriggen) viesojoties seminārā, ceturtdien 16. martā, semināristiem teica, ka jāizdzīvo semināra svētību un žēlastību laiks, lai kļūtu par Alter Kristu, kā arī līdz priecājās tam, ka noslēdzies grūtais akreditācijas posms ar Institūta akreditāciju uz sešiem gadiem. Viņš aicināja nenoslēgt akreditāciju uz sešiem gadiem mūsu sirdīs, bet uz visu mūžu Dievā.

Savukārt Sv. Mises laikā, kad tika ieģērbti mūsu jaunākie brāļi, V.Em. Jānis Pujats homīlijā ar līdzību par rozes ziedu lika saprast, lai arī tam līdz uzplaukšanai jāpārdzīvo ziemas sals, lietavas un vēja brāzmas neskatoties uz to uzplaukst maigās krāsās, jūtīgs un vārīgs auga veidojums. Tur viss norit pēc Dieva likumiem un rezultātā – lūk, kāds skaistums! Tāpat arī ar cilvēku, kas seko Dieva aicinājumam, paklausībā un atdodoties disciplīnai kā vieglos, tā grūtos gadījumos Dievs izveido mākslas darbu gluži kā rozi, jaunu garīdznieku. Dieva mīlestību Eminence salīdzināja ar uguns liesmu, bet cilvēks ir malka. Malka, lai arī cik būtu sausa pati no sevis nevienu nesasildīs un istaba nekļūs siltāka ne pa grādu, tur ir vajadzīga uguns. Lai malku aizdedzinātu, lai sevi un citus sasildītu ir vajadzīgas pūles un laiks, bet ja cilvēkam ir iedomība un lepnība, ka viņš grib būt gan malka, gan uguns, tad rezultātā uguns izdziest, jo tikai Dievs ir nedziestošā liesma, jo vairāk ļausies Dieva mīlestībā iedegties, jo vairāk siltuma varēs nest cilvēkiem.

Pēc šādas pamācošas homīlijas semināra rektors V.E. Antons Justs stādīja priekšā četrus pirmā kursa brāļus: Arturu Mozgu, Aināru Londi, Aldi Novokšanovu un Andri Jaksi.

Eminence pasvētīja viņu sutanas un turpat sv. Franciska baznīcā vecāku, draugu un radu priekšā tika ieģērbti, ieģērbšanas krustēvu, vecāko kursu brāļiem piepalīdzot. Kardināls Jānis Pujats katram iedeva aizdegtu sveci, atgādinot, ka tādu viņi saņēmuši jau kristības brīdī, bet šis ir nākamais solis tālāk kristīgajā dzīvē, kas īpaši attiecas uz nākamajiem klēra locekļiem, lai tie pieaugtu žēlastībā.

Andris Vasiļevskis
Katedrale.lv