Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Priesteru sanāksmē pārdomā par garīgo vadību
19.06.2006 pl. 19:09

Kurzemes diecēzes priesteru tikšanās Jūrkalnē iesākās ar aizlūgumu par mūžībā  aizgājušo Rīgas sv. Franciska draudzes prāvestu dominikāņu tēvu Jāni Aglonieti.

Konferenci par garīgo vadīšanu un atpazīšanas spēju vadīja priesteris Marcins Vozņaks.

Konferences sākumā priesteris akcentēja vairākus jautājumus - „Kā iegūt atpazīšanu uz to, lai redzētu, ka cilvēks, kas ir atnācis uz grēksūdzi, tiešām meklē Dieva gribu? Kā atpazīt patiesu vainas apziņu? Kā atpazīt grūtības lūgšanā un kā tās pārvarēt? Priesteris Marcins atzīmēja, ka pirmām kārtām, - ir jāatveras uz Svēto Garu, lai gūtu spēju visu atpazīt garīgajā gaismā. To var palīdzēt izdarīt lūgšana. „Garīgajam tēvam ir jālūdzas, jo savādāk viņš nav ieinteresēts par savu penitentu,” uzsvēra priesteris Marcins. Nākamais solis, ir lasīt Svētos Rakstus. Tā kā tie ir Dieva vārdi, tad satur vislabākos padomus garīgajai dzīvei. Cilvēkus, kuri meklē Dieva gribu, var atpazīt pēc 3 kritērijiem, kurus ir definējusi svētā Terēze – tā ir tuvākmīlestība, atturēšanās no mantkārības un pazemība.

Vēl viena svarīga spēja priesterim, ir spēja atpazīt vainas apziņu. Piemēram, neīsta vainas apziņa rodas, ja priekš tam nav bijis nopietns iemesls, bet penitents ir iedomājies šo vainu. Bieži vien tā var gadīties nepareizas audzināšanas rezultātā. Īsta vainas apziņa ir tad, ka cilvēks necenšas mazināt grēka vainu, bet gan izceļ gaismā Dieva piedošanu. Savukārt biktstēvam ir jāvirza grēcinieks uz atgriešanos pie Dieva. Priesteris uzsvēra: „ Īsta grēku nožēla izpaužas tad, kad pazemībā stājamies Dieva priekšā, nožēlojot, ka neatbildējām uz Viņa mīlestību vai izdarījām to necienīgi. Nožēla – tā nav koncentrēšanās uz savām kļūdām, bet tā rada pozitīvo spēku, kurš virza uz labošanos un uzticību Dievam.”

Priesteris Marcins Vozņaks atzina, ka laboties nav viegli, tādēļ lūgšana spētu palīdzēt, tomēr dažreiz arī lūdzoties jāsastopas ar grūtībām. Lai šīs grūtības pārvarētu, ir jāatceras daži izveidojušies postulāti, piemēram, „ne Dievs man, bet es Dievam”. Dieva aicinājums lūgties ir spēcīgs, tādēļ Viņš vēlas, lai cilvēks atvērtos šim aicinājumam un meklētu Dievu arvien dziļāk un pilnīgāk.

Tikšanās turpinājumā sekoja Sv. Mise, kuru celebrēja Liepājas bīskaps Vilhelms Lapelis. Savā homīlijā bīskaps atsaucās uz pāvesta Benedikta XVI uzrunu garīdzniekiem Varšavā. Bīskaps pastāstīja, ka pāvests priesterus ir aicinājis atcerēties, ka viņi ir Dieva aicināti, jo viņi rīkojas Kristus vārdā, bet Kristus darbojas caur priesteriem. Priesterim ir jāapzinās sava aicinājuma nozīme un spēks, un sava sirds ir jāatdod Kristum. Viņiem vienmēr ir jāatrod laiks personīgai lūgšanai ar Dievu un ļoti daudz jālūdzas, jo cilvēki priesterī pirmām kārtām vēlas redzēt garīgu cilvēku. Priesteris ir kā starpnieks starp Dievu un cilvēku. Pāvests aicināja garīdzniecības pārstāvjus neļauties mūsdienu steigai, neieslīgt relatīvismā, sludināt tikai to, ko saka un māca Baznīca. Pāvests teica: „Lai jūsu dzīve ir pieticīga. Esiet vienprātīgi, esiet uzticīgi tam kalpojumam, kuram esat aicināti. Kalpojiet visiem, kalpojiet cilvēkiem, kalpojiet biktskrēslā un draudzēs. Esiet Baznīcas kustību un ģimeņu atbalsts, nezaudējiet saikni ar jaunatni. Atcerieties par nabadzīgajiem, atstumtajiem un tiem, kas cieš.”

Pāvests Benedikts XVI savā uzrunā aicināja priesterus cerēt uz Jaunavu Mariju – Dieva Māti, kas bija klāt Vasarssvētku namā, kad tika dibināta Baznīca. Viņa vienmēr būs kā ceļa biedrs priesteru darbos.

Svētās Mises noslēgumā visi klātesošie garīdznieki un Jūrkalnes draudze saņēma Dieva Svētību no jauniesvētītā priestera Jāņa Mētras rokām.

Dienas otrajā pusē priesteri pārrunāja dažādus organizatoriskus jautājumus. Tikšanās noslēdzās ar lūgšanām un vesperēm. Nākošā tikšanās notiks Talsu draudzē.

Sanita Zustere
/Vatikāna radio - Liepājā/
Katedrale.lv