Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Īrijas purvā atrasta unikāla viduslaiku grāmata
07.08.2006 pl. 10:51

Senu, rokrakstā rakstītu grāmatu, kura tika atrasta kādā purvā Īrijas dienvidos, vietējie zinātnieki jau ir nosaukuši par „Īrijas analogu Nāves jūras tīstokļiem”.

20. jūlijā buldozera vadītājs staignājā atrada dīvainu objektu, kas izrādījās grāmata. Šajā vietā ieradās speciālisti no Īrijas Nacionālā muzeja, kuri secināja, ka atradums ir Psalmu grāmata, kas sarakstīta agrīnajos viduslaikos. "Nav iespējams precīzi pateikt kā manuskripts nokļuvis staignājā," sacīts muzeja darbinieku paziņojumā. "Iespējams, ka tas pazudis ceļojuma vai uzbrukuma laikā, un iespējams, ka tas noticis pirms vairāk nekā 1000 vai 1200 gadiem." Pagaidām zinātniekiem ir izdevies izlasīt tikai vienu no pergamenta lappusēm un tika konstatēts, ka tas ir 83. psalms.

Nacionālā muzeja direktors Pīts Vollas nosauca atklājumu par brīnumu, ņemot vērā to, cik labi manuskripts ir saglabājies. "Svarīgi ir ne tik daudz grāmatas fragmenti, cik pati liecība, ko tie sniedz,” paziņoja zinātnieks, "es varēju tikai sapņot par šādu retu, unikālu atradumu. Rokraksts liecina par kristīgās kultūras bagātību mūsu salā un senās Īrijas diženumu.”

Šobrīd Psalmu grāmata ir nodota muzeja laboratorijas rīcībā. Pēc tam, kad zinātnieki to būs atjaunojuši un iekonservējuši, grāmatu izstādīs vispārējai apskatei agrīnās kristīgās mākslas galerijā Dublinas Nacionālajā muzejā. Paralēli tiek veikti izrakumi vietā, kur rokraksts tika atrasts – arheologi cer atrast trūkstošos grāmatas fragmentus, un iespējams arī citas viduslaiku senlietas.

Blagovest - info