Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Svētā Meinarda svētki. III Latvijas Jauniešu dienu noslēgums.
14.08.2006 pl. 18:45

Svētā Meinarda lielo svētku dienu ievadīja dienas Svētā Mise kurai plkst. 10:00 sekoja bīskapu katehēze. Latvijas bīskapi atbildēja uz jauniešiem interesējošiem jautājumiem par Jaunavu Mariju, Baznīcas liturģiju, Sakramentiem, šķīstību, atlaidām un dažādiem politiskiem un laicīgiem jautājumiem.

Katehēzes noslēgumā, bīskapi jauniešiem novēlēja izturēt grūtības, Aglonā saņemt stiprinājumu ticībā un morālā dzīvē, kā arī upurēt un veltīt sevi Dievam un cilvēkiem. Pēc Latvijas bīskapu katehēzes sekoja ieradušos ārvalstu svētceļnieku grupu – slovāku, franču, poļu, lietuviešu un itāļu liecības.

III Latvijas Jauniešu dienu noslēguma Svētā Mise jaunatnei un svētceļniekiem sākās plkst.12:00.

Vispirms ieradušos svētceļnieku grupu vadītāji un pārstāvji stādīja priekšā savas grupas. Prezentāciju noslēgumā Jelgavas diecēzes bīskaps Antons Justs deva vārdu Pāvesta oficiālajam pārstāvim Jauniešu dienās Aglonā – apustuliskajam nuncijam Baltijas valstīs, arhibīskapam Peteram Stefanam Curbrigenam. Nuncijs pateicās Rēzeknes – Aglonas diecēzes bīskapa Jāņa Buļa un Jelgavas diecēzes bīskapa Antona Justa vārdā par šo skaisto prezentāciju. Viņš apsveica visas svētceļnieku grupas, kas nākušas no dažādām Latvijas draudzēm, lietuviešu, igauņu, baltkrievu, franču, poļu svētceļnieku grupas, pārstāvjus no Itālijas, kā arī māsas no Āfrikas.

Arhibīskaps Peters Stefans Curbrigens klātesošos uzrunāja: “Mēs visi esam nākuši pie mūsu Kundzes, Aglonas Karalienes, Viņas namā. Šodien svinam Svētā Meinarda, Livonijas apustuļa svētkus, kurš atnesa Kristus Evaņģēliju. Dārgie jaunieši, apustuļa Meinarda pēcteči, jūs esat trešās tūkstošgades apustuļi. Šodien, tāpat kā bijušais pāvests Jānis Pāvils II un tagadējais pāvests Benedikts XVI, cer un paļaujas uz jums, Baltijas valstu jaunieši. Īpaši pateicos par ielūgumu uz svētkiem, kas bija dziļi un patiesi. Šodien atjaunosim mūsu solījumus, lai Kristus vienmēr būtu mūsu sirdīs, lai mēs vienmēr sekotu Viņa vārdam, jo mēs atklājam, ka tikai Viņam vienīgajam ir Patiesības un Dzīvības vārdi. Sveicu svētā apustuļa Pētera pēcteča – Benedikta XVI vārdā. Viņš ir atsūtījis jums un visiem svētceļniekiem, kas vēl ieradīsies, īpašu vēstījumu un savu svētību. Dārgie jaunieši un svētceļnieki, pāvests Benedikts XVI šodien ir kopā ar mums, mūsu vidū. Viņš jūs svētī un aicina turpināt šo ceļu, ko Jēzus Kristus pats jums ir parādījis un atklājis. Esiet droši par vienu lietu – pāvests Benedikts XVI jūs mīl, ļoti mīl”.

Turpinājumā sekoja Svētā Mise, kuru svinēja Jelgavas diecēzes bīskaps Antons Justs. Savā sprediķī bīskaps atzīmēja, ka šī Svētā Mise ir ne tikai jaunatnes un svētceļnieku Svētā Mise, bet arī svētā Meinarda Svētā Mise, kurš bija pirmais svētceļnieks, kas ieradās no Brēmenes, lai nestu Kristus gaismu Latvijai. Bīskaps Antons Justs uzsvēra, ka šo sprediķi vēlas veltīt svētceļniekiem un jauniešiem, kas paļāvībā uz Jaunavu Mariju, ir atnākuši uz Aglonu. Bīskaps pateicās visiem svētceļniekiem, kuri līdzīgi kā Svētais Meinards ir nesuši Kristus gaismu cauri visai Latvijai un ir kristītie Svētā Meinarda dēli un meitas. Sprediķa noslēgumā Jelgavas bīskaps uzrunāja ticīgos: “Svētceļojums atgādina katra cilvēka ceļu no šūpuļa līdz kapa malai un līdz mūžības vārtiem. Lai to noietu, ir vajadzīgas ceļa zīmes, garīgā un materiālā apgāde, labi vadītāji – gan garīgie, gan laicīgie. Svētceļojums ir dzīves ceļš. Apsveicu jūs, kas esat uzņēmušies šo svētceļojumu pirmo reizi dzīvē. Lai jums labi klājas vēl nākt daudzas reizes šeit uz Aglonu. Gribu apsveikt visus tos, kas otro, trešo, ceturto un piekto reizi nāk uz Aglonu, kā arī tos, kas nāk sesto, septīto, astoto, devīto un desmito reizi. Apsveicu visus tos, kas arī esat nākuši vairāk kā desmit reizes. Jūs, jaunieši un svētceļnieki, esat iesākuši atkal dzīvot, atkal elpot. Uzņematies atbildību par savu dzīvi un citiem. Svētceļnieki, jūs esat tie – atjaunotie cilvēki. Prieks jūs redzēt Aglonā. Lai Dievs jums palīdz”.

III Latvijas Jauniešu dienu noslēgumā, Jauniešu dienu organizatoru pārstāvji Inese Sadovska un Arturs Logins visu Latvijas jauniešu un Jauniešu dienu dalībnieku vārdā pateicās Pāvesta sūtnim Baltijas valstīs – Peteram Stefanam Curbrigenam un Latvijas bīskapiem par klātbūtni šajās dienās. Nuncijam tika pasniegts maizes klaips, kas simbolizē ne tikai Jēzus Miesu, bet arī Kristus vārdu, ko jaunieši dzirdēja caur Pāvesta apustuliskā pārstāvja lūpām kā pāvesta Benedikta XVI vēstījumu. Arhibīskapam Peteram Stefanam Curbrigenam tika uzdāvināta Dienvidaglonas karte, lai viņš brīvajā laikā varētu iepazīt citas Dienvidaglonas vietas. Arī Latvijas bīskapiem tika pasniegtas saldas veltes, kas ir tik saldas kā Kristus vārds.

Rēzeknes – Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis pateicās Augsti godājamajam sūtnim Baltijas valstīs par to, ka viņš kārtējo reizi apmeklē Rēzeknes – Aglonas diecēzi. Bīskaps uzsvēra, ka mēs ticīgie, vienmēr atceramies un lūdzamies par Nunciju un vienmēr priecājamies, kad viņš brauc ciemos uz Aglonu, vada šeit dievkalpojumus un saka Dieva vārdus. Pateicībā no Rēzeknes – Aglonas diecēzes tika pasniegti ziedi.

Pāvesta sūtnis vēlreiz sirsnīgi pateicās par visu klātbūtni un visiem novēlēja: “Lai Kristus mājo jūsu sirdīs un paldies par to liecību, ko jūs man devāt kā svētceļnieki. Redzu, ka jaunatne ir ceļā. Un kad jūs redziet, ka ejat desmit, divdesmit un vairāk grupās, tad vienmēr atcerieties, ka pie jūsu grupas kāds vēl ir klāt, kas ir neredzams, bet kas vienmēr jūs pavada. Tas ir mūsu Kungs Jēzus Kristus, kas iet un ceļo kopā ar mums. Kungs ir apsolījis, ka Viņš vienmēr ir uzticīgs savam vārdam. Esiet drosmīgi kopā ar pāvestu, bīskapiem, priesteriem, jo visi kopā mēs esam skaista ģimene”.

Sanita Zustere /Vatikāna radio/
Katedrāle.lv