Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Diskutēs par masu mediju milzīgo ietekmi bērnu dzīvē
17.05.2007 pl. 09:25

Tuvojoties Pasaules sociālo komunikāciju dienai 20.maijā, arī Latvijā plānots diskutēt par pāvesta Benedikta XVI izvēlēto tematu - „Bērni un mediji. Izglītības izaicinājums”.

Diskusija kopīgi organizēs Latvijas Romas katoļu baznīca un biedrība „Academia”, piektdien, 18.maijā plkst. 13:00 (Romas Katoļu baznīcas Rīgas metropolijas kūrijas telpās, Mazā Pils 2a).

Diskusijas iniciators ir kardināls Jānis Pujats, aicināti piedalīties arī: ministrs Ainars Baštiks, Latvijas Preses izdevēju asociācijas prezidents Aivars Rudzinskis, „Neatkarīgās Rīta Avīzes” redaktore Anita Daukšte, Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka, Latvijas žurnālistu savienības jaunievēlētais vadītājs Ainars Dimants, mediju eksperts Ābrams Kleckins, portāla „Delfi” redaktors Ingus Krūmiņš u.c. Savu pārstāvi nosūtīs arī ministre Baiba Rivža, kura nevarēs piedalīties diskusijā, jo atradīsies ārvalstu komandējumā. Diskusiju vadīs biedrības „Academia” direktors Kristians Rozenvalds.

„Ar vienas diskusijas palīdzību nav iespējams izmainīt šī brīža situāciju, bet aktualizējot šo problēmu, ir iespējams uzrunāt gan medijus, gan vecākus un izglītības iestāžu pārstāvji, lai viņi aizdomājas katrs par savu atbildību,” diskusijas nepieciešamību akcentē K.Rozenvalds, piebilstot, ka pavēsts savā aicinājumā jau visi ir pateicis.

Pāvests uzsver, ka bērnu, mediju un izglītības attiecības ir jāizvērtē, raugoties no divām perspektīvām – no tā, kā mediji veido bērna personību, kā arī no tā, kā bērni tiek audzināti attiekties pret medijiem. Šeit parādās sava veida savstarpēja saikne, kas norāda uz mediju kā industrijas atbildību no vienas puses, un uz lasītāju, skatītāju un klausītāju aktīvu un kritisku pieeju medijiem no otras puses. Bērni ir jāsagatavo saprātīgi izmantot medijus, lai tie kalpotu viņu kultūras, morālajai un garīgajai attīstībai.

Pasaules Sociālo komunikāciju diena, ko 1963. gadā līdz ar dekrētu Inter Mirifica ieviesa Vatikāna II koncils, tiek atzīmēta daudzās pasaules valstīs svētdienā pirms Vasarsvētkiem. Tātad, tuvējā šāda diena tiks atzīmēta 2007. gada 20. maijā. Temata izziņošana parasti notiek 29. septembrī, erceņģeļu Miķeļa, Rafaela un Gabriela svētkos. Jāatgādina, ka erceņģelis Gabriels ir arī radio darbinieku debesu aizbildnis. Svētā tēva vēstījuma teksts, savukārt, tradicionāli tiek publicēts žurnālistu debesu aizbildņa svētā Franciska no Sales piemiņas dienā – 24. janvārī.

Biedrību „Academia” 2005.gada maijā nodibināja vairāki sabiedrisko attiecību un reklāmas speciālisti, lai vēl efektīvāk izmantotu sabiedrisko attiecību speciālistu pieredzi sabiedrības interesēs. Dibinātāji uzsvēra sabiedrisko attiecību lomu dienaskārtības noteikšanā, kas būtu jāvirza tādā gultnē, lai politiķu darba kārtībā nonāktu pēc iespējas vairāk sabiedrībai būtiski un sāpoši jautājumi.

LRKB Informācijas centrs