Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Benedikta XVI vēstījums 42. Pasaules Sociālo komunikāciju dienā
28.01.2008 pl. 08:28

"Masu mediji: krustcelēs starp pienākumu un kalpošanu. Meklēt patiesību, lai dalītos tajā" – tāds ir Benedikta XVI 42. Pasaules Sociālo komunikāciju dienai veltītā vēstījuma temats.

Katru gadu 24. janvārī, žurnālistu debesīgā aizbildņa sv. Franciska no Sales piemiņas svētkos, tiek publicēts speciāls vēstījums.

Šogad pāvests aicina pārdomāt par sociālo komunikācijas līdzekļu lomu atsevišķu personu un sabiedrības dzīvē. Norāda, ka šiem līdzekļiem ir milzīga pozitīva nozīme “informācijas apmaiņā, iepazīstināšanā ar notiekošo un izglītošanā”, taču reizē tie rada aizvien jaunas problēmas. No vienas puses, tie kalpo taisnīgākas un saliedētākas sabiedrības veidošanai, bet, no otras – masu informācijas līdzekļi pārvēršas par tādām “sistēmām, kas veidotas, lai cilvēku pakļautu mirkļa dominējošo interešu vadītajai loģikai”. Piemēram, gadījumos, kad medijus izmanto ideoloģiskiem mērķiem vai uzmācīgām patēriņa produktu reklāmām.

„Cilvēce šodien atrodas krustcelēs”, vēstījumā raksta pāvests. Vai nevajadzētu rūpēties, lai sociālās komunikācijas līdzekļi kalpo personai un kopējam labumam? Lai tie kalpo cilvēka ētiskajai formācijai un veicina viņa iekšējo izaugsmi? Šķiet, ka mūsdienās tie pretendē ne tikai atspoguļot realitāti, bet arī to noteikt un iezīmēt, pateicoties savam suģestijas spēkam. Runa ir par atkāpšanos no sava uzdevuma jeb lomas apgriešanu otrādi, un tā ir bīstama parādība.

Svētais tēvs norāda, ka tādā veidā tiek likts uz spēles personas labums. „Ne viss kas ir tehniski iespējams, ir pieļaujams ētiski”, viņš atgādina. Lai sociālās komunikācijas līdzekļi kalpotu cilvēkam un veicinātu personas cieņu, nedrīkst atmest antropoloģiskos un ētiskos aspektus. Tiem jāveicina patiesības par cilvēku aizvien labāku iepazīšanu. Šīs patiesības meklēšana un atspoguļošana ir komunikācijas līdzekļu cēlākais aicinājums – lasām Pasaules Sociālo komunikāciju dienai veltītajā vēstījumā. Atgādinām, ka šī diena, ko 1963. gadā ar dekrētu Inter Mirifica ieviesa Vatikāna II koncils, ik gadus tiek atzīmēta daudzās pasaules valstīs svētdienā pirms Vasarsvētkiem. Šogad – 4. maijā.