Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Intervijas

Saruna ar nominēto Rīgas arhibīskapu metropolītu pr. Zbigņevu Stankeviču
19.06.2010 pl. 13:49

Ekspress intervija ar priesteri Zbigņevu Stankeviču, kuru pāvests Benedikts XVI nominēja par jauno Rīgas arhibīskapu.

- Pāvests Jūs nominēja par Rīgas arhidiecēzes arhibīskapu. Kā Jūs uzņēmāt šo jauno ziņu?

Es griezos pie Kunga un jautāju, ko man darīt. Šīs vēstules iedošana notika kapelā. Manā sirdī valdīja dziļš miers. Tā kā apmēram pēdējā pusgada laikā biju katru dienu lūdzies, lai Svētais Gars palīdz atpazīt kandidātu – to, kurš būs pēc Dieva Sirds, un lai Viņš pats izvēl, tad es biju gatavs pieņemt to, ko Baznīca nozīmēs. Ja jau biju lūdzies, lai notiek Dieva prāts un to darīja daudzi ticīgie, tad apzinājos, ka Dievs tā ir gribējis un tas tiešām ir Viņa prāts. Caur Baznīcu Viņš to man dod.

 
- Kādas būs Jūsu turpmākās darbības galvenās prioritātes?

Pirmā prioritāte – saglabāt mieru un iekšējo brīvību. Neļaut sevi ieraut virpulī. Otrā – nesteigties un nesākt kaut ko drudžaini mainīt, bet ieiet lietas kursā, saprast to, kas notiek un izvērtēt situāciju. Trešā – piemeklēt sev līdzstrādniekus, izveidot komandu. Es nestādos priekšā, ka varētu darboties individuālistiski. Ceturtā – manā sirdī valda pārliecība, ka vajag atraisīt to potenciālu, kas ir mūsu cilvēkos, mūsu Baznīcā, priesteros un lajos. Ļoti svarīgi ir atpazīt tās dāvanas, kas būs gan manos līdzstrādniekos, gan arī visā Baznīcā. Es redzu, ka mums ir daudz spējīgu cilvēku, kuri ļoti vēlas kalpot Baznīcai, bet bieži vien viņiem netiek tāda iespēja dota. Man gribētos to darīt, proti, dot cilvēkiem vairāk vietas, ļaut viņiem uzņemties atbildību Baznīcā un dot iespēju kalpot.

 
- Kāds būs Jūsu jaunā kalpojuma moto?

Tik tālu vēl neesmu domājis. Droši vien tie būs vārdi, kas ierakstīti manā primīcijas svētbildē: „Kungs ir mans spēks un mana drosme”. Taču to es vēl pārdomāšu un konsultēšos.

 
- Ko Jūs novēlētu Vatikāna Radio klausītājiem un savas arhidiecēzes ticīgajiem?

Novēlu lielu paļāvību uz Dievu. Lai mēs atdodam visas mūsu rūpes, problēmas un raizes par nākotni Dieva rokās. Lai to darām ar tik stingru paļāvību, ka tas patiesībā Viņam „atraisītu rokas”. Pateicoties šādai mūsu nostājai, Dievs var darboties mūsu dzīvē un sakārtot lietas. Es lūdzu gan Vatikāna Radio darbiniekus, gan klausītājus, gan visus Latvijas ticīgos lūgties par mani. Lūgties, lai es adekvāti atbildu jaunajam aicinājumam un lai nepalaižu garām Dieva žēlastību, kas man tiek dota. Lai rīkojos tā, lai šī žēlastība nestu bagātus augļus.

Radiovaticana.org
Foto: Katolis.lv