Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Autordarbi/Judas liktenis
 
Agnesite
pievienojies: 20.01.2006
Komentāri: 9
Judas liktenis
20.01.2006 14:26
Eiropas zinātnieki beidz tulkot no senas valodas sensacionālo Jūdas evaņģēliju

LETA–ITAR-TASS
Piektdiena, 30. decembris (2005) 12:59 (publicets www.apollo.lv)

Nākamgad visu pasauli sagaida īsta kulturoloģiska sensācija, kad tiks pabeigts un publicēts Jūdas evaņģēlija tulkojums. Kādā Šveices zinātniskās pētniecības institūtā tuvojas nobeigumam darbs pie rokraksta, kas izgatavots uz papirusa mūsu ēras 1. gadsimta otrajā pusē.

Evaņģēlijs uzrakstīts pēc Jūdas Iskariota teiktā, kurš sākumā bija apustulis un Kristus tuvākais māceklis, bet vēlāk nodeva viņu par 30 sudraba gabaliem. Teksts uzrakstīts sakla valodā, kas ir viens no senās koptu valodas dialektiem.

Rokraksts tika atrasts Ēģiptē 1983. gadā, un pēc 18 gadiem to iegādājās divi Šveices senlietu tirgotāji. Viņi nodeva evaņģēliju Bāzeles mecenātu Antīko mākslu fondam tulkošanai un tālākai izdošanai. Sagaidāms, ka senais dokuments tiks publicēts 2006. gada pavasarī.

Kaut arī darbs pie evaņģēlija noris pilnīgā slepenībā, ir kļuvušas zināmas dažas principiālas tā satura tēzes. Piemēram, Jūda Iskariots apgalvo, ka domu izdot Kristu romiešu karavīriem viņam iedvesusi «augstāka dievišķa vara». Bez Kristus ciešanām nebūtu iespējams glābt pasauli, liecina Jūda Iskariots.

Kā vēsta hronikas, Jūdas evaņģēlijs bija pazīstams agrīnajiem kristiešiem. Jau 2. gadsimtā Lionas bīskaps Irēnijs to piemin kā Jūdas neveiksmīgu mēģinājumu attaisnoties. Taču pēc tam šī liecība par Kristu pazuda. Tagad, pēc gandrīz 2000 gadiem, teksts tika negaidīti atrasts un tuvākajā laikā atgriezīsies cilvēces kultūras mantojumā.

ja, godigi, es neskatos ar sausmam uz faktu, ka zinatnieki driz iztulkos Judas lieciibu, kas tika sarakstita 1.gadsmita otraja pusee. man ir bijusi interese par so evangelija faktu. Manuprat, tas ir palicis neatrisinaats. Ir nepabeigst sii fakta nosleegums, ja taa var teikt. ja padomaa, ka tas viss bija Dieva plaanos, ka kads nodod Jezu Kristu, un sis kaads bija Juda. tas bija vina liketnis. Es saskatu tragiskumu vairakas vietas:


  • Judas liktenis bija nodod Dieva Delu.


  • Vins jutas atraidits tad, kad vins saprata savu ricibu un tas sekas.


  • Vins izjut bezizeju, bezceribu, paniku, apjukumu.


  • Vins izdara pasnavibu.


  • Vins zaude iespeju uz muzigo laimi (jo pasnaviba ir navigs greks).

    Tacu mes nezinam lidz galam, kas notika ar so cilveku patiesibaa. Paliek daudz kas nepateikts par sii cilveka likteni.Vislabakais veids, ka to uzzinat, ir iepazities ar vina liecibu un mes piekritam, ka tikai Dievs zina patiesibu sobrid. Tachu pienjemu, ka Dievs vinam noteikti butu piedevis, jo Dievs ir Milestiba un kadam bija jaklust par to, kas nodod Dieva Delu. Ja vienigi mes saja bridi pienemam, ka Dievam bija ari vel citi varianti, kaa Jezus tiktu nodots. Tachu mes par to nezinam un tas padara so faktu vel noslepumainaku. Izveidojas dubulta situacija: kadam sevi bija jauznemas vai kadam tika uzlikts saads liktenis visas cilveces labaa, lai Jezus tiktu nodots un Vins ciestu, lai glabtu cilveci no grekiem un sis kads ir kluvis par 'slikto'. Kaut gan sii situacija neizsledz varbutibu, ka jebkurs cits vareja but vina vietaa. Pateicoties sim faktam (protams, ne tikai ssi fakta del, bet arii sii fakta del), saakaas cilveces glabsanas process.
    Man ir daudz pardomu par so teemu un es labprat izlasitu so tulkojumu, lai varaik izprast Judu un vina pardzivojumus. Tachu par 'evengeliju' es atturetos to nosaukt. To drizak varetu devet par 'Judas lieciibu', jo evangelijs ir par skalu teikts.


Vel, saajaa Judas faktaa slepjas viena svariiga lieta: tas no kaa mes, ticigie, dzilji sirdii baidamies - neatgriezeniski zaudeet muzhiibu pec sis dzives, noklut situacija, kad 'viss ir par veelu' un nozhelot savus grekus muziigi.

Es loti gribetu izlasit so liecibu, jo tajaa slepjas dalja no manis: mes katrs esam kadreiz nodevis Dievu, un kad nacam pie Vina lugt piedosanu, esam baidijusies, lai tas nebutu par veelu un neatgriezeniski. Esam izjutusi bailes, ka mus atgrudis un mes tiksim nosoditi muzhiigi. Juda dzilji atspogulo cilveka tragiskumu muzibas skatijumaa: bezizeja, bezceriba, nozeela, panika un atsumtibas sajuta muziibas dimenisijaa, bailes par neatgriezenisko, nolemtiibu 'sliktam' liktenim un muzigas laimes zaudesana.

2005.gada 30.decembris
Agnesite
pievienojies: 20.01.2006
Komentāri: 9
Re: Judas liktenis
20.01.2006 14:32
es butu loti pateiciga, ja kads priesteris izteiktu savas domas par so faktu evangelijaa. kadas ir jusu domas un kaa jus skaidrojat Judas likteni? paldies
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Judas liktenis
20.01.2006 15:37
man tikai rodas jautājums: pa kuru laiku Jūdass paspēja šo liecību uzrakstīt, ja tur ietvertas arī tās izjūtas, kas lika viņam pakārties?
Agnesite
pievienojies: 20.01.2006
Komentāri: 9
Re: Judas liktenis
20.01.2006 17:05
Acimredzot vins paspeja. vai ir kur nav teikts, cik dienas pagaja no briza, kad vins nodeva Dieva Delu un kad izdarija pasnavibu? saja bridi vins uzrakstija.
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Judas liktenis
20.01.2006 23:07
Ap.Matejs raksta, ka ceturtdienas vakarā jeb naktī Jūdass Kungu nodeva, bet piektdien, kad Jēzus bija nodots Poncijas Pilātam, Jūdass centās atdot sudraba gabalus augstajiem preisteriem atpakaļ, bet, kad tie neņēma, nometa naudu turpat svētnīcā, izgāja, aizgāja un pakārās cilpā.  Šeit vēstījumā neredzu nekādas norādes par lielāku laika apjomu (kā tas ir 7. punktā, kur priesteri apspriežas un nopērk tīrumu - šis vēstījums jau attiecas uz nākamo laiku) (Mt. 27, 3-6) Ja viņš šai laikā sāktu rakstīt apjomīgu darbu, tad diez vai pakārtos - tīri psiholoģiski, kā arī - pa to laiku jau Jēzus augšāmceltos.
Agnesite
pievienojies: 20.01.2006
Komentāri: 9
Re: Judas liktenis
20.01.2006 23:42
Kri, kapec nav iespejams uzrakstit pa so laiku? manuprat, tas ir iespejams pat loti.
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Judas liktenis
21.01.2006 12:30
dažas īsas atvadu rindas - jā!  (ja pieņem, ka viņš pa ceļam iegāja mājās pēc striķa) Bet ne apjomīgu vēstījumu.
Agnesite
pievienojies: 20.01.2006
Komentāri: 9
Re: Judas liktenis
21.01.2006 14:25
kapec neviens priesteris nepaskaidro un nepadalas ar savam domam par to?

tatad pec tevis, kri, teiktaa, tu apsaubi si vestijuma autentiskumu?
maasa
pievienojies: 09.01.2005
Komentāri: 63
Re: Judas liktenis
21.01.2006 16:18
Baznīca šo tekstu nav iekļāvusi kanonā. Ar to nepietiek?
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Judas liktenis
21.01.2006 16:22
jā - es apšaubu. Vienkāršs iemesls - ja rakstu darbs, kaut pieminēts 2.gs., visu šo laiku ir bijis pazudis un nekur nebija "apritē" - t.i., pārrakstīts, tad tas glužie vienkārši fiziski nevarēja saglabāties gandrīz 2000 gadus. Bet, ja kaut kur parādās runas par pārrakstīšanu, tad uzreiz jājautā: vai tiešām pārrakstīts, nevis uzrakstīts?

Protams, arī kā viltojums tas varētu būt gana interesants un izpētes vērts. Ir interesanti palasīties arī apokrifus - kā domāšanas veida raksurotājus, kā leģendas :)
Agnesite
pievienojies: 20.01.2006
Komentāri: 9
Re: Judas liktenis
21.01.2006 16:26
maasa, jaa tas nav ieklauts baznicas kanona. es to zinu, un, acimredzot, gribas zinat ko vairak. vai nevar kads zinoss cilveks par to pastastit vairak?
elimeleka
pievienojies: 09.01.2005
Komentāri: 16
Re: Judas liktenis
23.01.2006 08:45
Neesmu eksperte :)))), taču neieteiktu lasīt. Baznīca izveidoja sv.Rakstu kanonu, tādējādi mums norādīja, kādas grāmatas ir iekļaujamas sv.Rakstos, kādas nē. Cilvēkam mūždien tāda daba, ka gribas zināt to, kas nav ieteicams vai aizliegts. Pirmsākums tam meklējams Ēdenes dārzā. Vai nepietiek ar to, ka mums ir tik brīnišķīga grāmata kā sv.Raksti? "Nebāzīsim" savu degunu tur, kur mums ieteica to "nebāzt," nedarīsim prieku sātanam ar savu pārlieku lielo ziņķārību.
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Judas liktenis
23.01.2006 10:49
Tieši tā. Jāsaka, ka, kopš atradu dažus apokrifus internetā, ilgi briedu, līdz uzdrošinājos lasīt. (atzīšos, ka baidījos no Toma evaņģēlija - sen senos laikos žurnālā Nauka i religija bija it kā uz to balstīts pētījums -  izmantots arī bēdīgi slavenajā daVinči kodā) - bet izrādījās, ka šeit Toma evaņģēlijs bija pavisam cits) Tam, kas nevēlas uzticēties Baznīcai, šie raksti varētu izraisīt apjukumu - ar pretrunām. Man likās interesanti - īpaši Jēzus bērnības aprakstos - sajust, kā veidojas leģendas. Iedomājos, kā sievas - nu gluži kā pie mums - stāsta viena otrai jaunākās tenkas, līdz tās izveidojas par vietējā ciema vēstures ekvivalentu :)))
Agnesite
pievienojies: 20.01.2006
Komentāri: 9
Re: Judas liktenis
23.01.2006 14:14
ir, ir jau masas jums taisniba.

vispar sii teema ir diezgan smaga.
teodors
pievienojies: 15.02.2006
Komentāri: 45
Re: Judas liktenis
15.02.2006 20:53
Kāpēc gan nevarētu pazust kāds rakstu tīstoklis, kurš, turklāt kā noprotu bijis ne pārāk apjomīgs? Nedrīkst aizmirst, ka tajos laikos katrs rakstu darbs tapa vienā eksemplārā, nevis kā brošūras, kuras mūsdienās iespiež milzu tirāžās. Vai Nāves jūras tīstokļi arī uzskatāmi par viltojumu tikai tāpēc, ka atrasti tikai mūsdienās? Domāju, ka liecības pazušana bija tīri labi izskaidrojama , ņemot vērā, ka jau drīz vien pēc Kristus nāves viņa sekotāju vidū sākās šķelšanās. Vīram no Kariotas droši vien nebija visai laba slava un, ja liecība būtu nonākusi neiecietīgāk noskaņoto ticības brāļu rokās, tā tiktu iznīcināta. Kāds, kuram rūpēja šo dokumentu saglabāt, to droši vien noslēpa. Un izdarīja, kā redzams, to prasmīgi. Iespējams, pats drīz vien ņēma nelabu galu, nepaguvis savu noslēpumu kādam uzticēt.
Ar nepacietību gaidu šī dokumenta publiskošanu.
Pats  nekad neesmu uzskatījis Jūdu par nicināmu nodevēju, ņemot vērā viņa tālāko rīcību, atteikšanos no samaksas utt. Šķiet, viņš nekad nebija domājis, ka viņa nodevības sekas būs tik briesmīgas. Un viņš tā arī nebija guvis īstu ticību, nebija sapratis savas misijas neizbēgamību.
Vai ir kaut kur teikts, ka Jūda pašnāvību izdarīja dienā, ko mēs saucam par Lielo Piektdienu? Senajos tekstos bieži vien notikumu hronoloģija ir grūti saprotama. Runājot par kādu notikumu, stāstītājs var pēkšņi izdarīt kaut kādas atkāpes un pārlecienus darbības laikos un vietās. Ja teikums sākas ar "Tad",  "Un notikās" vai kā tamlīdzīgi, tas patiesībā nav izmantojams par kaut kādu hronoloģisku pieturas punktu. Savulaik ateisti to izmantoja kā argumentu apgalvojumiem, ka Kristus pārvietošanās pa Izraēlu esot bijusi neticami haotiska, viņš it kā šodien bijis vienā valsts malā, bet rīt - jau citā. Tas tāpēc, ka arī viņi neņēma vērā šo seno tekstu īpatnību. Tā laika autoriem nelikās svarīgs notikumu hronoloģiski precīzs atainojums, bet gan notikuma garīgā būtība.
(Arī Josifa Flāvija tekstus lasot, bez redakcionāliem paskaidrojumiem ir gandrīz neiespējami saprast par kādu konkrēti laika posmu iet runa).
emils
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 87
Re: Judas liktenis
14.03.2006 20:05
man atkal, kaa parasti, nav laika un veelmes lasiit visus responsus, bet doma, ka bez Juudas nebuutu kristietiiba nav jauna un unikaala...

filma 7.dienas... un veel paaris vietaas tas jau paviid...
Aiko_Saule
pievienojies: 05.06.2005
Komentāri: 181
Re: Judas liktenis
13.05.2007 23:14
Judas liktenis bija nodod Dieva Delu. Saskņā ar manu pārliecību - pavisam loģisks risinājums. Lai glābtu cilvēci - bija nepieciešams kādam uzņemties nodevēja lomu. Tas tikai apstiprina, ka Dievs ir visvarens un neviens nespēs likt šķēršļus Viņa nodoma realizēšanai. Tajā laikā Izraēļa tautas laicīgie un reliģiskie līderi bija nonākuši tādā attīstības stadijā, ka turpmāka loģiska attīstība nebija iespējama bez upura jēra - Kristus. Būtu netaisnīgi - ja Dievs neupurētu Jūdas dzīvību un Kristus dzīvību - lai cilvēce varētu tālāk loģiski attīstīties. Tajā laikā bija nepieciešams glābējs no grēkiem - un tāds varēja būt tikai un vienīgi Dievs. Šeit arī izpaužas Dieva lielā patiesā Mīlestība - ka cilvēka pestīšanas plāns realizējās. Daudzās vietās Dievs ir iznīcinājis cilvēkus - tāpēc, ka tie ir grēkojuši.  Un daudzās vietās - Dievs ir apžēlojies par cilvēkiem, kuri ir grēkojuši. Domāju, ka ja Dievs būs iedvesmojis Jūdu nodot Kristu, lai cilvēces pestīšanas plāns realizētos Patiesībā, tas nav nekas traģisks Jūdam, jo Dievs protams, nevar pārkāpt doto likumu - Tev nebūs nokaut un ja kāds pārkāpj tam nepiemērot no slepkavības izrietošas ciešanas izmisumu un mokas it sevišķi ja Jūdam vēl nebija izveidojusies skaidra ticība notiekošajam ar viņu. Šeit es varētu vilkt līdzību ar Mariju. Arī viņa es domāju bija nedaudz apjukusi tāpat kā Jūda. Te pēkšņi pasaules pestīšanas plāna vieni no galvenajiem varoņiem. Katrs normāls cilvēks nedaudz apjuktu un zaudētu skaidru nostāju un pozīciju. Tākā Jūda tīri cilvēcīgi bija apjucis - te paņem zelat gabalus, te atmet, te redzams apjukums - kaut arī Dievs bija viņam devis tādu likteni. Jūda pakārās - un piedzīvo visas ciešanas kas nepieciešams izsiest - ja kādu nogalina, bet Dievs ir žēlsirdīgs un Taisns - domāju ka savā apredzībā Pastarajā Tiesā notiesās visus kurus vajadzēs notiesāt par ļaunajiem darbiem un visus kurus vajadzēs attaisnos un apžēlos. Dievs ir taisnīgs Dievs.  Tagad atliek gaidīt pastaro tiesu - kad viss būs skaidrs un saprotams !!!!
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Judas liktenis
14.05.2007 13:54
par Mariju (pie tam kuru?) Tu neko nevari teikt - nav nekāda iemesla vilkt paralēles ar Jūdas apjukumu un kādu no Marijām, jo vienkārši nekas nav par viņām rakstīts. Dzejot, protams, vari nez ko, bet tā vienalga būs tikai spekulācija.
Saara
pievienojies: 29.11.2005
Komentāri: 218
Re: Judas liktenis
16.05.2007 11:00
kri, par Mariju baznīcas iekšienē dzejots ir pietiekami un spekulāciju netrūkst, tieši Tevis minētā iemesla dēļ.:(
Anne
pievienojies: 14.04.2009
Komentāri: 1
Re: Judas liktenis
07.06.2010 02:32
Pirmkārt, par šādām lietām jālūdz, lai Svētais Gars atklāj, ko ir vajadzīgs lasīt un ko nē.
Otrkārt, lasīt citu literatūru nav nekas slikts. Slikts tas paliek tad, kad tas sāk izšaubīt mūs no esošās ticības. Šeit varam runāt par Jūdas liecības autentiskumu (balstīties uz punktu Nr.1).

Ir daudz lietu, kuras tīri cilvēcīgi nespējam izprast, un tikai Svētais Gars var un ir tiesīgs izlemt, kas mums ir derīgs un kas ne. Viss ir atļauts, bet ne viss der. Viss ir atļauts, bet ne viss ceļ draudzi. Ja Gars atklāj, ka jā, mums to ir vajadzīgs izlasīt, tad ķeramies Jūdas liecībai un visiem pārējiem "neuzticamajiem" tīstokļiem klāt un, nenogurstoši lūdzot, lasām to un lūdzam par to, ka - ja tas ir īsts, tad lai Kristus palīdz to pieņemt, bet, ja tie ir maldi, tad lai tie top atmesti un lai Dievs to izņem no prāta ārā.

Jāstaigā Garā. 
 
 Saraksts/Autordarbi/Judas liktenis