Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Par un ap kristietību/Islaams
Komentāri:Iepriekšējie12
Justas
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 213
Re: Islaams
04.01.2008 10:30
Beatrise,

jā, Krievijā, jā. Bet Latvijā vēl 30-tajos gados paši ebreji sevi sauca par "žīdiem" un tas nebija nekas nievājošs. Protams, līdz ar holokaustu viss mainījās
Batseba
pievienojies: 04.11.2005
Komentāri: 516
Re: Islaams
04.01.2008 10:37
> Beatrise
Visu cieņu!
Toms Augustīns
pievienojies: 05.05.2007
Komentāri: 132
Re: Islaams
04.01.2008 16:03
Beatrise, nezinu, cik sen Latvijā sāka lietot apzīmējumu "muslims" un vai jau no sākuma piešķīra tam negatīvu nozīmi. Zinu, ka Islāma piekritēji sevi tā sauc paši un VĒLAS, lai arī citi viņus tā sauktu. Nezinu, kā uz to raugās mūsu valodas komisijas, bet man nebūtu nekas iebilstams, ja vārdnīcās neprecīzā latviskotā forma "musulmanis" tiktu aizstāta ar oriģinālam atbilstošāko "muslims". Sliktākā gadījumā "muslims" ieviešams kā paralēlforma vārdam "musulmanis".
Beatrise
pievienojies: 15.01.2007
Komentāri: 96
Re: Islaams
05.01.2008 08:12
Tom Augustīn, paskaties krievu valodas skaidrojošās vārdnīcas: http://www.jiport.com/?fa=2&sw=

vai http://www.jiport.com/?page=19&sname=encfl=1 .

Tu redzēsi, ka vārda "muslim" krievu vārdnīcās vispār nav, bet "musuļmanin" vari atrast. 

Jaunākās pašu musulmaņu izdotās vārdnīcās (krievu valodā) vārds muslims dots iekavās, tātad ne galvenais, bet galvenais ir "musuļmanin". Paskaties:

http://www.amina.com/kamina/687.html .

Turpat ir forumi par dažādām tēmām, piemēram, Jaunā gada svinēšanu:

http://www.amina.com/kamina/14018.html .

No forumiem izlasīju tikai šo un vēl vienu par Ingušētiju, bet tur vairāk par politiku - kā tautai izdzīvot kara apstākļos. Man nevajadzēja vairāk lasīt, jo zinu musulmāņu vidi, esmu dzīvojusi Dagestānā un tur mani neviens nespieda pievērsties Islāmam, pat nepieminēja tādu iespēju, kad uzzināja, ka esmu katoļu ticības, viņi bija ļoti toleranti pret citu ticību. Ja mēs tādi būtu. Vārdu "muslims" viņi nelietoja. Par ļoti ticīgu musulmāni viņi teica: "mumins".

Pirms ej (vai skrien) uz valodniecības komisiju, tiešām papētī, kāpēc pašu musulmāņu ŠODIEN izdotās krievu vārdnīcās vārdu "muslims" gan piemin, bet iekavās pēc "musulmānis". 
Toms Augustīns
pievienojies: 05.05.2007
Komentāri: 132
Re: Islaams
05.01.2008 11:38
Beatrise, pirms atsaucies uz krievu valodas skaidrojošām vārdnīcām, varbūt izlasi šo:
http://www.forum.islammuslim.lv/viewtopic.php?id=29
Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Islaams
05.01.2008 15:25
Rakstos mums ir daudz un neskaitāmi aicinājumi apliecināt Kristu, nošķirites (garīgi) no Maldu sludinātājiem, un nevis no viņiem kā cilvēkiem bet no viņu mācības.

Manuprāt sanāk mazliet liekulīgi no RKB puses aicināt uz iecietību un sapratni pret muslimiem, bet Luterāņus, kas apliecina 3vienīgo dievu, parasktsās zem visām senbaznīcas ticības apliecībām - Nīkajas, Apustuļu, Atanāsija, Halcedonas etc. noliedz tās pašas herēzes, ko noliedza Baznīctēvi jau no paša sākuma... tos RKB lamā no panckām ārā un iecietība tur ir tik daudz cik melns aiz naga.

Pielūkojat, ka pildot Kristus pavēli "Mīli savu ienaidnieku" tu nesāc ienīst savu tuvāko, jo tad to nesauc vairs par mīlestību, bet par nodevību!

Ar mulsimiem mums maz kas būs kopīgs kaut vai tik ilgi kāmēr paši savās mājās kašķējamies! Vispirms tak der savu māju sakārtot un nevis tikai fasādi, bet arī saimniecību! Tad arī aicināt ciemiņus...
Beatrise
pievienojies: 15.01.2007
Komentāri: 96
Re: Islaams
05.01.2008 16:00
Tom Augustīn, ja ievērojāt, es atsaucos ne tikai uz krievu valodas skaidrojošām vārdnīcām, es atsaucos arī uz Krievijas musulmaņu saitu:

http://www.amina.com/kamina/687.html

Saitā ir forums un arī ar Islamu saistīto vārdu skaidrojošā vārdnīca, tajā "muslim" rakstīts iekavās aiz "musuļmanin". Tātad, galvenokārt Krievijā lieto vārdu "musulmānis", un jau gadsimtiem ilgi.

Nē, Jūsu norādīto saitu nelasīšu. Es neiedziļinos Islama reliģijas jautājumos. Kad dzīvoju Dagestānā, viņi man savu ticību neuzspieda, ceru, ka arī tagad neviens musulmānis uz mani neapvainosies. Vārdu "muslims" no Jums dzirdēju pirmo reizi. Iespējams, šim vārdam nav nievājošas pieskaņas, bet man tā izlikās, varbūt tāpēc, ka nievājoši ir krievu vārdi "musolitj", "muslitj". Hvatit nam musolitj etot vopros. Piekrītat?

Jūs rakstījāt, ka pat nezināt, cik sen šo vārdu lieto. Tāpēc, ja  gribat iet uz Valodniecības komisiju (tā es sapratu), viss ir daudzkārt jāapsver.
Toms Augustīns
pievienojies: 05.05.2007
Komentāri: 132
Re: Islaams
05.01.2008 17:34
Mulder, manuprāt, katoļiem vienlīdz jāaicina uz iecietību un sapratni kā pret luterāņiem, tā pret muslimiem un jebkuru citu cilvēku neatkarīgi no viņa reliģiskās pārliecības. Taču tas nenozīmē, ka mēs viņu mācības atzīstam par pareizām (un arī luterāņi taču neatzīst RKB mācību, Jūs pats ne reizi vien šeit par to esat rakstījis). Es arī neatceros, ka RKB laikā, kamēr es praktizēju katolicismu, būtu aicinājusi uz neiecietību un nesapratni pret luterāņiem. Bet var jau būt, ka jūs vārdos "neiecietība un nesapratne" ieliekat citu jēgu nekā es.

Beatrise, es nestrīdos ar Jums par to, kā Islāma piekritēji būtu jāsauc krievu valodā. Materiālā, ko Jums piedāvāju, ir arī nedaudz paskaidrots, kā vārds "musuļmanin" un tā analogi ieviesušies krievu, latviešu un citās valodās. Bet piekrītu, ka Jums šis materiāls nav jālasa, ja to nevēlaties. Esmu nosliecies par labu apzīmējumam "muslims" tāpēc, ka tam ir valodniecisks pamatojums un latviešu Islāma piekritēji vēlas, lai viņus tā sauc. Galu galā mēs taču šeit runājam nevis par krievu, bet par latviešu apzīmējumu, un tas, kādas papildu nozīmes vārdam varētu būt krievu valodā, šajā gadījumā nav būtiski.
Toms Augustīns
pievienojies: 05.05.2007
Komentāri: 132
Re: Islaams
05.01.2008 17:35
Beatrise, es negrasos iet uz Valodniecības komisiju, bet, ja to darīs Latvijas muslimi (es pieļauju, ka darīs), šajā jautājumā viņus atbalstīšu.
Beatrise
pievienojies: 15.01.2007
Komentāri: 96
Re: Islaams
06.01.2008 05:49
Tom Augustīn, šodien ir Triju Ķēniņu diena.

Es ierosinu,  beigsim musļoties (siekaloties). Lai vārds ieietas tautā, tad var  iet uz komisiju. Starp citu, Latvijas TV būs pārraide "Dzīvā valoda", parunā tur.

 

Broņislava Martuževa, Triju Ķēniņu nakts

 

Sarkanīgs sūbējums rakstiem

Ķēniņu apmetņos.

Jaunajai mātei uz plakstiem

Zvaigznes stars trīsojošs.

 

Turies pie zižļa cieši,

Vīrs no Dāvida nama:

Nākt var ļaundari viesi

Bērniņu meklēdami.

 

Garo vīraks un mirres -

Mūžības pieskāriens.

Tālu vēl asiņu dzīres.

Apkārt silītē siens.

 
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Islaams
06.01.2008 19:32
Beatrise, skaists dzejolis! Tomēr nesapratu, kāpēc Tu pārmet kristiešiem vārda muslims lietošanu, ja Maimuna pati sevi par muslimu pirmā nosauca! (un šī nav vienīgā vieta, kur viņa to dara)
Beatrise
pievienojies: 15.01.2007
Komentāri: 96
Re: Islaams
06.01.2008 21:35
Kri, par dzejoli pasaki paldies Broņislavai Martuževai un Katoļu kalendāram (2008.g.).

Bet kas ir Mamuna? Vai pārstāv visus musulmāņus?Es teicu, ka minētā jaunā vārda lietošanu būtu labāk apspriest tikko izveidotā TV pārraidē "Dzīvā valoda", nevis uzreiz likt vārdnīcā.

Ka "muslims"  ir jauns vārds, par to šaubu nav. Paskatījos arī arābu vārda nozīmi: pazemīgs, pokornij (krieviski). Iespējams, nekā nievājoša nav, tāpat kā vārdā "žīds". Man gan labāk patiktu vārds "mumins" attiecībā uz ticīgu musulmāni, iespējams tāpēc, ka to esmu dzirdējusi sadzīvē. Bet ar "muslimu" pirmo reizi sastapos šeit.

Iznāk, kā tajā krievu dziesmiņā: "Vse vas znajut, a ja tak vižu v pervij raz".
Justas
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 213
Re: Islaams
07.01.2008 11:16
Beatrise,

laikam jau es pirmais šeit lietoju vārdu "muslims". Primāri tādēļ, ka īsāks. Bet tā kā nekad nelietotu citas reliģijas/tautības pārstāvjiem aizskarošu vārdu, varu apliecināt, ka par šo vārdu pirmo reizi uzzināju Maimunas iepriekš norādītajā portālā.

Tur ir tāds cilvēks Ahmeds, kurš šķiet visai zinošs islāma jautājumos. Viņu esmu daudz redzējis diskutējam arī politika.lv, delfi.lv. Un jāsaka viņa spriedumi par islāmu ir patiešām dziļi, tā teikt kompetenta "insider" viedoklis. Lūk, ko viņš rakstīja par "muslim" lietošanu:

"Kāpēc portālā un forumā ir "muslims", "muslimi" nevis "musulmanis", "musulmaņi"?"Muslim" burtiski būtu "islāmists". :-)  Tas ir - cilvēks, kas veic Islāmu. (..) Vārds Islāms nāk no saknes "slm", tāpēc šajā vārdā iekļaujas 5 nozīmes, kuras varētu tulkot šādi:1) padevība2) padošanās (Dieva gribai) 3) paklausība4) patiesums (ticībā)5) miers (ar Dievu). Tad lūk šis vārds "islām" ir gan lietvārds, gan darbības vārds. Ja latviešu valodā veidojot no darbības vārda "darītāja" vārdu pievieno visādus piedēkļus, tad arābu valodā "priedēkļus". Tā latviešu valodā "ceļot" izveidojas par "ceļotājs", bet arābu valodā "safar" (safari!) izveidojas par "musafer". Tāpat izveidojas vārdi "muazzin" no "azān" ("saucējs" un "sauciens" uz kopējo lūgšanu), "mudžahid" (daudzskatlī pazīstamais "mudžahedīn") no "džihād" ("pūles Dieva ceļā").

Tāpat izveidojas "muslim" no "islām". Tāpēc "muslim" ir "mu-Islām". Islāmists, Islāmnieks, Islāmotājs. :-)

Tāpēc muslims ir indivīds, kurš veic:1) padevību Dievam2) padošanos Dieva gribai 3) paklausību Dievam4) ir patiess ticībā5) ir mierā ar Dievu. Tāpēc muslims ir tas,  kurš ir padevīgais, padevies Dieva gribai, paklausīgais, patiesais un miernieks...Gandrīz neviens nemuslims nezin, ka vārds "muslim" ietver "islām". Tad nu absurdi vēlreizēji pārveidojumi kā "musulmanisms", lai gan tas būt kā pateikt "islāmistisms". Arī jautājums: tu esi musulmanis vai islāmists? pavēršas absurdā. Šo zināšanu iztrūkums ir bieži sastopams arī arābu valodu nepratošiem muslimiem.Daudzskatlī oriģinālā (arābu valodā) "muslim" ir "muslimīn". Droši vien to tā daudzās valodās ir izveidojusies atvasinājumi ~"musulman". Vai latviešu valodā tas ienāca no vāciešiem, vai krieviem, vai tur tas nonāca no turkiem, persiešiem (no kuriem uz Kaukāzu un tatāriem) - tas pat nav svarīgi.Svarīgi ir tas, ka mums, muslimiem, nav jāsauc sevi par "musulmaņiem" (kas nedaudz atgādina kādu Rozenkranca, Goldmana, Cukermana vai Kacenmana uzvārdu).

MusulmanFrom Wikipedia, the free encyclopediaJump to: navigation, searchMusulman (Persian: مسلمان, also rendered as Musalman) is a synonym for Muslim. The term comes from Turkish and Persian. Turkish Muslims call themselves "Müslüman", which is the plural for Muslim. It is the origin of French word musulman (used for a Muslim)[1]. In the West it has become an archaic usage."Musulmán" is also the Spanish translation of "Muslim," as well as the Persian word for "Muslim." In addition to the Persian dialect Dari, it is also found in Pashto, Urdu, Hindi, Punjabi, Turkish, Azeri, Maltese and Bosnian.http://en.wikipedia.org/wiki/Musulman"
Beatrise
pievienojies: 15.01.2007
Komentāri: 96
Re: Islaams
07.01.2008 15:20
Justas, paldies par atbildi. Jūs arī pirmo reizi šeit dzirdējāt vārdu muslims, skaidrs, ka latviešu un krievu valodā tas ir jaunievedums (agrāk bija musulmānis). Lingvistiski pamatots, jā. Bet lūk, Krieviju mēs nesaucam Rossija.

Vēl saitā, ko iepriekš minēju, paskatījos, kas ir mumins, izlasīju, ka "mumin" ir vienas saknes ar "iman" (nejaukt ar "imam"!). Paskatījos tāpēc, ka vārdu mumin esmu dzirdējusi sadzīvē. "Iman" nozīmē ticību kā cilvēka dvēseles stāvokli, bet "mumin" - cilvēku, kuram piemīt "iman".

Jau teicu, ka musulmāņi Dagestānā bija ļoti iejūtīgi, nevienam neuzspiežot savu ticību. Bet tagad beigsim diskusiju.

 
Beatrise
pievienojies: 15.01.2007
Komentāri: 96
Re: Islaams
13.01.2008 19:06
Justas, diskusija turpinās.

Diskusijas sākumā 02.01.2008 11:45 Jūs teicāt Maimunai: "Neīstā forumā ienācāt". It kā skarbi. Tagad varu Jums piekrist. Sakarā ar vārda muslims lietošanu es jautāju: "Kas ir Maimuna? Vai pārstāv visus musulmaņus?". Šodien noskaidrojās, ka viņas reklamētais forums īstenībā ir nevis reliģisks, bet politisks forums (ja tā nav, lai Maimuna mums pasaka). 

Šodien pie raksta "ASV prezidents aicina arābu tautas apvienoties..." DELFI forumā kāds Ahmeds norāda to pašu Maimunas saitu un gari komentē, jautājot arī: "Kas notiks ar Latviju, ja tā izstāsies no NATO un aizies no ASV ietekmes?" Piedodiet, tas vairs nav reliģiozs, bet politisks jautājums. Tai pašā laikā Maimuna un Ahmeds negrib runāt par Dagestānas musulmaņu tiesībām.

Ir ļoti nepatīkami, ja šeit, kristīgā forumā Maimuna mums reklamē savu politisko saitu. Redz, uzstājas it kā visu Latvijas musulmaņu vārdā. Bet viņai nav tādu tiesību.

Justas, Jūs uzreiz sapratāt, kas ir Maimuna. Tagad es jautāju: "Ko meklē  viņa kristīgā forumā, politiskā intrigante?".
Beatrise
pievienojies: 15.01.2007
Komentāri: 96
Re: Islaams
14.01.2008 15:14
Maimuna runāja visu Latvijas musulmaņu vārdā, bet vai Maimunai ir tādas tiesības?

Tom Augustīn, Tu teici: "Viņi paši sevi tā sauc". Kas "viņi?" Vai tie, kuri saitos aktīvi kritizē Latvijas politiku un dod atsauci uz to pašu mājas lapu? Es nedomāju, ka Latvijas musulmāņu biedrība tā darītu.

Tāpēc ir pamats domāt, ka  Maimunas mājas lapas organizētājiem  nav reliģiozi, bet politiski mērķi un, kas ir galvenais, Maimunas izreklamētā lapa nav visu Latvijas musulmāņu atbalstīta (vismaz, Dagestānas musulmāņu atbalstīta nav).

Es izturos ar pietāti pret citām reliģijām, uzskatu, ka dialogam jābūt. Man patīk Pāvesta nostāja: ir jārunā. Bet ar Maimunu saruna par ticības jautājumiem nav iespējama, jo tieši viņa par ticību nemaz nevēlas runāt.
Justas
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 213
Re: Islaams
14.01.2008 15:54
Pāris piezīmes.

1. Ahmeds, Maimuna un citi šeit, delfi.lv, politika.lv un citos forumos redzamie muslimi ir latvieši, kuri pēdējā laikā pārgājuši islāmā. Cik noprotu, savas zināšanas par islāmu viņi smeļas primāri internetā un no arābu sunnītu saitiem. Šķiet, lai arī viņi iet Rīgas mošejā, viņu autoritātes principā nav šie ja tā var teikt  "vecie muslimi" no bijušās PSRS  - tatāri, azeri, dagestāņi.

2. Līdz ar to, lai arī Latvijas muslimu kopienā joprojām dominē krievu valoda, šiem jaunajiem muslimiem tā nav autoritāte.

3. Tādēļ arī viss šis stāsts par vārdu "muslims" vai "musulmanis" lietošanu. Šo jauno latviešu muslimu autoritātes ir arābi un arābu valoda kā pravieša valoda.

4. Nedomāju, ka vajadzētu brīnīties, ka radikāli muslimi savos portālos komentē politiku. Tā ir realitāte it visur pasaulē. Paskatieties lielos pasaules muslimu saitus. Tajos starptautiskās politikas komentēšanai atvēlēta ļoti liela loma un, protams, ka Buša ekspansionistiskā politika saņem visu naidu. Ko gan Jūs citu gribējāt. Tā ir realitāte!

5. Manis pēc, lai viņi izsakās par politiku. Kamēr vien viņi atklāti nesludina vardarbību, viņiem ir visas tiesības paust savus uzskatus. Cita lieta, ka es daudz kur viņiem nepiekrītu, tas ir cits jautājums. Bet ja viņi atklāti sāktu sludināt vardarbību, tad jau darbs Drošības policijai. (esmu pārliecināts, ka šodienas post 11.09 pasaulē DP jau sen čeko šīs jauno muslimu lapas)  
Batseba
pievienojies: 04.11.2005
Komentāri: 516
Re: Islaams
15.01.2008 09:57
Jāatceras arī fakts, ka ir cilvēki, kuri nav ne muslimi, (ne musulmāni), ne kristieši, ne jūdi, ne arī vienkārši godīgi cilvēki, bet provokatori. Šo cilvēku mērķis ir izprovocēt naidu jebkurā tā izpausmē. Sērfojot INTERNETā, jāpatur prātā, vai kādā brīdī nekalpo ļaunumam...
K3pt
pievienojies: 16.08.2014
Komentāri: 6
Re: Islaams
17.08.2014 12:11
Īsti nesaprotu kādēļ musulmane posto kristiešu portālā! Musulmaņi ir tieši pārkāpēji Dieva priekšā. Islāms ir Maldu Mācība! Tik daudzi cilvēki nezinādami atstumj to Dievu pie kā tik izmisīgi vēlas piekļūt un izmanto Judaistu un Kristiešu pārveidotus Svētos rakstus ( Toru un Bībeli) savai maldu mācībai!
Komentāri:Iepriekšējie12
 Saraksts/Par un ap kristietību/Islaams