Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Laimīgo daudzbērnu mammu 5 noslēpumi
04.08.2022 pl. 13:29
Mātes, kas izstaro prieku, ir sievietes, kurām vēlamies līdzināties, uzskata raksta autore Elizabete Pardi. Lūk, kā viņas to dara.

Priecīgi cilvēki mūs piesaista, inficējot mūs ar savu dzīvespriecīgo garu un cerības pilno skatījumu. Es atklāju, ka vispriecīgākie cilvēki ir tie, kurus nesatricina pārejošas grūtības vai traģēdijas. It kā viņu prieku stingri turētu enkurs, kuru nevar izraut kura katra vētra.

Un kas ir šie cilvēki, kuri piedzīvo pārejošas vētras dienu no dienas - no rīta, pusdienlaikā un naktī? Mammas! Īpaši jau māmiņas, kurām ir daudz bērnu.

Protams, es nevainoju tās, kuras šķiet pilnībā pārguruma pārņemtas vai kurām parasti ir drūmāks noskaņojums. Būt mātēm, kā mēs zinām, ir grūti.

Bet, satiekot liela bērnu skaita mammas, kuras izstaro patiesu laimi un gandarījumu, es nevaru vien beigt brīnīties: kāds ir viņu noslēpums?

Esot sava piektā bērna gaidībās, es sapratu, ka tagad ir ideāls laiks, lai to izzinātu. Lūk, ko es uzzināju no dažām māmiņām, kurām ir seši vai vairāk bērni un manāmi dzīvespriecīgs mundrums...

1. Labs miegs un laiks atpūtai ir neaizstājami

Ja esat klausījies podkāstu „The Messy Family”, esat dzirdējis Alisijas Hernones lipīgos smieklus. Nevar noliegt, ka viņa ir prieka pilna. Kad es viņai jautāju, kā viņa saglabā prieku, neskatoties uz stresu, ko rada 10 bērnu audzināšana, pirmā lieta, ko viņa minēja, bija miegs.

"Jūs neticēsiet, cik daudz pacietīgāka, skaidrāku skatu uz dzīvi esmu un labāk izturos pret visiem, kad pietiekami guļu!" viņa izpļāpājās. "Daudzām mazu bērnu mātēm ir hronisks miega trūkums, taču to var pārvarēt ar pareizu režīmu, disciplīnu no mammas puses un tēta palīdzību."

Tomēr, neskaitot miegu, nevar nenovērtēt to, cik svarīgi ir ik dienu parūpēties par laiku atpūtai no mātišķības haosa.

Sāra Devrisa, kura šobrīd gaida savu septīto bērnu, sacīja, ka dienā iedalīt laiku atpūtai ir bijis ļoti svarīgi, lai palīdzētu saglabāt prieku. Tiklīdz mani bērni pārstāj gulēt pusdienlaiku, es nekavējoties pārliecinos, ka viņi var nodarboties ar kaut ko citu vismaz pusotru, divas stundas dienas vidū, un tad man ir laiks sev.” Sāra teica, ka viņa šo laiku bieži izmanto mājas darbiem, kā arī lūgšanām, Bībeles lasīšanai un meditācijām. Viņa saka, ka ir pienācis viņas "pārstartēšanās laiks, lai... koncentrētos uz atlikušo dienas daļu".

2. Viņu mājās augstu tiek vērtētas tuvas attiecības

Gandrīz katra mamma, ar kuru esmu runājusi, ir teikusi kaut ko par attiecību veidošanu ar saviem bērniem un prieka gūšanu no bērnu savstarpējām attiecībām.

Astoņu bērnu māte Dženija Tutla sacīja: "Tā kā mums ir dažāda vecuma bērni, vienmēr ir prieks redzēt, ka maniem vecākajiem bērniem patīk spēlēties un mijiedarboties ar saviem jaunākajiem brāļiem un māsām... Viņu smiekli var būt tik terapeitiski un bagātinoši."

Taču papildus savu bērnu savstarpējo attiecību lološanai šīs mammas nepārprotami cenšas veidot ilgstošas, personiskas attiecības ar saviem bērniem, neskatoties uz mātēm tik neizbēgami grūtajiem brīžiem.

Laurena Meisa, septiņu bērnu māte, pastāstīja, kā, pati būdama riteņbraucēja, sāka kvalitatīvi pavadīt laiku kopā ar bērniem kopīgos izbraukumos ar velosipēdu. "Mēs sākām spēlēties kopā tā, lai mums visiem tas patiktu. Tā bija patiešām brīnišķīga pieredze," viņa teica. "Pagājušonedēļ vienā ļoti smagā dienā ar vienu no saviem pusaudžiem, es viņam teicu: "Ej, paņem savu velosipēdu. Dosimies, tikai tu un es, uz karjeru, pirms sāks līt lietus.” Tobrīd mūsu savstarpējai diskusijai nebija nekādu izredžu, bet mēs varējām to izdarīt.

Sāra, kura uzsvēra ikdienas pēcpusdienas atpūtas laika nozīmi mājās, atklāja: "Šajā laikā es bieži atskārstu, ka no rīta biju pārāk skarba pret bērnu, un nu esmu gatava iet pie viņa, atvainoties un sakārtot lietas mūsu starpā.”

Dažkārt var būt grūtības atcerēties, ka, lai arī mūsu bērniem ir vajadzīga mūsu pamācība un disciplīna, viņiem tāpat arī jājūtas tuviem un lolotiem. Laimīgām mammām ir apņemšanās un pazemība, kas nepieciešama, lai sniegtu saviem bērniem šo sajūtu.

3. Viņas lielāku priekšroku dod laulībai

Lai gan viņas cīnās par jēgpilnām attiecībām ar saviem bērniem, "kad augsne [ir] auglīga", kā to saka Lorēna, šīs mammas atzīst, ka viņu laulība tomēr ir pirmajā vietā.

Deviņu bērnu māte Džinnija Šleitere sacīja: "Manas prioritātes ir Dievs, tad seko mana laulība, [pēc tam] mani bērni un viss pārējais, kas no tā izriet." Mammas, kas ļauj savu bērnu vajadzībām ņemt virsroku pār laulību, ir ceļā uz apjukumu un neapmierinātību.

"Atcerieties," Alisija brīdināja, "jūsu bērnu vajadzības vienmēr būs steidzamas, bet jūsu laulības vajadzības, kaut arī reti steidzamas, vienmēr ir svarīgas." Šī iemesla dēļ Alisija paskaidroja: "Bieži vien vieglāk ir atstāt novārtā savu laulību, nekā savus bērnus."

Ironiski, taču "visbūtiskākā jūsu bērnu vajadzība ir stabila laulība!" viņa teica. Tāpēc visai ģimenei ir lielāks ieguvums, ja vecāki atliek savus steidzamos pienākumus un par prioritāti izvirza kvalitatīvu laika pavadīšanu vienam ar otru.

Kā prātoja sešu bērnu mamma Megana Zuerčere: "Bļoda popkorna un laba dokumentālā filma vai komēdijseriāls kopā ar vīru vakaros man dod mieru."

4. Viņas neatliek malā savas aizraušanās

Interesants paradokss šajās māmiņās ir viņu nelokāmā uzticība savai ģimenei, kā arī apņemšanās nepazaudēt sevi vai to, kas viņām dod dzīvesprieku.

"Es ļoti atbalstu identitātes saglabāšanu - kā personas, nevis tikai kā mammas - un tāpēc tam arī veltu savu laiku,” sacīja Lorēna.

Daudzas mammas, piemēram, Megana, atjauno sevī spēkus ar fitnesa palīdzību. Viņai esot svarīgi pamosties pirms saviem bērniem, veltot laiku pateicībai un pārdomām, un “pat svīstoša, izaicinoša treniņa laikā es rodu mieru faktā, ka es kaut ko daru savā labā, jā, un arī savas ģimenes labā, jo es kļūstu par labāku sevis versiju, kad esmu veltījusi laiku sev”.

Alisija, mūziķe un dziedātāja, pastāstīja, ka laikā, kad bērni bija mazi, viņa reizi nedēļā sanākusi kopā ar draugiem, lai tikai padziedātu. "Mēs visi atradām laiku dziedāt, jo tas deva mums dzīvību!" viņa atklāja. “Mums visiem ir jāatbrīvo vieta radošumam... Nesaki, ka tev nav laika. Veltiet laiku. Tas padarīs tevi par labāku māti."

Mātes atteikšanās no aktivitātēm, kas viņai sagādā prieku vai bagātina viņu, nav jāuzteic kā pašaizliedzība, bet ar nožēlu jāatzīst par nevērību pret sevi. Būt mātei nenozīmē atteikties no lietām, kuras mēs mīlam. Gluži otrādi, tam vajadzētu ļaut mums vairāk novērtēt šīs lietas.

5. Viņām īpaši nerūp sociālie mediji

Mēs visi esam dzirdējuši sakāmvārdu, ka neviens nevar nozagt mūsu prieku, ja vien mēs to neatļaujam. Cik bieži mēs ļaujam nozagt mūsu prieku, “sērfojot” sociālajos tīklos?

"Es jutu, kā prieks par šo dienu atstāj mani," Džinnija sacīja par pēdējo reizi, kad viņa apmeklēja „Facebook” vietni. Tolaik viņai bija 2 gadus veci dvīņi un sešus mēnešus vecs zīdainis, kad “vidusskolas laika draudzene ievietoja bildes … no sava atvaļinājuma. ... Gandrīz uzreiz es nodomāju: "Vai es kādreiz varēšu doties vēl kādā ceļojumā?", un manas domas turpināja riņķot manā galvā. Pēc tam viņa saprata, ka vairs nedrīkst ļaut sociālajiem medijiem iejaukties un traucēt ar savu ietekmi.

Džinnija atzina: "Nav jau tā, ka sociālie mediji ir slikti, bet tas mani traucēja." Klātbūtne sociālajos tīklos var būt ļoti izdevīga, taču bieži vien izraisa salīdzināšanu un neapmierinātību. "Nesalīdziniet... savu ģimeni ar citām ģimenēm," Džinnija ieteica. “Tas ir ātrākais veids, kā pazaudēt laimi. Tev ir taču dota žēlastība tavai ģimenei."

„Ikreiz, kad es ieslīgstu neapmierinātībā,” Sāra sacīja, „vēlēdamās, kaut es darītu kaut ko, kas liekas spožāks, valdzinošāks... es zinu, ka man ir vajadzīgs atgādinājums... par to, Kura atzinības dēļ es vispār dzīvoju?”

Šīs priekpilnās mammas zina, ka ir veltīgi meklēt apliecinājumus un atzinību sociālajos medijos. Dienas beigās viņas zina, ka jāmeklē apstiprinājums un atbalsts pie sava Radītāja… un, protams, labs miegs.

Aleteia.org
Foto: Unsplash.com/@krakenimages