Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Kristieši nedrīkst klusēt, bet viņiem jāliecina par Evaņģēlija vērtībām
16.05.2005 pl. 23:49

LRKB IC / Fides

No 9. līdz 16. maijam Atēnās notika XIII Pasaules baznīcu padomes Pasaules misiju un evaņģelizācijas konference, kuras moto bija “Nāc Svētais Gars, dziedini un samierini! Aicināti Kristū, lai kļūtu par kopienām, kuras dziedina un samierina.”

Plašāk par to varat lasīt portāla Katedrāle.LV galvenā redaktora Oskara Jabloņska OP sagatavotajā materiālā.

Otrdien, 10. maijā vairāk nekā 700 konferences dalībniekus uzrunāja Grieķu Pareizticīgās Baznīcas galva Viņa Svētība Christodoulos, Atēnu un visas Grieķijas arhibīskaps, kas savā uzrunā izteica prieku par šo svarīgo notikumu un apstiprināja klātesošajiem “Grieķu Pareizticīgās Baznīcas apņēmību apvienot spēkus ar citiem kristiešiem dialogā un kopējā liecībā, īpaši mūsdienās, kad no viena pasaules gala līdz otram cilvēki cieš sociālā un politiskā līmenī”.

Turpinot savas pārdomas, Viņa Svētība Christodoulos teica, ka augošā globalizācijas ietekme, nacionālo robežu atvēršana un cilvēku mobilitātes palielināšanās, pilnībā maina kristiešu liecības kontekstu, kas ir pavisam citādāks nekā tas bija pagātnē: “Sabiedrības, kas vēsturiski un tradicionāli bija mono-reliģiskas kļūst par pluri-reliģiskām, kristieši dzīvo blakus ar citu pārliecību, rasu, tradīciju un valodu cilvēkiem, viņi dalās vienas un tās pašas sabiedrības priekos un traģēdijās, viņi savā starpā precas un apmeklē sabiedriskus un ģimenes pasākumus”. Saduroties ar tādām situācijām “mums ir jācenšas nosargāt tradicionālās kristīgās vērtības, mūsu garīgo identitāti, mūsu ticību”. Tad viņš vēlreiz uzsvēra, ka laikā, kad sekulārās valstis, Evaņģēlija vērtību “iztraucētas”, mēģina izstumt ticību un tās morālās un sociālās vērtības privātajā sfērā, Baznīca tiek aicināta liecināt par Dieva Valstības vērtībām. Tajā pašā laikā viņš teica, ka “kristiešiem, kuri ir mūsdienu sabiedrības pilsoņi, jāturpina liecināt par Evaņģēlija vērtībām un viņi nedrīkst klusēt, redzot dažu mūsdienu sekularizēto valstu tendences un mēģinājumus uzspiest savai tautai standartus un vērtības, kas ir viņiem svešas.”

Savā uzrunā arhibīskaps Christodoulos uzsvēra, ka misionāru attieksmei jābalstās mīlestībā un jābūt mīlestības motivētai: Kristus ir uzvarējis pasauli, viņš ir iznīcinājis elles vārtus ar mīlestību – mīlestību, kas viņu aizveda nomirt pie Krusta. Tāpēc mīlestība ir slepenais ierocis, kas ved pie atmiņas dziedināšanas un izlīgšanas to starpā, kas ir tālu viens no otra. Tāpēc, viņš piebilda, “atslēga un ceļš uz dziedināšanu un izlīgumu ir pazemība un Dieva un cilvēces mīlestība”.

Pilnu Atēnu un visas Grieķijas arhibīskapa Christodoulos uzrunas tekstu var lasīt šeit: Word Document fails.

Sagatavojis LRKB IC izmantojot ziņu aģentūras Fides materiālus