Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Liepājas diecēzes garīdznieku sanāksme
28.06.2005 pl. 17:10

Diakons Jānis Mētra

27. jūlijā Liepājas sv. Meinarda draudzes telpās notika Liepājas diecēzes katoļu garīdznieku sanāksme.

To vadīja V. E. bīskaps V. Lapelis, piedalījās Dienvidkurzemes dekāns M. Vozņaks, Viduskurzemes dekāns G. Bezdelīga, Ziemeļkurzemes dekāns A. Mediņš, Kuldīgas prāvests R. Grantovskis, Alsungas prāvests V. Grebeško, Aizputes prāvests M. Kempa, Liepājas sv. Dominika draudzes prāvests dominikāņu tēvs Sergejs Ivanovs, Liepājas sv. Jāzepa katedrāles vikārs T. Priedoliņš un diakons J. Mētra.

Sanāksme sākās plkst. 11:00, plkst. 12:30 garīdznieki svinēja Svēto Misi, kurai sekoja pusdienas, sanāksme noslēdzās plkst. 17:00 ar kopējām Vesperēm.

Galvenā sanāksmes tēma bija Slimnieku svaidīšanas sakraments. Priesteris G. Bezdelīga uzstājās ar priekšlasījumu, kurā atsvaidzināja zināšanas par to, kā Kristus ir iedibinājis šo sakramentu un kur tam rodams pamatojums Svētajos Rakstos: Mk (Marka evaņģēlijs) 6, 7. 13: „7. Un Viņš aicināja tos divpadsmit, un sāka tos sūtīt pa diviem, un deva tiem varu pār nešķīstajiem gariem 13. Un viņi izdzina daudz ļauno garu un daudzus slimos svaidīja ar eļļu, un darīja tos veselus.”; Jk (Jēkaba vēstule) 5, 14-15: „14. Ja kāds no jums slimo, lai tas aicina Baznīcas priesterus, lai tie par viņu lūdz Dievu, svaidīdami ar eļļu Kunga vārdā! 15. Un ticīgā lūgšana izglābs slimnieku, un Kungs viņu pacels; un, ja viņš būtu grēkojis viņam tiks piedots.”, kas ir būtiskā šī sakramenta daļa un kāda ir Baznīcas noteiktā kārtība tā piešķiršanā. Priesteris G. Bezdelīga atzīmēja arī senu Baznīcas izteikumu, kas nav zaudējis savu aktualitāti mūsdienās – lai saņemtu garīgo stiprinājumu, slimības un nespēka brīžos cilvēks ir jāved nevis pie burvjiem, bet gan uz baznīcu pie priesteriem.

Pēc tam priesteri pārrunāja savus pastorālā darba novērojumus un grūtības, kas saistīti ar šo sakramentu. Vēl daudz darāmā ļaužu izglītošanā, jo bieži sastopam cilvēkus, kas maldīgi uzskata, ka šis sakraments domāts tikai tiem, kam vairs nav cerību uz dzīvošanu, taču šis sakraments ir paredzēts visiem katoļiem, kas atrodas nāves briesmu priekšā (vecuma nespēks, bīstama slimība, gaidāma smaga operācija), lai viņi, Jēzus Kristus spēka stiprināti, varētu drosmīgi stāties pretī pārbaudījumiem un saņemt dziedināšanu no smagās slimības, vai arī, ja tāda ir Dieva griba, pienācīgi sagatavojušies, pārkāptu mūžības slieksni. Ir arī cilvēkiem tāds aizspriedums, ka par šo sakramentu ir jāmaksā. Par sakramentiem jāmaksā nav, bet, ja cilvēks to vēlas un var atļauties, viņš var dot ziedojumu Baznīcas un tās kalpu uzturēšanai. Ir arī patīkamas pārmaiņas – daudzviet jau labu laiku notiek regulāra slimnieku apmeklēšana mājās, aiznesot viņiem svēto komūniju un pieņemot grēksūdzi. Liepājā tas notiek reizi mēnesī.

Vēl sanāksmes dalībnieki saņēma informāciju par kristīgo nometni jaunekļiem vecumā no 17 – 30 gadiem, kas vēlas izprast, kādu aicinājumu viņiem Dievs dzīvē devis – „Dzīves krustcelēs”. Nometne notiks no 11. – 16. jūlijam Jūrkalnē, taču aicināti pieteikties jaunieši no visas Latvijas. To vadīs dominikāņu tēvs Sergejs Ivanovs.

Priesteri izteica arī savus priekšlikumus Latvijas bīskapu konferencei attiecībā par iespējamām izmaiņām Baznīcas obligāti svinamo svētku dienu sarakstā.

Nākamā Kurzemes katoļu garīdznieku sanāksme paredzēta 29. augustā Gudenieku sv. Jāņa Kristītāja draudzes telpās. Sākums plkst. 11:00, Svētā Mise plkst.12:30.

Lai Dievs palīdz priesteriem īstenot labi iecerētos darbus, kas nes svētību visai tautai!

Diakons Jānis Mētra