Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Par un ap kristietību/Kontracepcija & Ticiiba
Komentāri:Iepriekšējie123456789Nākamie
Justas
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 213
Re: Kontracepcija & Ticiiba
15.04.2008 10:31
1. Ir pavisam konkrēts bauslis "Tev nebūs nokaut"

2. Aborts, jeb ieņemta bērna slepkavība jebkurā tā dzīvības stadijā ir šī baušļa pārkāpums. Jo saskaņā ar Biblisku skatījumu, dzīvība sākas no šī apaugļošanās brīža, kad spermatozoīds apaugļo olšūnu. Tad ir noteikts jau viss bērna ģenētiskais materiāls.

3. Līdz ar to jebkura abortīvā kontracepcijas metode arī ir šī baušļa pārkāpums. Piemēram, spirāles lietošana.

4. Ja kontracepcijas metode nav abortīva, proti, tā nenogalina jau apaugļotu embriju, neredzu tās pretrunu ar Bībeli
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
15.04.2008 10:32
varu loģiski piekrist, saara, tevis teiktajam.  taču, ejot pie grēksūdzes cilvēkam, kas lietojis kontracepciju un nepasakot to, grēksūdze pēc RKB nostājas būtu nederīga. vai kāds grib nederīgu grēksūdzi un no tās izrietošo svētzādzību? tad jau labāk pieraksta sev arī to, par ko sirdsapziņa būtu klusējusi.  vispār, interesanti, ka sirdsapziņa šai jautājumā runā tikai tiem cilvēkiem, kam ir mācīts, ka kontracepcija ir aizliegta. tā nu laika gaitā grūti ir atšķirt, kas īsti ir sirdsapziņas teiktais, bet kas ir bažas par neizpildītu neskaidru noteikumu punktu, kā sekas (pēc RKB nostājas) ir nederīga grēksūdze un svētzādzība (jau pavisam smaga lieta).
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Kontracepcija & Ticiiba
15.04.2008 10:34
Uldi, es vairs nesaprotu, kurā diskusijā atrodos! Meklē atbildes pa abām! :)))
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Kontracepcija & Ticiiba
15.04.2008 10:39
par to grēksūdzi šai jautājumā var palasīt Jāzepa Augustīna SJ grāmatiņā - 106.lpp., tomēr šī izlasīšana nedos attaisnojumu sevis attaisnošanai. Tomēr tā ļaus nenosodīt citus un nepētīt ar "muskuļotu aci" cita vainas pakāpi. Mēs vienkārši visu nezinām par otru.
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
15.04.2008 10:39
4. Ja kontracepcijas metode nav abortīva, proti, tā nenogalina jau apaugļotu embriju, neredzu tās pretrunu ar Bībeli

es arī ne, taču ko tas maina? rkb atbild uz šo jautājumu ar filozofiju un galu galā, nosodījumu. tāpēc man arī interesē, no kurienes daži cilvēki šai jautājumā ņēmuši pārliecību priekš sevis, lai arī es varētu pārliecināties un mierīgi dzīvot, skaidri zinādams, ka "jā neabortīvā kontracepcija ir slikta, jo tāpēc, ka tāpēc ..." pagaidām ir tikai filozofija, taču sekas gan nav filzofiskas, jo cilvēks, kas nesaprot un nepieņem šādu filozofiju, tiek atstumts no sakramentiem.
Saara
pievienojies: 29.11.2005
Komentāri: 218
Re: Kontracepcija & Ticiiba
15.04.2008 10:51
uldiss, pastāv vēl variants nepalikt tur, kur jādzīvo saskaņā ar cilvēku noteiktiem likumiem, kas lieki apgrūtina sirdsapziņu.;) un interesanti būtu reizēm paklausīties pašu priesteru un citu augsto amatu vīru Patiesas grēksūdzes [kaut anonīmi]. es domāju, ka ausis sviltu!!!
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
15.04.2008 10:55
nē, nekā intersanta svešās grēksūdzēs nav un būt nevar, jo katrs cilvēks savu dzīvi un cīņu ar sevi izdzīvo pats un viens pats arī par to ir atbildīgs.
Beatrise
pievienojies: 15.01.2007
Komentāri: 96
Re: Kontracepcija & Ticiiba
15.04.2008 11:14
Uldiss, es Jums piekrītu.
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Kontracepcija & Ticiiba
15.04.2008 11:16
man šķiet, ka nevajag nemaz priesteru un augsto vīru grēksūdzes - ausis sviltu paklausoties savējās vien! :)))
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
15.04.2008 11:36
kas te notiek? kāda mums daļa, ko kāds saka savā grēksūdzē? vai tad par tēmu nemaz vairs nav nav ko teikt? konkrēti, vai neabortīvā kontracepcija ir grēks un kurš bauslis var rakstu rinda to skaidri nosaka, vai vismaz loģiski pamato? ja iespējams lūdzu, bez filozofijas, kā piemēram paļāvība uz augstāku autoritāti, cieņa pret laulāto, izmantošana un tamldzīdīgi...! jo, manuprāt nav godīgi, ja par filozofisku jautājumu, uz kuru skaidas atbildes nav, cilvēks tiek tiek turēts par sagrēkojušu un atstumts no sakramentiem vai arī tiek vienkārši turēts neziņā un mākslīgā spriedzē.
Saara
pievienojies: 29.11.2005
Komentāri: 218
Re: Kontracepcija & Ticiiba
15.04.2008 12:10
Uldiss, vai pats nejūti, ka sen jau esi pats sev atbildējis [jo Sv.Rakstos taču neesi atradis, vai ne?!]? Tikai to nekad neatzīs baznīcas vadība, kas paši neklausa Dieva pavēlei būs kārtīgiem vienas sievas vīriem [1.Tim3:2 un 3:12; 1.Tit1:6], bet labāk krīt kārībā, nekā iedodas laulībā [1.Kor7:9] un iegādā sev kurtizānes un mīlē mazus bērnus.:(( Pildi Dieva likumus, aizmirsti par cilvēku noteiktajiem un ej uz grēksūdzi tur, kur Tevi laiž un bēdz no turienes, kur tā saucamais priesteris netur ne Dieva baušļus, ne pašu izdomātos, tos vēl uzspiezdami lajiem, tā apgrūtinot viņu sirdsapziņas [Mt.15:9; Mk7:8]. Sv.Raksti par tādiem brīdina[vienā no Jaunās Derības vēstulēm]!
mathew
pievienojies: 30.03.2005
Komentāri: 80
Re: Kontracepcija & Ticiiba
15.04.2008 12:26
Uldiss... tas ko tu saki es saprotu, ka tu gribi itkā loģisku pamatojumu neabortatīvai kontracepcijai,piemāram, prezervatīviem...

es domāju, ka šis ir arī tas jautājums, kas tevi nodarbina... jo ne par sterealizācijām vai dzimumakta partraukšanām tev jautājuma nav, jo tas kaut kā jau liekas nepareizi... es tevi pareizi sapratu?

Bet par prezervatīviem runājot, runāšu par sevi un savu laulību...

Nu tā tīri praktiski mums ar sievu... tas liekas pretīgi .. gumija starp mums ... :) nekad neesam darijuši ko tādu un arī nedarīsim

Vēl praktiski viss dabīgais ir skaistāks un patīkamāks... reāli šādas seksuālas attiecības pārim sanāk gana daudz reizes mēnesī izmantojot AAM..

Man kā vīram un vīrietim viss ir kārtībā, sieva patīk un caur atturēšanos es mācos arī izpauzt mīlestību savādākos veidos un arī veidot raksturu.

Mani uzrunā pašu tāds brutāls piemērs - vai suņi, kaķi, zaķi, lieto prezervarīvus? nē, tad kapēc tas cilvēkiem būtu jādara. Dievs man bonusā ir devis smadzenes un brīvo gribu, kas nenosaka tikai kaut kādus pārošanās instingtus, bet gan mīlestību un cieņu pret savu tuvāko.

Ir zināmi apsvērumi kapēc piemēram konkrētā situācijā būtu vēlams neieņemt bērniņu, jatkopjas no iepriekšējām dzemdībām utt. bet tajā pašā laikā, vienmēr ir pilnīga atvērtība dzīvībai, tapēc netiek reķināti procenti vai domātas iespējamības, sekojam līdzi ķermeņa izmaiņām un vērojam un pēc tā vadamies. Neesmu sajutis kaut kādu nepieciešamību pēc kontracepcijas da jebkādā formā

un mani personīgi Dievs caur Svēto Garu ļoti uzrunā un norāda man, kas ir pareizi un kas ir nepareizi, pat  līdz sīkumiem intīmajās attiecības ar sievu, kas ir pareizi un kas jau ir nepareizi, te nu parādās Dieva darbība, jo visi sīkumi un detaļas nav bībelē sarakstītas, bet mozus gramatā gan ir sabliezts tā konkrēti no Dieva par to kam ar ko un kad nebūs... Mans indikātors ir atttiecības ar Dievu atttiecības ar sievu un mana sirtsapziņa un miers sirdī un prieks pēc šādām attiecībām.

Ceru, ka kaut kādā mērā atbildēju...


aa un runājot par lietām ko neizjūtam bet pieņemam kā patiesību -  tas ir ticības treniņš, jo kādu baznīcas dogmu ir iespējams piedzīvot piemēram pēc kādiem 5 gadiem, jo vispirms ar prātu pieņemam tad nogūlsnējas izdzīvojam ticībā ar sirdi un tad vēlreiz saprotam ar prātu un mūsu ticība šajā jautājumā ir negrozāma un nelokāma, jo tas ir tiekts mums, mēs esam pieņēmuši un izdzīvojuši un tas mūsos ir nostiprinājies.

tas ir līdzīgi ar bērnu audzināšanu - viņiem tiek dotas lielas informācijas masas ar to kas ir pareizi un kas nē, neļaujot empīriski vai emocionāli to visu izdibināt pašiem, bet kad nāk laiks un apdedzina pirkstus pie sveces tad aiziet, ka mamma un teetis teica, ka ir karsts, tad vēl kāda lieta tāda gadās un pieaug ticība, ka šajā lietā ir viņiem taisnība vai tad viņi gribēs ko sliktu man darīt saistībā ar citiem jautājumiem.... tapēc ja man baznīca daudzreiz saka lietas, kas nav izdzīvotas paša ticības ceļā es to pieņemu un vēlāk pašam " aiziet" ....  :) bet Svētā Gara vadība un klātbūtne ir mans balsts un virzienu radītājs visās lietās.


PAX
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Kontracepcija & Ticiiba
15.04.2008 13:22
tik tāda nianse Uldim un Saarai - ja jums Baznīca nav tā autoritāte, kuras vārdiem ticēt (piem., ka jebkura kontracepcija ir grēks, arī prezervatīvs), tad kāpēc gan jūs vēlaties pieņemt Sakramentus, kuri jums pieejami tikai caur šo Baznīcu?  Neuzticoties vienā lietā, jūs izsakāt neuzticību kopumā - tieši tāpat kā pārkāpjot vienu bausli, tiek pārkāpti visi.
Saara
pievienojies: 29.11.2005
Komentāri: 218
Re: Kontracepcija & Ticiiba
15.04.2008 13:27
kri, neuzticos cilvēkiem un viņu izdomātiem likumiem [ņemot vērā vēstures notikumus, kur atbildīgu amatu cilvēki tuftu ir daudz nolaiduši]. Uzticos tikai un vienīgi Dievam un Viņa likumiem.:) Un šis pats Dievs brīdina no cilvēkiem un viņu izdomātiem likumiem. Es uzmanos un visu izvērtēju:)
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
15.04.2008 13:29
"tas ko tu saki es saprotu, ka tu gribi itkā loģisku pamatojumu neabortatīvai kontracepcijai,piemāram, prezervatīviem...
es domāju, ka šis ir arī tas jautājums, kas tevi nodarbina... jo ne par sterealizācijām vai dzimumakta partraukšanām tev jautājuma nav, jo tas kaut kā jau liekas nepareizi... es tevi pareizi sapratu? "

jā, pareizi, tikai palabošu, ka pārtrauktais variants man šķiet attiecīgiem apstākļiem loģisks, nevis nepariezs, un kur nu vēl grēcīgs laulāto starpā.

Bet par prezervatīviem runājot, runāšu par sevi un savu laulību...

"Nu tā tīri praktiski mums ar sievu... tas liekas pretīgi .. gumija starp mums ... :) nekad neesam darijuši ko tādu un arī nedarīsim"

nu ja, tāpēc vien tas tagad skaitās grēks, bez kura izsūdzēšanas citi, kas tur pretīgumu nesaskata, pie komūnijas nedrīkst iet?

"Mani uzrunā pašu tāds brutāls piemērs - vai suņi, kaķi, zaķi, lieto prezervarīvus? nē, tad kapēc tas cilvēkiem būtu jādara. Dievs man bonusā ir devis smadzenes un brīvo gribu, kas nenosaka tikai kaut kādus pārošanās instingtus, bet gan mīlestību un cieņu pret savu tuvāko. "

bet zaķis neēd ar karoti un pat pērtiķis, kam ir rokas, arī ne. nu, un? cilvēki, kas nav piedzimuši ar karoti, tomēr tā ēd. šad un tad mikriņā redzami video ar dzīvnieku kurioziem. patika viens sižetiņš, kurs suns smuki brauc ar skrituļdēli. kāpēc viņam tas jādara? izskatījās tīri priecīgs. pats aizbrauca vienā virzienā, apgriezās, atspērās un atbrauca atpakaļ. varbūt viņš jau piedzima ir skrituļdēli, bet varbūt grēcinieks? jā, starp citu, cilvēks ir dzimis kājāmgājējs. ko viņs dara mehāniskajos transportlīdzekļos un pat lidmašīnās atļaujas virs zems lidināties? par putnu sagribējis? ko vē ne! nepavisam nav dabīgi, tātad grēcinieks?

par instinktiem runājot, arī otram laulātajam tie piemīt. tikai nezin kāpēc, kontracepcijas sakarā uzreiz tiek runāts par mīlestības trūkumu un otra izmantošanu un necieņu, ja ir skaidrs, ka attiecības ir abpusējas. vienam cieņa nozīmē pateikt labrīt, citam - iedot no rīt buču. stiept cieņas jautājumu tur, kur cilvēkiem savā starpā atticību modelis ar abpusēji saskaņots, ir lieki, lai neteiktu vairāk, ka tā ir demagoģija.

par bērnu uzticēšanos vecākiem - viss vecāku teiktais ir konkrēti pārbaudāms, bet kontracepcijas jautājuma pareizību vai nepareizību, tā grēcīgumu vai negrēcīgumu, neviens dzīvais vēl nav pārbaudījis. tikai tai saulē būs zināms, vai tā pati lidošana ar lidmašīnu ir gana dabīga un pieņemama cilvēka cieņai, vai nav. starp citu, lidmašīnas, to ražotnes un apkalpojošā sfēra, ievērojami piesārņo dabu.

p.s. no visa iepriekšteiktā varu secināt, ka cilvēkam, kas jūtas gana komfortabli ar esošajiem nosacījumiem, ir vienalga vai citi cilvēki, kas tā nejūtas un no filozofijas nespēj izlobīt likumu, tiek atstumti no sakramentiem un ka viņi ir spiesti dzīvot ar mākslīgi uzturētu vainas sajūtu. tā sakot, uz mani tas neattiecas un tu tur pat vari stresot par to vai esi grēcinieks, vai neesi. mani baznīca nostāja konkrētajā jautājumā neskar un es labāk piebalsoju, nekā meklēju argumentus, kas pamatotu, kāpēc kāds mans brālis tiek saukts un attiecīgi turēts par grēcinieku tur, kur pat nav ne likumiska, ne loģiska pamatojuma. bet, visi mēs esam viena baznīca ...
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
15.04.2008 13:38
tik tāda nianse Uldim un Saarai - ja jums Baznīca nav tā autoritāte, kuras vārdiem ticēt (piem., ka jebkura kontracepcija ir grēks, arī prezervatīvs), tad kāpēc gan jūs vēlaties pieņemt Sakramentus, kuri jums pieejami tikai caur šo Baznīcu?  Neuzticoties vienā lietā, jūs izsakāt neuzticību kopumā - tieši tāpat kā pārkāpjot vienu bausli, tiek pārkāpti visi.

nu tā, sākas! tā jau var arī indulgences iebarot, un zemes griešanos noliegt. ai, tā jau ir bijis! par laimi, tam tomēr neizrādījās nekāds sakars ar sakramentiem. tad no kurienes šai jautājumā tagad vilkt paralēles ar sakramentiem? varbūt labāk bez demagoģijas? lai ar tīru sirdsapziņu saņemtu sakramentu - komūniju, ir jābūt izsūdzējušam grēkus. tāpēc arī ir svarīgi zināt, kas ir un kas nav grēks. vai šāda rakstura jautājums ir tik pārdabisks, ka to cilvēks nevar izskaidrot? kāds cilvēks, tomēr, to ir izdomājis.
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Kontracepcija & Ticiiba
16.04.2008 00:04
labi, mēģināšu tā lēnā garā paskaidrot, kā to saprotu.
Vispirms - noskaidrosim, kas ir abortatīā kontracepcija. Pirmāk kārtām līdzekļi tipa Postinors un visa veida spirāles. Tālāk - kas paliek neabortatīvie. Pārējās hormonu tabletes  (skaitās, lai gan daļai no tām piemīt arī iepriekšminētais efekts - ja olšūna izdalās un tiek apaugļota, tā "nomirst badā"), spermicīdi , uzmavas un prezervatīvi. Plus pēdējā laika "modes kliedziens" - sterilizācija (5.) - gan sieviešu, gan vīriešu.
Visi hormonu preperāti vispirmām kārtām ir pretrunā ar bausli Tev nebūs nokaut - attiecībā gan uz sievietes veselību, gan globālā mērogā (hormonu preperāti galarezultātā nonāk mūsu dzeramajā ūdenī, un, ja Amerikā zivis sāk mainīt dzimumu, tad drīz redzēsim sekas arī cilvēkos - ja tās jau neredzam). Arī sterilizācija ir pretrunā bauslim Tev nebūs nokaut, jo ir sava ķermeņa izkropļošana un totāla pretošanās jebkādai Dieva iecerei. Spermicīdi - nu, ja kādam patīk ķīmiju sevī lietot - tomēr, šīs metodes efektivitāte ir tik zema, ka nez vai vispār vērts sākt ķēpāties.
Parasti kā mazāko ļaunumu uzskata "tehniskās" barjermetodes - uzmavas un prezervatīvus. It kā neko nenogalina, neko neizmaina (ja neskaita to, ka tie ir apstrādāti ar spermatozoīdus iznīcinošu ķīmiju). Man personīgi liktos pieļaujami lietot tos gadījumā, ja viens no laulātajiem ir nedziedināmi slims - ar C hepatītu vai HIV (ne vienmēr tos dabon nelegālos dzimumsakaros). Tomēr - ja laulāto starpā ikdienā ir gumija, ja viņi neatdod nekad viens otram sevi pilnībā - (un par ilglaicīgu izslēgšanu no sakramentiem var runāt tikai tad, ja cilvēks saka: es lietoju un lietošu prezi, netaisos ne reizi bez tā iztikt! - citādāk neizprotu šīs raizes palikt bez sakramentiem) - tad var sākt domāt par to, cik liela ir šo cilvēku neuzticēšanās Dievam un bailēm no bērna. Tas sāk ost pēc baušļa "Tev būs mīlēt KUngu, savu Dievu, no visas savas sirds, no visa sava prāta..." pārkāpšanas. Vai daudz prātīgāk nebūtu laiks sākt mācīties to pašu Auglības atpazīšanas metodi, un palēnām radināties pie neatkarības no gumijas mūsu starpā? Un padomāt par to, ka Dievs deva tikai vienu norādījumu: Augļojieties un vairojieties un piepildiet zemi! Vai tiešām doma "es neaugļošos un nevairošos!" un radikāla kontracepcijas lietošana nav nostāšanās pret šo Dieva norādījumu?

(un attiecībā uz to, ka zeme negriežas, ir vērts brīvajā laikā palasīties šeit - http://catholic.uz/library/books/black_pages/index.htm - īpaši nodaļas par Galileju)
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
16.04.2008 09:52
es biju jautājis tikai par neabortīvo kontracepciju.

"(un par ilglaicīgu izslēgšanu no sakramentiem var runāt tikai tad, ja cilvēks saka: es lietoju un lietošu prezi, netaisos ne reizi bez tā iztikt! - citādāk neizprotu šīs raizes palikt bez sakramentiem)"

ko nozīmē ilglaicīgu?! ilglaicīgui vai īslaicīgu, tas neko nemaina. baigais prieks ir sajaukt šādas cilvēku attiecības ar strespilnu apziņua, ka rīt, svētdien ne es, ne mana otrā pusīte netiksim pie komūnijas un būs jāsūdz tas, ka šovakar ... bet kāpēc tas ir grēks, tā arī neviens nespēj izskaidrot.
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Kontracepcija & Ticiiba
16.04.2008 10:02
nu ko Tu mūs te moki, liekot iejusties priestera kompetencē?? Ja neapmierina tas, ko mēs te, nemācīti ļaudis bez teoloģiskas izglītības, runājam no savas sirds un pieredzes, taču ej un prasi priesterim! Vai tiešām tik bailīgs esi, ka to nevari reizi par visām reizēm noskaidrot???
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Kontracepcija & Ticiiba
16.04.2008 10:13
un metiet prom to prezi, jopcikarārā, ja jau tas rada tādu stresu un tā spiež uz sirdsapziņu!!! Apgūstiet AAM vai iegādājieties kādu no tiem auglības atpazīšanas datoriņiem, kuru lietošanu baznīca atzīst! Un, ticiet man, nelieli atturēšanās posmi tikai atsvaidzinās attiecības!
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
16.04.2008 13:09
jau runāju ar priesteri un vairāk par filozofiskiem spriedumiem neizlobīju, tāpēc arī jautāju tiem, kas te pauda, ka viņiem tā pārliecība ir. kur ņēmuši pārliecību, tā arī neatbildēja. paldies par dalīšanos dzīves pieredzē. vismaz tas bija mēģinājums atbildēt, tātad uzmanība man ir veltīta. visbeidzot, man nekas prom nav jāmet, jo nelietoju tikai akli klausīdams un baidīdamies, taču domāju, ka tā ir tikai lieka stresošana bez pamatojuma. sirdsapziņa nezin, kas no nedabīgā (prezis, automašīna, pārtikas krāsviela, u.tml.) cilvēkam der vai neder. to pasaka rkb un nepamato, ne ar likumu, ne loģiku.
sirc
pievienojies: 13.01.2008
Komentāri: 3
Re: Kontracepcija & Ticiiba
16.04.2008 21:12
Domāju, ka šī metode (dabas dota:)) der pāriem, starp kuriem valda patiesa mīlestība, sapratne, iejūtība, maigums... un citi labumi. pārējie tikai spurojas, ka viens no labumiem, kurus var gūt laulībā, kādu laiciņu iet gar degunu. :( Bet aizpildīt attiecībās robu, šai laikā, neprot.
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 10:52
Un padomāt par to, ka Dievs deva tikai vienu norādījumu: Augļojieties un vairojieties un piepildiet zemi! Vai tiešām doma "es neaugļošos un nevairošos!" un radikāla kontracepcijas lietošana nav nostāšanās pret šo Dieva norādījumu?

kri, komentēšu vienu no taviem filzofiskajiem tekstiem, kas man tika iedots argumentu vietā, lai tomēr rosinātu tevi dot man konkrētāku atbildi, no kurienes un kāpēc neabortīvā kontracepcija tiek nosaukta par grēcīgu (ja tev ir pārliecība, tad tev būtu jāzin). tātad, ja mēs neabortīvo kontracepciju dēvējam par grēcīgu (uz kāda punkta pamata?) sakot, ka tā apzināti tiek nepildīts civēkam dotais uzdevums auģļoties un vairoties, tad tagad visi, kas dzīvo celibātā grēko un nedrīkst saņemt sakramentus? viņi nepilda uzdevumu, vai tāpēc grēko? piebildīšu, ka uzdevums tika dots tad, kad pasaulē bija tikai divi cilvēki un pat tad netika noteikts soda veids, ja uzdevumu nepildītu, bet nu jau sen pasaule ir krietni pārpildīta, bet rkb vēl izdomājusi cilvēkiem sodu nelaist tos pie sakramentiem. tas, ka dažu cilvēku, kuri atbalsta kontracepcijas sauksānu par grēcīgu, dzīves prakse ir šai jautājumā atšķirīga no manējās nostājas, vēl nenozīmē, ka mani jāsoda, ja es nerīkotos precīzi tāpat kā viņi, vai ne? ja vēl nav skaidrs, ko es te sarakstīju, tad iedomājies, kā būtu, ja es tev aizliegtu pieņemt sakramentus ja tu mēdz ēst apelsīnus. es tos neēdu (īstenībā ēdu) un tāpēc nosaku, ka tev arī nav jāēd, jo ... iztiec bez likumiska vai loģiska pamatojuma. vienkārši pildi, citādi sods.
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 11:30
es jautāju pārliecinātajiem, kāpēc, uz kāda pamata ..., bet viņi man - ai, nu beidz ākstīties, dari kā mēs. darīt, ta es daru, bet kāpēc man tas jādara pret savu gribu?
opitis
pievienojies: 31.12.2004
Komentāri: 51
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 11:43
Milie,
vispirms, lai ir skaidrs - tagad raksta RKB priesteris.br. Oskars OP. Ta gadijas, ka pasniedzu ari moralteologiju RARZI un "sajas lietas" orientejos:).

Lasot komentarus dazados jautajumos man ir loti skumigi, ka diemzel daziem no Jums, kuri ir katoli (vismaz ta saprotu no izteikumiem) ir problemas pienemt Baznicu, ka savu Mammu, kura mani loti mil un iesaka man visu to labako. Skiet, ka dzilak daziem ir pat lielaka problema - proti, ticet, ka Svetais Gars patiesam darbojas Baznica un sarga no maldiem ticibas un morales joma. Ta ir liela tema un seit par to vairak nerakstisu.

Attieciba uz neabortivo kontracepciju.
Meginiet nesteidzoties lasit sekojoso un mierigi to pardomat:)
- Dievs radija so pasauli un cilvekus.
- Dievs deva cilvekiem briniskigu iespeju radit pecnacejus.
- Berni ir Dieva davana.
- Auglosana ir piedalisanas pasaules radisana - ta turpinas.
- Ta ir ir piedalisanas Dieva darba.
- Var sev pajautat: vai gribu sadarboties ar Dievu?
- Dievs dod savu zelastibu, svetibu, ja mes ar vinu esam "viena roka".
- Jebkada kontracepcija ir skerslis musu sadarbibai ar Dievu.
- Kontracepcijas lietosana ir noslegsana uz Dieva zelastibu.
- Ta ir noslegsana uz Dievu un tiesi taja slepjas tas greks.

Ja vajadzes, tad velak varu paskaidrot  nesaprotamas lietas sikak:)

P.S. Celibats un skistibas svetsolijumi vadas pec citiem merkiem un ludzu tos nejaukt saja diskusija:)
Komentāri:Iepriekšējie123456789Nākamie
 Saraksts/Par un ap kristietību/Kontracepcija & Ticiiba