Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Par un ap kristietību/Kontracepcija & Ticiiba
Komentāri:Iepriekšējie123456789Nākamie
J.
pievienojies: 13.06.2006
Komentāri: 462
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 11:51
uldim par auglīgumu laulībā

http://www.rarzi.lv/ejietunmaciet/Katehisms_/d3s2n2.html#r2366
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 12:10
sen un arī nesen esmu lasījis gan norādīto lapu, gan dzirdējis un lasījis priestera teikto (apgalvojumus) par tēmu. ja tik pat mierīgā tonī  teiktajā apgalvojumos nomaina "ir", pret "nav", stils" apgalvojumiem saglabājas tas pats. atkarīgs vienīgi, cik liela autoritāte to pasaka. tālāk par filozofiju, ne vienā ne otrā gadījumā netiek. kad saka, māte baznīca, pirmkārt tas manī izraisa cieņu. taču, kad nav citu argumentu, kā vien, māte baznīca saka, tā un tā, un tā noteikti ir nemaldīga, tad es gribu jautāt, vai kāds no klātesošajiem šodien pirktu indulgences, ja tās tiktu piedāvātas? respektīvi, maldi nav bijuši sveši arī baznīcai. man tiešām ir nepatīkami justies, kā sliktajam provokatoram  familiāri oponējot baznīcas nostājai, bet kā lai es citādi izskaidroju savu jautājumu, lai mani saprot, kā es to saredzu? visas sniegtās atbildes mani noliek pie vietas, argumentējot tikai ar augstākas autoritātes teiktiem apgalvojumiem, kuri man izskatās pēc filozofijas par tēmu. kā par filozofisku jautājumu var sodīt ar atsumšanu no sakramentiem un likšanu justies grēkojušam (pret kuru bausli? ai, tikai te var mēdz aiziet tādās interpretācijās ...).
Justas
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 213
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 12:31
Opits raksta:

"Jebkada kontracepcija ir skerslis musu sadarbibai ar Dievu.
- Kontracepcijas lietosana ir noslegsana uz Dieva zelastibu.
- Ta ir noslegsana uz Dievu un tiesi taja slepjas tas greks."

-----------------------------------------------------------------------------------

Tur jaut tā lieta! Viss slēpjas nodomā! Tātad, ja jauna ģimene, kurā nesen piedzimis bērniņš, izlemj, ka viņi kādu laiku vēlētos atlikt nākamā bērniņa ieņemšanu, tad viņi pēc Opīša teiktā "grēko" jebkurā gadījumā. Un vienalga vai viņi izmanto Dabīgo ģimenes plānošanas metodi/Auglīguma atpazīšanas metodi vai barjermetodi (prezervatīvu). Jo jau te iepriekš diskusijā parādījās teksts, ka arī AAM/DĢP ja tiek lietota ar mērķi kādu laiku izvairīties no bērniņa ieņemšanas, tad arī tā pēc šādas loģikas ir "grēks".

Bet diemžēl nepārliecina šādi argumenti, jo izskatās tikai pēc tukšas filozofēšanas. Jo tā arī netiek parādīts kāds bauslis tiek pārkāpts un netiek pamatots ar Bībeli.

Jo esiet godīgi - kāda tad ir tā motivācija, kas liek pārim pēkšņi nemīlēties auglīgajās dienās??? Protams, ka tāpēc, ka pāris vēlas atlikt nākamā bērniņa ieņemšanu. Visu laiku mīlējās jebkurā laikā, bet te pēkšņi auglīgajās dienās, kad sieviete tuvībai ir visatvērtākā, pēkšņi - atturība. Kāda tad ir motivācija? Tāda pati kā lietot prezervatīvu - vēlme tieši šajā mirklī neieņemt nākošo bērnu. Arī tā pēc savas būtības ir ģimenes plānošana. Pie tam šeit es runāju nevis par pāri, kuri vispār nevēlas bērnus, bet gan tādus, kuri ir atvērti bērniem - pirmais bērns jau pirmajā gadā pēc laulībām utt. Bet arī šādā gadījumā, ja pāris izlemj izmantot AAM, tad viņi taču "grēko", vai ne? Jo ir runājuši - zini, mīļais, es nākamo bērnu gribētu pēc kādiem gadiem 3. jā, mīļā, es Tev piekrītu, lai šis pirmais bērniņš paaugas un Tu vari turpināt veidot savu karjeru...... etc.

Nu, visīstākā ģimenes plānošana un "kontraceptīvā domāšana", ne? Pat, ja tiek lietot AAM
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 12:31
Bez tam, kā par laulāto attiecībām var spriest celibātā dzīvojoši cilvēki, kas ir paņemuši noteicošo vārdu kontracepcijas jautājumā? Tīrā teorijā vienmēr ir citādāk, nekā praktiskajā dzīvē. Ja neticiet, pajautājiet, piemram, darba devējam, kāds redzesloks ir tikko skolu beigušam darbiniekam un kāds ir tikpat izglītotam, bet jau pieredzējušam. Kad teorētiķi runā par laulības mistēriju (nu, tādām un līdzīgām frāzēm), tad tur praktiski nekad neietilpst puņķu slaucīšana, kartupeļu mizošana, nogurums, sajūsma, ilgas, negulētās naktis un agrie rīti, kad bērns pieprasa sev uzmanību, pusnakts kinoapmeklējums, uz līzinga pirkts ledusskapis, kaimiņš, kas vazājas pa kāpņutelpu skaļi aizcirsdams durvis, pašu vārīts ievārījums, pikniks pie ezera, ... miljons lietu no kā sastāv pilnasinīga dzīve un cilvēku attiecības. Taču, apiedams to visu, teorētiķis skaidri pasaka, ka pie komūnijas nedrīkst, jo lūk esi vakar atļāvies neabortīvo kontracepciju, tāpēc ka gribējās to tad, kad gribējās. Bez maz vai sašutums nāk virsū. Nu tā jau var aizliegt pat pa zemi staigāt, lai nesaminam skudru, jo bradāšana pa skudrām noteikti nav savienojama ar cilvēka dzīves augstāko mērķi. 
J.
pievienojies: 13.06.2006
Komentāri: 462
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 12:39
justas

Periodiskā atturība, dzimstības regulēšanas metodes, kuru pamatā ir sevis novērošana un neauglības periodu izmantošana, atbilst morāliskuma objektīvajiem kritērijiem. Pielietojot šīs metodes, tiek ievērota laulāto ķermeņa cieņa, veicināts savstarpējais maigums un sekmēta īstas brīvības audzināšana. Turpretī pēc savas būtības ir pretrunā ar morālisko kārtību "jebkura rīcība, kuras mērķis vai līdzeklis būtu padarīt neiespējamu dzīvības tālāknodošanu: vai nu paredzot dzimumaktu, vai tā norises laikā, vai arī veidojoties tā dabiskajām sekām"  :



"Veidam, kurā tiek dabiski izteikta laulāto pilnīgā un savstarpējā atdeve, pretapaugļošanās līdzekļu lietošana pretnostata citu, objektīvi pretrunīgu veidu, kurš izslēdz pilnīgo savstarpējo atdošanos. Tā ir ne tikai aktīva atteikšanās atvērties dzīvībai, bet arī laulāto mīlestības patiesās būtības viltošana - šīs mīlestības, kas ir aicināta būt par dāvanu, kas aptver visu personu kopumā. [..] Šī antropoloģiskā un morālā atšķirība starp pretapaugļošanas līdzekļu lietošanu un periodisko ritmu ievērošanu [..] ietver divas savstarpēji nesamierināmas koncepcijas par cilvēku un viņa seksualitāti." 
Justas
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 213
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 12:44
J.

Man gan škiet, ka pēc šādas loģikas arī AAM, ja tā tiek lietota ar mērķi uz kādu laiku atlikt nākamā bērniņa ieņemšanu, ir kā Jūs rakstāt (laikam citējat kādu dokumentu): "pretrunā ar morālisko kārtību jebkura rīcība, kuras mērķis vai līdzeklis būtu padarīt neiespējamu dzīvības tālāknodošanu". 

Tā kā cik garš, tik plats.
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 12:47
piebilde par celibātā dzīvojošajiem. es kādreiz, kad dzīvoju viens, domādams par laulību mēdzu to iztēloties, kā tas būs un protams par daudzām lietām pat neiedomājos un daudzas idealizēju. tā arī teorētiķi no vienkāršām, ikdienišķam lietām spēj izfilozofēt tāāādus attiecību dziļumus un plašumus mūžīgajā dimensijā, ka fizioloģiskas lietas uz tā fona sāk šķist gluži vai liekas un dvēseli pie zemes velkošas. tomēr, tās eksistē un ģimenes dzīvo savu dzīvi un bez fizioloģijas nebūtu nekādu ģimeņu. vienmēr teoretizējot var salikt akcentus, kurā vietā vien vajag, bet lai dzīvē to realizētu, domāju, ne viens vien teorētiķis ātrāk aizmuktu no ģimenes dzīves atpaķaļ savā teoriju pasaulē, nekā pieņemtu otru cilvēku ar visām viņa vājībām.
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 12:56
Mans jautājums diskutētājiem, kas ir pamatā dažu cilvēku vēlmei izvēlēties kontracepciju?
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 13:37
vai tiešām tu teiksi, ka nezini atbildi, kura jau te vairākkārt pavīdēja? katrā ziņā, vēlēšanās lietot neabortīvo kontracepciju nav saistīta ar vēlmi grēkot, jeb pārkāpt baušlus.
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 13:51
Mans jautājums diskutētājiem, kas ir pamatā dažu cilvēku vēlmei izvēlēties kontracepciju?

Varu atbildēt arī tā, runājot par neabortīvo kontracepciju: Tas ir viens no ģimenes plānošanas veidiem, kas var tikt lietots saskaņā ar abu laulāto brīvu gribu un cilvēkam piemītošo saprātu un vispār katram cilvēkam atvēlēto gribas brīvību un, kas nevienā bauslī nav aizliegts.
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 14:02
atšķirībā no dzīvniekiem, cilvēku intīmās tuvības mērķis, ne vienmēr ir tikai dzīvības tālāknodošana, kā to akcentē rkb. šo domu apstiprina arī tas, ka cilvēkiem ir vēlme pēc intīmas tuvības visa gada laikā, nevis tikai retos auglības periodos, kā tas ir dzīvniekiem. intīma tuvība ir laulāto attiecību sastāvdaļa, nevis tikai reprodukcijas procedūra. atkal es runāju pretim rkb sludinātajam. ja man  nav taisnība, es vairāk tā nerunāšu.
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 14:13
Šajā gadījumā mana jautājuma tēma vairāk ir par to, kas cilvēkam ir svarīgāks - jaunas dzīvības radīšana, vai iluzoras laimes meklēšana? Nav noslēpums, ka kristīgā civilizācija mūsdienās ir apdraudēta ne tikai morāli ētiskajā ziņā. Mēs arī fiziski vairs sevi neatražojam, atšķirībā no musulmaņiem, kuri bērnu uzskata par vērtību. Patiesībā mēs stāvam pavisam tālu no tā, lai varētu atļauties tādu "greznību", kā dzimstības ierobežošanu.
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 14:22
Jā, dzimstības jautājums kopumā ir aktuāls (brīžiem šķiet, ka pasaule jau ir pārpildīta), taču tas ir un paliek katra cilvēka brīvas izvēles ziņā un neviens bauslis neaizliedz regulēt dzimstību neabortīvā veidā. Jautājumā par musulmaņu un kristiešu īpatsvaru, pat rkb oficiāli neizsakās. Pieļauju, ka tas ir politkorektuma dēļ, jo kā gan izskatītos, ja musulmaņi visaugstākajā līmenī paustu bažas par kristiešu savairošanos ...  Atgādinu, ka esmu saņēmis pretjautājumus uz kuriem atbildēju, bet mana jautājum tēma vēl joprojām ir, kāpēc neabortīvā kontracepcija tiek saukta par grēcīgu.
Justas
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 213
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 14:37
uldiss,

Izsakās gan RKB oficiāli par musulmaņu pieaugošo skaitu. Pavisam nesen bija Vatikāna satraucošs paziņojums par to, ka RKB skaitliski pirmo reizi atpaliek no musulmaņiem (sunnītiem un šiītiem kopā).

Bet kopumā arguments par latviešu nācijas izmiršanu šajā kontekstā nav pamatots, lai gan ir nenoliedzami būtisks. Ar ko kristiešu ģimene, kura izmantojot neabortīvo kontracepciju - prezervatīvu - tomēr laidusi pasaulē 4 bērnus ir sliktāka par ģimeni, kuriem ir tikpat daudz bērnu, bet kura izmanto AAM? Izņemot "filozofēšanu" ne ar ko, jo neredzu Bibliski pamatotu viņu "grēku". Turklāt, iedomājamies, ka gan vienā, gan otrā ģimenē bērni dzimuši ar smuku 3 gadu intervālu un abas ir apzināti plānojušas bērnu nākšanu pasaulē. Šādā kontekstā arī AAM ir kontracepcija, lai kā to sauktu.

Ja nav, tad vajag skaidri pateikt, ka sekss ir TIKAI bērnu radīšanai, līdzīgi kā krišnaītiem. Tad arī mācība būs skaidra un JEBKĀDA bērnu skaita plānošana tiks pasludināta par "grēku".    
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 14:55
Ja mēs vērtējam norisies no kristīgās pasaules pārstāvju skatu punkta, atbildi uz konkrēto jautājumu sniedz veselais saprāts. To mēs redzam Musulmaņu skaita pieaugumā Eiropā. Kristietība tīri fiziski, cilvēku skaita ziņā šobrīd zaudē savas pozīcijas. Problēma ir saskatāma ne tikai no kristīgā skatu punkta, tai ir arī sociāls pamats. Egoistiski īsredzīgā sabiedrības uzvedība ir novedusi pie tā, ka rietumu pasaulē sāk trūkt darbaspēka, tāpēc tas ieplūst no citu kultūru zemēm. Tas pamazām noved ne tikai pie kristietības pozīciju vājināšanās, bet arī, pie etnisku konfliktu saasināšanās.

Islama pasaule nav vainojama pie augošajām problēmām. Vaina ir jāmeklē mūsu pašu pasaulē, mūsu attieksmē pret lietām un vērtību sistēmā. Domāju, ka tei ir arī atbilde uz jautājumiem par kontracepciju. Izvairīšanās no bērnu dzimšanas vājina mūs pašus.

Runājot par kontracepciju veidiem - auglības atpazīšanas metode laulātos disciplinē. Cik zināms no medicīnas pārstāvju atzinumiem, lielu daļu kontracepcijas veidu nevar atzīt par pilnīgi drošiem.

Sabiedrībā vislielākā vērtība ir cilvēks! Taču cilvēks savu dzīvi sāk no ieņemšanas brīža.
opitis
pievienojies: 31.12.2004
Komentāri: 51
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 15:06
Milie,
seit nav nekadas filozofesanas vai 'filozofesanas" :) Uzrakstiju elementaras tezes, kuras ir ciesi saistitas viena ar otru, tomer redzu, ka notika parpratums ari so domu izpratne.

Justas - Tu pareizi raksti, ka greka butiba slepjas nodoma, tomer talak secini nepareizi (vai ari es Tevi parprotu - tad piedod).

Atskiriba starp neabortivo kontracepciju un dabigo gimenes planosanu ir taja, ka kontracepcija nelauj Dievam darboties, nelauj davinat zelastibu, NOSLEDZAS uz Dieva davanu, toties dabiga planosana, izmantojot Dieva dotas iespejas, kad sieviete ir "neaugliga", tomer ir ATVERTA uz Dieva davanu.
Ipasi musdienas, kad daudzu sieviesu organizmi ir hormonali "izreguleti" (dazadu iemeslu del), dabiga planosana ir ciesi saistita ar to atvertibu uz Dieva davanu.
Justas
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 213
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 15:09
Labi, ko es lajs ar priesteri strīdēšos. Lai būtu, ka es domāju nepareizi. Atklanos, jo jāstrādā
opitis
pievienojies: 31.12.2004
Komentāri: 51
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 15:13
Justas, es ar tevi nestridos :)

Es tikai pasniedzu Baznicas macibu par so temu - tas nav "kaut kada priestera" idejas :)

Aicinu padomat par manis rakstito :)

Lai labi stradajas :)
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 15:14
Runājot par kontracepciju veidiem - auglības atpazīšanas metode laulātos disciplinē. Cik zināms no medicīnas pārstāvju atzinumiem, lielu daļu kontracepcijas veidu nevar atzīt par pilnīgi drošiem.

Še Tev! Ja jau nevar atzīt par pilnīgi drošiem, tātad  cilvēks paliek atvērts auglībai, tad arī šai aspektā pazūd rkb būvētais teorētiskais pamats rkb iebildumiem. Tas pats, kas AAM.
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 15:15
vobšem, vīrieši - ar jums viss skaidrs: jūs vēlaties seksu jabkad, jebkur un jebkā, un pēc tam žēlojaties, ka mīlestība vairs nav tā, ka sieva tāda kā atdzisusi, ka sievai sāp galva utt. utt. Un sievietes ir tik pieradušas, ka vīriešiem "tā vajag", ka viņiem vajag vairāk nekā viņai, ka viņia vienmēr jābūt formā... Nu gudrojiet, gudrojiet savus attaisnojumus tam, ka negribat ticēt ne laulātas sievas, ne priestera teiktajam. Un, ja uzskatāt, ka atturēšanās tā pati kontracepcija vien ir - tad, lūdzu, uz priekšu! Esiet šķīsti un godīgi un atsakieties no seksa vispār, ja neplānojat bērnus!  Bet jūs atsakāties no kādas labas lietas, to pat nepamēģinājuši - jūs pat neesat godīgi mēģinājuši dzīvot saskaņā ar auglības ritmiem, tik nez kāpēc neticiet tiem, kas ir pieredzējuši, kā ir gan tā, gan tā.
Viss, vairāk ar jums muti nevirināšu, nav vērts.
opitis
pievienojies: 31.12.2004
Komentāri: 51
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 15:18
kri - super :)

Paldies, ka uzrakstiji no sievietes puses, jo es it ka to visu zinu, ko Tu raksti, bet ko tur es par sievietem un vinu vajadzibam rakstisu :)
opitis
pievienojies: 31.12.2004
Komentāri: 51
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 15:19
uldiss - vai Tu tiesam nesaproti varda NODOMS nozimi ?
Justas
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 213
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 15:24
Kri,

kādēļ izsaki tādus vispārinājumus NEZINOT PILNĪGI NEKO ne par vienu šeit diskutējušo??? :/ Nevajag banalizēt un padarīt šeit diskutējošos vīriešus par bezsmadzeņu mežoņiem, kuri to vien dara kā ar savu seksuālo uzbāzību moka savas sievas.... Nepieļauj domu, ka arī sievietes varētu par labu atzīt kādu neabortīvo kontracepcijas metodi, nea? Tā tāda "pareizo" katoļu diskusiju metode - tiklīdz nav argumentu, tā uzreiz mesties apspriest otra personību un izdarīt muļķīgus secinājumus? Nepieļauj domu, ka "ir pamēģināta" AAM?

Tagad gan atklanos :)
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 15:30
Es te kā centrālo jautājumu nevēlos izvirzīt kontracepcijas drošību vai nedrošību. Svarīgāk ir tas, vai mēs esam gatavi atvērties Dieva gribai! Bērns ir Dieva dāvana. Ja mēs no tā izvairāmies, mēs noraidām Dieva dāvanu!
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Kontracepcija & Ticiiba
17.04.2008 15:44
Ar dāvanu, es saprotu, šai sarunā ir domāta svētība, kuru ģimene saņem caur bērniem. Bez tam, svētību var saņemt arī bez bērnu starpniecības. Ar ko atšķiras viena svētība no otras? Lietojot AAM cilvēks tāpat pasaka, ka viņam bērnu ceļā iegūstamo svētību šobrīd negribas, tātad saka, ka nevēlas dāvanu. Vispār, es vēl ne reizi neesmu dzirdējis kādu ģimeni sakām, ka mēs plānojām bērniņu, jo vēlējāmies saņemt svētību. Visi parasti koncentrējas uz bērniņu. Tagad man nāk prātā teorija kādu varētu būt izgudrojis kāds, kas uz šo procesu noraudzījies no malas. Tātad, kāds varētu būt izdomājis, ka bērna plānošana ir izvairīšanās no svētības. Tālāk apcerot tēmu, var nospriest, ka izvairīties no svētības ir gluži kā atraidīt dāvanu, kas var tikt uztverts kā aizvainojums, un vēl kāds galā tādu aizvainošanu ir nosaucis par grēcīgu. Nez, kurā no posmiem radusies loģiskā atruna par AAM? Nevar būt, ka cilvēce visos laikos labi pārzinājusi ķermeņa fizioloģju un AAM.'

p.s. Nu, kāpēc kāda lieta ir jānosauc par grēcīgu, kad  normāli pamatot to nevar? Vai indulgenču tirgošanas laikos šī teorija jau bija pieņemta, kā patiesība, jeb tas notika vēlāk?
Komentāri:Iepriekšējie123456789Nākamie
 Saraksts/Par un ap kristietību/Kontracepcija & Ticiiba