Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Reliģisko lietu komisija aicina bīskapu izteikt priekšlikumus par pāvesta vārda iemūžināšanu
13.07.2005 pl. 20:49

Liepaja.LV

Ierosinājumiem par Jāņa Pāvila II dzīves un darbības iemūžināšanu ir jānāk no Bīskapa un katoļu draudzes.

Tāpēc Reliģisko lietu komisija pilnvarojusi katoļu priesteri Marcinu Vozņaku šo jautājumu apspriest ar Romas katoļu baznīcas Liepājas diacēzes bīskapu Vilhelmu Lapeli.
Jūlija sākumā Domes Reliģisko lietu komisija apsprieda 25. aprīlī saņemto Leona Bojāra vēstuli ar ierosinājumu kādu no Liepājas ielām nosaukt Jāna Pāvila II vārdā. Komisija izskatīja līdzšinējo iedzīvotāju aptauju rezultātus, kas iegūti internetā un ar informācijas izdevuma „Katram Liepājniekam” starpniecību, kā arī Kultūras lietu komisijas un Jaunatnes lietu komisijas priekšlikumus.
Reliģisko lietu komisija atzina, ka pirms Domes lēmuma pieņemšanas šajā jautājumā vēl saņemams katoļu baznīcas pārstāvju oficiāls viedoklis. Pirmdien notikušajās diskusijās komisijas locekļi atturīgi vērtēja kādas ielas pārdēvēšanu vai jaunas ielas nosaukšanu pāvesta vārdā, jo tas ir saistīts ne tikai ar materiāliem resursiem, bet arī „skaidru pamatojumu un morālas dabas jautājumiem”. „Jauna iela var tikt veidota tikai nomalē. Bet vai tā nebūtu pāvesta vārda zaimošana, atvēlēt viņa piemiņai nomali?” jautāja komisijas loceklis Ilmārs Arājs.
26. maijā Pilsētas attīstības komiteja nolēma, ka nepieciešams diskutēt par priekšlikumiem, kā Liepājā varētu iemūžināt Jāņa Pāvila II vārdu, tāpēc šo jautājumu nodeva izskatīšanai arī Reliģisko lietu komisijā. Katoļu bīskapa viedoklis, iespējams, ļaus deputātiem izlemt, kā rīkoties tālāk.
Veikt koku stādījumus (aleju vai birzi) Sv. Meinarda baznīcas tuvumā vai citā pilsētas vietā un nosaukt to Jāņa Pāvila II vārdā, izveidot piemiņas plāksni vai citu objektu pie Sv. Meinarda baznīcas vai kādā no pilsētas mikrorajoniem, nosaukt Laumas mikrorajonā topošo Romas katoļu baznīcu Jāņa Pāvila II vārdā – šādus un citus ierosinājumus ir izteikusi un atbalstījusi Kultūras lietu komisija un Domes Kultūras daļas darbinieki, kā arī Jaunatnes lietu komisija.
Turpretim mājas lapā www.liepaja.lv un informatīvajā izdevumā "Katram Liepājniekam" bija publicēta anketa par to, vai nepieciešams un iespējams kādu no Liepājas ielām nosaukt Jāņa Pāvila II vārdā. Iedzīvotāji savu viedokli varēja arī izteikt portāla www.liepājniekiem.lv veidotāju rīkotajā līdzīgā aptaujā. Šie sabiedrības viedokļa mērījumi liecināja, ka vairākums šobrīd noraida kādas ielas nosaukuma maiņu. Iedzīvotāji aptaujas anketās ir rosinājuši domāt par citiem piemiņas saglabāšanas veidiem.
27. aprīlī Pilsētas attīstības komitejas deputāti izskatīja bijušā Saeimas deputāta Leona Bojāra atsūtīto vēstuli Liepājas domes priekšsēdētājam, kurā autors aicina kādu no Liepājas ielām nosaukt Aizsaulē aizgājušā katoļu pāvesta Jāņa Pāvila II vārdā. Vēstules autors norādījis, ka Liepājai kāda no ielām būtu jāpārdēvē kā pateicību par dāvanu pilsētai – par Svētā Meinarda dievnamu.

Liepājā, Ganību un Lauku ielas stūrī atrodas Svētā Meinarda baznīca. Tās celtniecības darbi Liepājā tika pabeigti 2001. gada 15. jūnijā. Moderno celtni, kas veidota no stikla, koka un metāla, Vatikāns būvēja pasaules izstādei Expo 2000, kas notika Vācijas pilsētā Hannoverē. Ēka celta tā, lai to varētu demontēt un uzstādīt citā vietā. Pēc izstādes pāvests Jānis Pāvils II Vatikāna paviljonu uzdāvināja Liepājas diecēzei. Ēkā ir vietas aptuveni 300 cilvēkiem.

 Aigars Štāls, Liepājas Domes sabiedrisko attiecību nodaļas speciālists
Liepaja.LV

  • Foto: 
    • Jāņa Pāvila II vārdā nosaukta iela Varšavā, Polijā
    • Liepājas sv. Meinarda baznīca
    • 2,424 metru augstākā kalnu virsotne Itālijas Apenīnu kalnu Gran Sasso kalnu grēdā nosaukta Jāņa Pāvila II vārdā